Sök
Denon AVR-1610

Denon AVR-1610

Högklassig budgetmodell

2010-04-23

AVR-1610 är en billig receiver från Denon som kommer med dyra funktioner, ett attraktivt utförande och en ljudkaraktär som är oklanderlig för prissegmentet.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 69/100 "Günstig und gelungen"
Video 60/100 "Ein echte Ausstattungsfeuerwerk"
Hifi reviews - "An interesting idea"

Vad tycker testarna?

Det som gör Denon AVR-1610 så bra är inte bara dess fina ljudegenskaper, utan trots att det är en budgetmodell så har Denon verkligen inte snålat utan sett till att chassi, funktioner och anslutningar är mycket nära det som figurerar i tillverkarens dyrare segment. Bara det faktum att en sådan sak som grafiska menyer finns med, tillhör ovanligheterna i prissegmentet och det är bara ett exempel på vad testarna tar upp. Något direkt negativt att säga finns egentligen inte, men om två punkter ska tas upp är det att basen kunde ha varit något djupare samt att enheten kan bli varm vid användning.

Audiovision

"Günstig und gelungen"

DenonAvr1610_front
Även om detta är en budgetmodell så innebär det inte att Denon snålat på ingående funktioner. Det skriver Audiovision som menar att receivern kommer med ovanligheter för prisklassen såsom en bildskärmsmeny, stöd för pro logic 2z och automatisk rumskalibrering. Anslutbarheten är också mycket god och det enda som anmärks på funktionsmässigt är egentligen att analoga videosignaler inte skalas upp till 1080p när de matas ut via hdmi, utan att den uppgiften åläggs den anslutna bildenheten. Inte heller vid lyssnartestet så märks det av att det är en budgetmodell. Testaren skriver att produkten presterar mycket bra med ett dynamiskt, lätt och luftigt ljud som klarar av höga volymer från dvd. Hd-spår återges strålande bra och det finns egentligen ingen anledning att inte satsa på produkten, skriver Audiovision. I samma test tittas också på Onkyo TX-SR507 och Sony STR-DH800. Sony blir testvinnare tack vare en angenämare klangkaraktär, men är också den dyraste i testet och har inget ytterligare att erbjuda i form av extra funktioner. Denon och Onkyo hamnar på samma slutpoäng.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2009

Video

"Ein echte Ausstattungsfeuerwerk"

DenonAvr1610_11
Tyska tidningen Video anser att den som köper Denon AVR-1610 får ovanligt mycket funktioner för pengarna. Allt ifrån automatisk rumskalibrering, perfekta videofärdigheter, till en grafisk meny. Men viktigast av allt är så klart ljudkvaliteten och där visas på en kroppslig och realistisk klangkaraktär med god nyansering vid stereoåtergivning. Med surround så lyckas den också uppmåla en illusion av rymd och det enda som testaren anmärker på är att basen kunde ha varit något djupare. På det hela anses detta vara en mycket välbalanserad enhet där ljud, funktioner och byggkvalitet gör den till testvinnare när den jämförs med Kenwood KRF-V7300D, Onkyo TX-SR507 och Pioneer VSX-819H.

Källa: Audio (DE) nr 4 2010

Hifi reviews

"An interesting idea"

Amerikanska Hifi reviews gillar konceptet med AVR-1610, då tanken varit att Denon tagit en massa funktioner och teknologier från sina dyrare modeller och använt kärnan i dessa för att få till ett billigare alternativ. Det hela har lyckats bra, inte bara för funktionerna som tidigare enbart huserat i dyrare modeller utan även för att den låter riktigt bra. Dessutom så har Denon förpackat hela härligheten i ett hölje som känns långt dyrare än vad prisklassen egentligen tillåter. Att enheten därtill har automatiserad rumskalibrering, multi EQ, tre hdmi-ingångar och utmärkt hd-uppskalning gör att det blir en utmärkt allroundlösning för under tretusen kronor.

Källa: www.hifi-reviews.com (US)

Cirkapris: 2300 kronor

Produktfakta: Effekt: 5x75 watt (8 ohm)
Formatstöd, urval: Dts master audio, dts hd, dolby true hd, dolby pro logic II/IIx/IIz
Anslutningar, urval: 3xhdmi in, hdmi ut, 2xkomponent in, 4xkomposit in, 2xoptisk in, koaxial in
D/a-omvandlare: 24-bit / 192-kHz
Övrigt: Xross grafisk meny, Audyssey högtalarkalibrering med multi-eualizer, videokonvertering av analoga källor till 1080i via hdmi
Mått: 434x171x377 mm
Vikt: 9,2 kg