Sök
Harman Kardon AVR-235

Harman Kardon AVR-235

För cineasten med separat stereo

2005-11-04

Testarna uppskattar receivern eftersom den hanterar filmuppspelning på ett mycket bra sätt. En automatisk installation hade varit önskvärd men det finns många möjligheter för finjusteringar i efterhand.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 17/20 “Lekkert design, masse krafter”
Area DVD “Kommt über ordentliche Leistungen nicht hinaus”
Audio 3/5 “Lebendig, aber auch etwas vordergründig klingender Receiver”
Bild & Ljud Hemma “Ett mycket bra köp”
Asbyon 4/5 “Spielt die Rolle des Hemkino-Receivers mit Bravour”

Vad tycker testarna?

Testarna saknar automatisk installation, men menar att de frikostiga inställningsmöjligheterna gör receivern mycket flexibel. Menyerna är dessutom bra och lättöverskådliga. Vid uppspelning av musik så anser några testare att kvaliteten är riktigt bra, medan andra menar att musiken får en något kall och matt framställning. Testarna är dock överens om att receivern sköter sig mycket bra vid uppspelning av film eftersom ljudbilden är fyllig och detaljerad samtidigt som den utan problem klarar av högre volymer.

DVD & Hjemmekino

“Lekkert design, masse krafter”

DVD & Hjemmekino menar att receivern erbjuder en hel del mer eller mindre komplicerade inställningar, vilket gör det möjligt att anpassa modellen till högtalarna på ett mycket bra sätt. Receivern hanterar musik berömvärt. Testaren finner att dynamiken och strömreserverna är överraskande kompetenta med tanke på den aktuella prisklassen. Även vid högre volymer så är ljudet dynamiskt och av hög kvalitet. Filmljud hanteras också bra, ljudet är fullt av detaljer och uppvisar en mycket bred bas. Dessutom får man höja volymen nästan maximalt innan några tecken på kompression uppstår.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 5 2005
Till Area DVD
Audio, nr 8 2005
Bild & Ljud Hemma, nr 9 2005
Till Asbyon

Area DVD

“Kommt über ordentliche Leistungen nicht hinaus”

Area DVD testar förutom Harman Kardon AVR-235 även Harman Kardon AVR-335, Pioneer VSX-2014i-S, Pioneer VSX-AX5Ai-S, Onkyo TX-SR602E samt Kenwood KRF-V5090D. Testvinnare är Harman Kardon AVR-335 medan Harman Kardon AVR-235 hamnar på en fjärde plats. Testaren anser att modellen akustiskt sett ger ett svagare och mattare intryck än konkurrenterna. Testaren saknar också en automatisk installation, nu måste inställningarna göras manuellt. Annars är LCD-displayen bra och tydlig. Testaren påpekar att receivern inte är dålig, men konkurrenterna är vassare och det är framför allt släktingen Harman Kardon AVR-335 som rekommenderas.

Audio

“Lebendig, aber auch etwas vordergründig klingender Receiver”

Audio jämför Harman Kardon AVR-235 med Pioneer VSX-1015 samt Yamaha RX-V757. Testvinnare är Pioneer medan Harman Kardon hamnar sist. Testaren uppskattar att receivern är utrustad med både optiska och koaxiala digitalingångar men saknar möjlighet till videokonvertering. Menyn beskrivs som ovanligt omfångsrik. Detta gör naturligtvis att man har möjlighet att ställa in receivern så bra som möjligt för exempelvis olika sorters högtalare.

Bild & Ljud Hemma

“Ett mycket bra köp”

Bild & Ljud Hemma testar förutom Harman Kardon AVR-235 även NAD T743v2, Yamaha RX-V657, Pioneer VSX-915, Onkyo TX-SR503E samt Sherwood RD8500. Testvinnare är Pioneer VSX-915 medan Harman Kardon AVR-235 hamnar på en tredje plats. Testaren anser att menysystemet är mycket översiktligt och fungerar utmärkt. Ljudkvaliteten är riktigt bra, basen är mäktig och undertonerna låter både strama och precisa. Spelar man klassisk musik så framträder dock en del svagheter. Det saknas en del upplösning hos stråkarna samtidigt som musiken ibland låter något dämpad istället för att släppa fram detaljer. Filmer hanteras utmärkt och ljudbilden är både stor och generös.

Asbyon

“Spielt die Rolle des Hemkino-Receivers mit Bravour”

Asbyon påpekar att på papperet så ser inte effekten per kanal ut att vara särskilt hög. Dock överraskar receivern en hel del. Inställningarna sköts via en bra och tydlig meny och alternativen är många, vilket gör flexibiliteten hög. Ljudkvaliteten är bra med en eftertrycklig bas. Dock anser testaren att när man spelar upp musik kan ljudet ibland bli något kallt. Vid uppspelning av filmer är ljudet rent och precist. Överhuvudtaget anser testaren att receivern fungerar mycket bra som basen i ett hemmabiosystem.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Harman Kardon AVR-235 är en 7.1 kanals receiver med en effekt på 7x50 watt i 8 ohm samt ett frekvensområde mellan 20 Hz-20 kHz. Effekten är i stereo 2x65 watt i 8 ohm. Receivern hanterar flera ljudformat bland annat Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx, Logic 7 samt DTS-ES (Matrix 6.1 och Discrete 6.1) samt DTS 96/24. 4 A/V på baksidan, 1 A/V på fronten, 2 ljud samt analog 7.1-lågnivå in- och utgång. Digitala ingångar finns i form av 3 optiska samt 3 koaxiala på baksidan samt en optisk och en koaxial ingång på framsidan. Den sistnämnda kan även fungera som optisk utgång. Receivern är utrustad med AM/FM tuner och levereras med fjärrkontroll. Dimensionerna är 440(b)x168(h)x381(d) mm och vikten är 15 kg.

Modell: Harman Kardon AVR-235