Sök
Denon AVR-1908

Denon AVR-1908

Budgetmodell med dyra funktioner

2008-05-19

En 7.1 receiver med hdmi, rumskorrektion och bi-amping. Testarna anser att den bjuder på funktioner som normalt bara finns hos dyrare modeller och att återgivningen överlag är bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 77/100 "Impulsiver, bass starker Klang"
Audio 74/100 "Klarheit mit konventionellem Surround-Material"
Home cinema choice 4/5 "Features galore at a bargain price"
Cnet 8/10 "Boasts good all-around ability"

Vad tycker testarna?

Denon AVR-1908 är en kapabel hemmabioreceiver med goda ljudegenskaper och funktioner som normalt bara återfinns hos dyrare modeller. Det som återkommande uppges saknas är stöd för att kunna avkoda hd-ljudspår internt. Dessutom så hade det varit bättre om Denon använt sina nya grafiska menyer. När receivern jämförs med andra produkter blir den testvinnare hos två av testarna. De andra två menar att den bjuder på många nyttiga funktioner men att det finns alternativ som ger bättre ljud till samma pris.

Audiovision

"Impulsiver, bass starker Klang"

När Audiovision tittar på fyra receivrar i samma prisklass så är det Denon AVR-1908 som utses till bästa produkt. Det anses vara en välutrustad produkt där det enda som saknas är stöd för hd-ljud. Att enheten inte skalar upp video anses inte vara ett bekymmer då detta kan överlåtas till den externa spelaren eller skärmen. Den automatiska rumskorrektionen får extra beröm. Ljudbilden som målas upp är riktigt bra och receivern upplevs som mer temperamentsfull och precis än konkurrenterna med actionfilm. Den uppges också hantera lågmälda scener riktigt bra. Hd-ljud som matas in som pcm kan återges även om receivern själv inte kan avkoda formatet och uppges bjuda på tydliga dialoger, bra separation och realism i återgivningen. Ljud i stereo hanteras också bra av AVR-1908. Testaren menar att cd-musik blir dynamiskt med en ren och fyllig bas. Övriga produkter som är med i testet är Harman Kardon AVR247, Marantz SR-4200 och Panasonic SA-XR59.

Källa: Audiovision (DE) nr 2 2008

Audio

"Klarheit mit konventionellem Surround-Material"

Audio jämför Denon AVR-1908 med Marantz SR-4200 och kommer till slutsatsen att AVR-1908 är den bättre receivern. Denons receiver uppges ha bättre rumskorrektion och läppsynk. Dessutom saknar Marantz lite kraft för att kunna återge de högsta och lägsta tonerna på ett övertygande sätt. Med receivern från Denon är detta inte ett problem, snarare tvärtom menar testaren som skriver att AVR-1908 har lika mycket kraft som dyrare alternativ. Återgivningen av höga toner är dessutom klar och välupplöst medan basen är substansfull. Denon ligger långt före både vad gäller ljudegenskaper som funktioner och valet mellan de två produkterna är enligt Audio självklart.

Källa: Audio (DE) nr 3 2008

Home cinema choice

"Features galore at a bargain price"

I Home cinema choices uppställning så hamnar Denon AVR-1908 på tredje plats efter Pioneer VSX-1017 och Cambridge Azur 540RV3. AVR-1908 anses vara en välspecificerad produkt för priset som dessutom är välbyggd och med bra design. Testaren berömmer den automatiska rumsinställningen som både verkar snabbt och ger ett mycket bra resultat. Den gör det enkelt att komma igång med enheten. Men att receivern använder det gamla blockiga menysystemet istället för tillverkarens nya, grafiska som återfinns hos dyrare modeller drar ner användarvänligheten något. Videosignaler i 1080p uppges bli skickade igenom som rinnande vatten och detsamma gäller hd-ljud som avkodats i blu-ray spelare. Musik-cd återges med klarhet och djup. Med hd-ljudspår så visar enheten ett stort dynamiskt omfång samtidigt som den levererar gott om bas, diskant och volym. Testaren summerar med att skriva att detta är en receiver som kombinerar många basfunktioner med ett par lyxfunktioner som automatisk rumsinställning samtidigt som den levererar ett stort filmljud. Men tittar man mer specifikt på akustikåtergivningen så är det inte den absoluta bästa produkten i segmentet. HCC tittar också på Yamaha DSP-AX751 och Panasonic SA-XR700EG.

Källa: Home cinema choice (GB) maj 2008

Cnet

"Boasts good all-around ability"

Brittiska Cnet tycker att Denon AVR-1908 är lite för dyr för att klassas som en budgetmodell men att prissättningen ändå medför en utmärkt byggkvalitet och funktioner som hittills enbart synts hos dyrare modeller. Anslutningsmöjligheterna och videohanteringen anses tillhöra de bästa i klassen men testaren hade också gärna sett att enheten kunnat avkoda hd-ljudspår. Prestationen karaktäriseras av ett kontrollerat återgivande med precision, utmärkt detaljåtergivning och surroundeffekt. Men det brister lite i det "dynamiska djupet."

Källa: www.cnet.co.uk (GB)

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Denon AVR-1908 är en 7.1 hemmabioreceiver med effekten 7x85 watt. Bland ljudformaten som stöd märks dolby digital, dolby pro och dts-es. Den har funktioner som lip sync, Audyssey rumskorrektion, bi-amping och analog till digital videoomvandling. Anslutningar som finns är dubbla hdmi in (en ut) som hanterar 1080p, tre komponentvideo in, fyra kompositvideo in och en ut, subwoofer och s-video. På ljudsidan finns 7.1-analog ingång, två digitala koaxiala ingångar, två optiska digitala in och en ut. Måtten är 434x171x383 mm och vikten 11,4 kg.

Tillverkare: Denon