Sök
Harman Kardon AVR 2500

Harman Kardon AVR 2500

Välljudande vällust

2002-06-25

Harman Kardon har i AVR-2500 satt ihop en mycket välljudande receiver för dig med en begränsad budget. Byggkvaliteten är lika bra som hos dyrare maskiner menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4/5 "High standard of construction"
What Video & TV 4/5 "Delivers solid performance"
EyeFi 89/100 "Respektable 30 Ampere"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Harman-Kardon AVR-2500 är en budgetreceiver som ger otroligt bra ljud för pengarna. Vissa av testarna tycker att musikljudet är bättre än filmljudet. Det som alla testare påpekar är att 5.1 ingång saknas vilket är snålt och märkligt. Designen gillas dock av de flesta men att de silvriga knapparna inte är så tilltalande påpekas. Det som är bäst med maskinen är ändå att ljudet är av hög kvalitet och bättre än många andra dyrare receivers. De specificerade 5x40 Watt är inte mycket att skryta med, men det påstås ändå att den är mycket strömstark.

Home Cinema Choice

"High standard of construction"

Home Cinema Choice skriver att AVR 2500 är Harman Kardons minsting bland receivers, riktad mot konsumenter som inte kan lägga ut en förmögenhet men som ändå vill ha överlägsen standard. Installationen av receivern är ovanligt komplex. De digitala ingångarna kan tilldelas vilket namn på signalkälla som helst, detta gäller även de individuella inställningarna för bas. Det är t.ex. möjligt att ha stora fronthögtalare och ingen sub till CD-ingången eller fem små högtalare och en sub till DVD-ingången. Likaledes måste individuella surroundinställningar konfigureras separat, vilket bidrar ytterligare till komplexiteten. Installationsproceduren måste med andra ord upprepas för varje ingång vilket är riktigt jobbigt. Detta bidrar starkt till flexibilitet, men minskar användarvänligheten tycker HCC. AVR 2500 är annars en kompetent receiver som klarar musiken bättre än många dyrare kunkurrenter. Om man tar med i beräkningarna att detta är en budgetmodell så ger den bättre film- och musikprestanda än konkurrenterna i samma klass. Om man inte bryr sig om installationshuvudvärken och några andra småsaker är detta ett optimalt val av ljudanläggning för budget-hemmabion menar HCC.

Källa: Home Cinema Choice, April 2002
What Video & TV, Maj 2002
EyeFi, nr 5 2002

What Video & TV

"Delivers solid performance"

What Video & TV tycker om designen på AVR 2500 frånsett de silverfärgade knapparna. AV-ingångarna på framsidan gör att man slipper rota efter dessa på baksidan. Den medelmåttiga uteffekten imponerar inte på testaren som konstaterar att hängivna actionfilmfans inte kommer att bli tillfredsställda. Däremot imponerar fjärrkontrollen mer och den självlärande manicken kan teoretiskt sett styra hela din AV-uppsättning. Manualen är välskriven och guidar dig igenom inställningsproceduren. Med rätt ljudkällor ger den här receivern en detaljerad ljudbild som utklassar mycket, även om den inte klarar att leverera t ex Steve Earles gränsöverskridande blues lika definierat som de bästa. Trots de dåliga effektsiffrorna fick testaren fram ett bra ljud utan distorsion och det är inte troligt att någon med en normalbestyckad hemmabio kommer att klaga. AVR 2500 anses vara en högst kapabel receiver i den övre delen av ekonomisegmentet.

EyeFi

"Respektable 30 Ampere"

EyeFi jämför AVR-2500 mot Sherwood R-756R, Yamaha RXV-530, Denon AVR-1802, NAD T-751 och Marantz SR-5200. Specifikationsmässigt är AVR-2500 inte något underbarn men Harman Kardon har överraskat tidigare. Att receivern bara har 5.1 i ljudformat kan man leva med, men att analog 5.1 ingång saknas gör det omöjligt att lyssna till multikanals SACD eller DVD-audio. De 30 Ampere som AVR-2500 kan leverera är desto mer imponerande. Testaren skriver att receivern lyckas återskapa en ljudkuliss som fullkomligen sliter dig med i handlingen. Den dynamiska kontrasten och den väldefinierade basen ger en bra filmupplevelse. Detaljerna plockar AVR-2500 fram med lätthet. Ljudbilden i fronthögtalarna är mycket realistisk då den flyttas långt utanför högtalarnas placering. Ljudmässigt och överlag prestationsmässigt ligger AVR-2500 på topp. Men jämfört med Marantz SR-5200 med 6.1 ljud som dessutom inte saknar ingångar för 5.1 eller 6.1 klarar sig inte AVR-2500 ända till målsnöret. Om du inte kommer att sakna detta rekommenderas AVR-2500 å det varmaste, dessutom sparar du en del pengar.

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Harman-Kardon AVR-2500 är minstingen i HK:s nya serie av receivers. Den specificerade uteffekten ligger på 5x40 eller 2x50 Watt vid 8 Ohm. Signal-brusförhållande på 95 dB. Avkodningsformat som stöds är Dolby Pro Logic II, Dolby Digital, DTS. De digitala ingångar som finns är 3 optiska och 3 koaxiala, digitala utgångar består av 1 optisk och 1 digital. Vikten ligger på 14 kg och måtten är 441x167x435mm.

Modell: Harman Kardon AVR 2500