Sök
Denon AVR-3806

Denon AVR-3806

Mycket för pengarna

2006-01-12

En receiver som borde kosta betydligt mer då funktion och prestation imponerar.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 94/100 “Neue Standards für Technik und Klang”
Video 83/100 “Wunderbar frei und detailreich”
Bild & Ljud Hemma 9/10 “Tidernas fynd”
DVD & Hjemmekino 18/20 “Låter tøft som toget”
Area DVD 6/6 “Spitze der Preisklasse”

Vad tycker testarna?

Testarna ger alla mycket höga poäng till Denon då den förutom att producera ett mycket bra ljud även vittnar om god byggkvalitet och har väldigt många och nyttiga inneboende funktioner. I fråga om ljudbilden så beskriver alla den som väldigt luftig, precis och väldetaljerad. Receivern anses dessutom klara ganska höga volymer innan den säger ifrån. AVR-3806 fungerar lika bra med musik som med film. Dock så är inte ljudbilden helt utan anmärkning, flera av testarna tycker att basen saknar lite av djup och tryck i de lägre tonerna. Funktionsmässigt så får den förbättrade rumskorrektionen beröm av alla testare. Produkten är enligt alla testare ett mycket bra köp. Det är få receivers som kan erbjuda lika många funktioner tillsammans med en så bra ljudbild för samma pris.

Audiovision

“Neue Standards für Technik und Klang”

Denon AVR-3806 svartAudiovision ger mycket beröm för funktionerna hos Denon AVR-3806. Hdmi står i centrum av dessa, då mottagaren kan digitalisera alla insignaler och mata ut dem digitalt via anslutningen. Att en linjedubblare eller videoskalare inte finns, anses inte vara ett vidare problem då t.ex. många projektorer har detta idag. En annan funktion som man gillar är inställningsautomatiken. Den går lite längre än andra och erbjuder även frekvenskorrektion, kompenserar rumsreflektioner och har inställningar för flera åhörarplatser. Skötsel av produkten är ganska enkel även om det kan vara svårt att läsa fjärrens display i dagsljus. För att enklast kunna göra ändringar och spara dessa som filer ska receivern anslutas till en dator via serieporten och med Denons mjukvara. Det ger en bättre översikt och går mycket snabbare än att använda sig av osd-menyn. Att inställningarna dessutom kan sparas som en fil är utmärkt, då man slipper göra om dem ifall så skulle behövas. Prestationsmässigt bjuder produkten på en högupplöst och väldigt precis ljudbild, skriver testaren. I hög- och mellanomfånget så funkar det mycket bra, och att basen är lika precis är inget ont, men testaren hade hellre sett lite mer tryck från den luftiga basen. AVR-3806 är en produkt som erbjuder mycket i form av teknik och ljud, och som sätter ett nytt landmärke för funktioner i prisklassen.

Källa: Audiovision, nr 12 2005

Video

“Wunderbar frei und detailreich”

Video skriver att Denon AVR-3806 har en tuff uppgift som efterträdare till AVR-3805, en receiver som testaren använt som referens i prisklassen ett bra tag. Men den lyckas väldigt bra och om inte de extra funktionerna övertygar så gör ljudbilden det, skriver man. Produkten har ett mycket bra ljud som upplevs vara väldigt fritt och detaljrikt i stereo, samtidigt som den hanterar flerkanaligt ljud utan att förlora minsta detalj. Basen hade däremot kunnat vara bättre. Den följer luftighet som går genom resten av ljudbilden men man hade hellre sett att den haft lite mer djup och tryck i sig. Övriga synpunkter som kommer fram är att inställningsmöjligheterna är väldigt omfattande samt att fjärrkontrollen är väldigt väl framtagen, även om den tar en stund att vänja sig vid.

