Sök
Denon AVR-4310

Denon AVR-4310

Denon AVR-4310: Har allt och kan allt

2009-11-04

Denon AVR-4310 är först ut med Audyssey DSX, en finess som testarna tror kommer få många att ändra uppfattning om hur en 7.1-uppställning ska placeras. Receivern prisas för sin breda funktionalitet, omfattande anslutningsmöjligheter men främst för de utmärkta ljud- och bildegenskaperna.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 95/100 "Mehr als zukunftsfähig"
Home cinema choice 5/5 "Awesome sound as standard"
Audiovision 95/100 "Der Vollständige"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla mer än nöjda med Denon AVR-4310 och menar att det inte bara är den hittills kanske mest kompletta receivern sett till funktioner, anslutningar och formatstöd utan att den också har en ljudkaraktär utav referensklass. Produkten uppges vara en vidareutveckling av AVR-4308 och även om såväl priset som dimensionerna krympts så är det mer som tryckts in, däribland fler hdmi-ingångar och de två nya signalbehandlingarna Prologic IIz och Audyssey DSX. De två signalbehandlingsprocesserna i kombination med enhetens utmärkta ljudkaraktär gör enligt testarna att man inte gärna vill återgå till en konventionell 7.1-uppställning efter att ha lyssnat på AVR-4310.

Audio

"Mehr als zukunftsfähig"

Audio kan inte undgå att jämföra AVR-4310 med föregångaren AVR-4308 som var en riktigt bra receiver. Och att 4310 inte bara blivit mindre, lättare och billigare utan också mer energisnål i standbyläge är förändringar som direkt uppmärksammas. Klara förbättringar är också det utökade antalet hdmi-ingångar samt att de två hdmi-ingångarna kan drivas enskilt eller parallellt. Nätverksfärdigheterna bygger också de på dem från föregångaren men utökningen till att omfatta Napsters musikdatabas samt möjligheten att strömma musik över nätverket till andra anslutna Denon-produkter ger definitivt mervärde, skriver testaren. Men det allra bästa med den nya produkten uppges vara införandet att Prologic IIz och Audyssey DSX som båda fungerar med alla ljudformat och som uppges avsevärt förbättra öppenheten hos återgivningen. Ljudet håller för övrigt en mycket hög kvalitet. Det finns gott om kraft, dramatik och betoning på rätt ställen vilket gör produkten till en ideal filmvän. Musik återges också riktigt bra även om testaren menar att på just den biten så var nog föregångaren något vassare.

Källa: Audio (DE) nr 8 2009

Home cinema choice

"Awesome sound as standard"

Denon AVR-4310 är en receiver som inte bara har många funktioner och färdigheter utan också ett riktigt väl förinställt ljud från fabriken. Det skriver Home cinema choice som direkt prisar enheten för sina kraftresurser och den dynamiska fingerfärdigheten samt detaljerna vid återgivning av musik i två kanaler. Men det som är allra bäst uppges vara att den är först ut i världen med Audyssey DSX, en funktion som ökar på höjden eller bredden i ljudbilden genom högtalarna anslutna till kanal 6 och 7 istället placeras framtill. Prologic IIz fungerar på liknande sätt men kan enbart utöka höjden i ljudbilden. Att båda ljudprogrammen kan användas med hd-ljud uppges vara tecken på processorkraft och resultatet blir helt enkelt suveränt. Testaren skriver att det ger en mer fördjupad filmupplevelse och är att föredra framför en vanlig 7.1-uppställning. Detta i kombination med ett ljud som också är utmärkt på alla övriga sätt gör att testaren inte kan annat än helhjärtat rekommendera produkten. Det anses bara vara synd att det inte går att använda Audyssey DSX för att vidga bredden i ljudbilden parallellt med Prologic IIz för att öka på höjden.

Källa: Home cinema choice (GB) nr 173 oktober 2009

Audiovision

"Der Vollständige"

Denon AVR-4310 är enligt Audiovision den mest kompletta receivern hittills. Det går helt enkelt att ansluta vad man vill och den spelar det man vill samtidigt som funktionslistan imponerar. Dessa är inte enbart begränsade till ljudsidan då enheten även klarar av att konvertera digital som analog video upp till 1080p. Att det går att göra separata inställningar för varje ingång är mumma. Multimediafunktionerna uppskattas också då det inte bara gör att strömma musik via dlna-nätverk utan då de också omfattar stöd för Napsters musiktjänst likväl som för usb-anslutna enheter, Ipod inkluderad. Ljudegenskaperna vid stereoåtergivning beskrivs som luftiga med precision och extrem säkerhet och ingen annan i prisklassen klarar av det bättre. Med surround som är det också en precis och behaglig ljudbild som målas upp där egenskaperna inte förvrängs när volymen dras upp. Alla aspekter av surroundljudet är riktigt bra varför testaren helt enkelt placerar AVR-4310 i referensklassen.

Källa: Audiovision (DE) nr 10 2009

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Denon AVR-4310
Effekt: 7x130 watt
Formatstöd, urval: Dts hd ma, dolby true hd, dolby digital pl IIz, Audyssey dsx
Anslutningar, urval: 6xhdmi, 2xhdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 3xoptisk in, 3xkoaxial in, 9xkomposit in, ethernet
D/a-omvandlare: 24-bit/192 kHz
Övrigt: Dlna-certifierad nätverksingång, internetradio, Napster musiktjänst, Ipod-anslutning via usb, uppkonverting av analog och digital video till 1080p, multizon med 4 zoner
Elförbrukning: 0,1 watt i standby
Mått: 434x171x414 mm
Vikt: 15,8 kg

Tillverkare: Denon