Sök
Denon AVR-1803

Denon AVR-1803

Mycket för lite

2003-03-18

Denon har med AVR-1803 visat att det går att tillverka en receiver för 6.1-ljud utan att det behöver kosta skjortan. Inte lika kraftfull som de bästa men tillräcklig för de flesta, är testarnas omdöme.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 25/30 ”Truly impressive piece of kit”
Home Cinema Choice 15/20 “A vast improvement”
Home Entertainment 20/25 ”A fine, detailed amplifier”

Vad tycker testarna?

Testarna har delvis olika uppfattningar om huruvida designen av AVR-1803 är ren eller plottrig. Alla är annars överens om att Denon har lyckats väl med denna prisvärda 6.1-receiver som bjuder på imponerande ljud- och byggkvalitet. I jämförelse med dyrare modeller är inte AVR-1803 lika kraftfull och har inte fullt lika många anslutningsmöjligheter, men testarna anser ändå att den mer än väl täcker de flesta behov.

Essential Home Cinema

”Truly impressive piece of kit”

Essential Home Cinema skriver att till skillnad från många andra lite billigare receivrar verkar det som om AVR-1803 inte har gjort avkall på varken byggkvalitet eller finesser. Testaren imponeras över hur väl Neo:6-läget fungerar. Receivern är utrustad med en mängd olika DSP-lägen, men testaren finner dessa meningslösa. Vid musikuppspelning saknas lite av den finess som krävs för att återge vissa CD-skivor, men detta drar inte ner helhetsintrycket nämnvärt. Det är vid uppspelning av DVD-Audio som receivern visar vad den går för då den bakre centerhögtalaren verkligen förhöjer upplevelsen. Mängden anslutningar imponerar, och Denon AVR-1803 rekommenderas till alla som är intresserade av en kraftfull, funktionsproppad receiver för användning i medelstora rum menar EHC.

Källa: Essential Home Cinema, nr 19 2003
Home Cinema Choice, jan 2003
Home Entertainment, dec 2002

Home Cinema Choice

“A vast improvement”

Home Cinema Choice skriver att Denon bjuder på mer godis än vad som är vanligt för receivrar i den här prisklassen. Testaren noterar att man till skillnad från lite dyrare modeller har sparat in på antalet anslutningsmöjligheter, men de anslutningar som finns på AVR-1803 täcker upp de flesta behov. Enligt testaren består fronten av lite väl många knappar och luckor men det absolut viktigaste för en receiver är hur den låter och här imponerar den. Ljudet är krispigt med stark dynamik och fina detaljer men basen kanske saknar lite av det dyrare receivers kan erbjuda. Testaren skriver att om man tar hänsyn till det låga priset så är faktiskt Denon AVR-1803 en riktigt svåröverträffad receiver.

Home Entertainment

”A fine, detailed amplifier”

Home Entertainment uppskattar att Denon har satsat på att inkludera 6.1-egenskaper hos AVR-1803. Ljudmässigt anser testaren att de filmer som utnyttjar 6.1-ljudet får ett väl omslutande ljud, men eftersom receivern bara ger 80 Watt RMS per kanal så får vanligt 5.1-ljud en tendens att låta lite platt. Vid stereolyssning gör receivern sitt jobb på ett bra sätt, trots att DPL II-läget enligt testaren inte övertygar riktigt. Testaren uppskattar att fjärrkontrollen är i en mer användarvänlig modell. Designmässigt får AVR-1803 med sin sparsamhet vad gäller antalet knappar och reglage fint omdöme, speciellt den champagnefärgade faller i smaken. Kräver man inte en superkraftig receiver utan nöjer sig med att få musik och surroundljud levererat på ett varmt, exakt och bra sätt är Denon AVR-1803 är ett ganska bra alternativ menar testaren.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Denon AVR-1803 är en 6.1-receiver som klarar Dolby Digital EX, Pro-Logic II, DTS-ES 6.1, Matrix & Discrete 6.1 samt Neo:6. Den levererar 80 Watt RMS per kanal. Anslutningsmässigt finns phono-in, audio/video-ingångar varav en på frontpanelen, komposit- och S-video, 6-kanalers ljudingång, komponentvideo, 3 optiska digitala ljudutgångar. 5 programmerbara DSP-lägen och FM RDS radio med 30 förval finns också. Receivern väger 12 kg och har måtten 434(H)x171(B)x417(D) mm.

Modell: Denon AVR-1803