Källa: Video, nr 12 2005

Bild & Ljud Hemma

“Tidernas fynd”

Denon AVR-3806 bakBild & Ljud Hemma imponeras stort av hur väl rumskorrektionen fungerar. Ljudbilden har en homogenitet som verkligen heter duga, oavsett vart man sitter. Subbasen integreras väldigt bra, något som upplevs bidra till att placeringsflexibiliteten ökar markant. Bland de funktioner och förbättringar som gjorts gentemot föregångaren, framhålls speciellt två. Det är dels hdmi-switchingen, att kunna koppla in analoga videosignaler som görs om till digital hdmi, samt den omarbetade fjärrkontrollen som är mycket överskådlig och ligger väl i handen. Ljudet i stereo upplevs ha ett brett och djupt perspektiv där pauserna blir tystare och där musiken andas bättre. Det är ett naturligt nedtonat ljud som drar något åt det varma hållet, men utan att överdriva. Väldigt behagligt för öronen, skriver testaren. Vid filmtittande placeras dialogerna mitt i handlingen och röster återges luftigt och fylligt, utan att förlora djupperspektivet. Samtidigt upplevs att det finns tillräckligt med kraft för att blåsa små vindilar genom rummet när basen är som intensivast. En väldigt dynamisk receiver, vars förmågor få produkter i samma prisklass kan skryta med.

Källa: Bild & Ljud Hemma, nr 12 2005

DVD & Hjemmekino

“Låter tøft som toget”

Denon AVR-3806 fjärrkontrollDVD & Hjemmekino skriver att Denon AVR-3806 har många och väsentliga uppgraderingar gentemot föregångaren, hdmi, Audyssey rumskalibrering, bi-amping och Denon Link 3. I menyerna känner man snabbt igen sig då de ser ut som vanligt hos Denon och lämnar inget att önska. Fjärrkontrollen är läcker och välorganiserad. När en film körs igång tar det inte lång tid att upptäcka att rumskorrektionen utförts bra. Detta då ljudet, förutom att vara uppslukande, fungerar även om man inte skulle sitta i en så kallad sweetspot. Med all kraft som bombarderar åhöraren är det som att sitta mitt i en storm utan att intrycken från något håll eller någon kant går förlorat, skriver testaren. Med musik blir intrycket lika bra som med film. Receivern anses bredda ljuden samtidigt som den sörjer för en väldigt bra fokus, utan att för den skull fibbla med den stora ljudbilden. Med AVR-3806 tar Denon ett väldigt fast grepp om prisklassen och den är så pass bra att den skulle kunna användas som en ren surround-förstärkare.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 10 2005

Area DVD

“Spitze der Preisklasse”

Area DVD anser att produkten har ett väldigt bra pris i förhållande till sin prestation. Det är en välbyggd enhet med komponenter av mycket hög kvalitet och värdefull utrustning. Med sin ljudbild och relativt enkla användning så slår sig produkten in i toppen av prisklassen. Att produkten saknar nätverksanslutning, videoskalning och linjedubblare för video är inget man saknar, och att efterfråga det till priset man får ge är inte direkt realistiskt enligt testaren. Mottagaren får full pott för alla typer av ljud. I surroundläge är ljudbilden klar och lättfotad, medan den i stereoläge upplevs som väldigt smakfull och komplett. Två anmärkningar lyfts fram, som dock anses vara av ringa betydelse. Dels att enheten endast har fåtalet dsp-program och dels att inställningsautomatiken behöver lite väl lång tid för att ställa in ljudet.

Källa: www.areadvd.de

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Denon AVR-3806 är en receiver med en effekt på 7x120 watt (8 ohm). Den har dekoder för i princip alla dolby digital och samt alla dts format samt för hdcd. Både 192 kHz/24 bits d/a-omvandlare. Bland funktionerna märks bland annat hdmi-switching med videoomvandling från analogt till digitalt, multiroom, automatisk rumskalibrering, Audyssey MultiEQ XT och rds-radio med minne för 56 kanaler. Bland anslutningarna märks två hdmi-ingångar, tre komponentingångar och sju s-video samt kompositingångar och RS-232C för seriell anslutning. Receivern har dimensionerna 434(b)x171(h)x429(d) och väger 17,5 kg.