Sök
Denon AVR-1602

Denon AVR-1602

Budgetreceiver av ädelt märke

2002-04-29

Denon AVR-1602 är värd att titta/lyssna på som allroundreceiver utan alltför hög prislapp. Även om betygen är lite blandade så får den överlag positiva kommentarer i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 5/5 "Sounds superb"
Audio "Raumwunder"
HemmaBio 24/30 "Brutalmaskinen"
Home Cinema Choice 3,5/5 "Abelter"

Vad tycker testarna?

När man bygger maskiner i budgetklassen är det lätt att göra avkall på ljudet, något som inte märks alls i Denons lågprisreceiver tycker testarna. Liksom hos många andra receivers i samma prisklass har man däremot skurit ner på anslutningsmöjligheter och finesser, där en del känns som en förlust men andra inte. Denon AVR-1602 är enkel att använda och har ett välstädat och sobert yttre vilket är viktigt i hemmamiljön.

What Hifi

"Sounds superb"

What Hifi uppskattar att Denon utrustat sin receiver med Pro-Logic II, något som ger det surroundljud som fattas i Dolby Digital/DTS soundracks och som fungerar mycket bra. Fjärrkontrollen hanterar även utrustning av andra märken. Ljudet är superbt och sensibelt, såväl vid uppspelning av filmer med tunga ljudeffekter och i mindre actionladdade filmer. Framför allt ser receivern till att dialogerna låter naturliga och klara. Det är en jämn kamp mellan Denon och Marantz S4200 där den senare utses till testvinnare med samma betyg som Denon. I testet ingick även JVC RX-7012RSL som erhöll 2/5 och Yamaha RX-V420RDS som fick 4/5.

Källa:

What Hifi januari 2002
Audio mars 2002
Hemmabio mars 2002
Home Cinema Choice januari 2002

Audio

"Raumwunder"

Även Audio talar om Denons utmärkta ljudåtergivning som stabil och ren. Något man saknar är flera digitalingångar men de många inställningsmöjligheterna är ett plus. Testaren tittar även på insidan av maskinen där det sitter ett väl tilltaget kylaggregat som sörjer för en jämn avkylning. Denon har varit klok och istället sparat in på kostnader för S-video ingångar, något som sällan används inom denna priskategori. AVR-1602 blir testsegrare före Kenwood KRF-V 7050 D, Marantz SR4200, Onkyo TX-DS 494 och Pioneer VSX-D710S.

HemmaBio

"Brutalmaskinen"

Hemmabio tycker att rejäla skruvanslutningar till samtliga högtalare känns proffsigt, och dessutom är Denon AVR-1602 den enda maskinen i testet som har en optisk ingång för att t.ex. ansluta en MD-spelare. Videoingång på framsidan är ytterligare ett stort plus. Denons reciever är också den enda i testet som klarar av Dolby Prologic II vilket enligt testaren innebär en stor skillnad. Kanske är det överflödigt att tillägga att detta är testvinnaren där Sony STR-DE475, Sherwood RD-7103R, Panasonic SAHE9 och JVC RX-6012R också testades.

Home Cinema Choice

"Abelter"

Home Cinema Choice anser att Denons budgetmodell lyckats ärva en hel del av den glamour som de dyrare föregångarna givit upphov till. Ganska mycket har skalats bort men den känns ändå förtroendeingivande. Högtalarinställningarna är vettiga och man kan stänga av baslådan vid behov. Till skillnad från flera andra testare saknar HCC S-videoingångar även om ljudkontakterna är bra. AV-ingången på framsidan är täckt av en “oattraktiv panel” som testaren gärna hade fimpat. Ljudet är tight och välbalanserat och musiken till filmen Gladiator känns ”lyxig och äkta”. Dolby Pro-Logic II är definitivt en bonus och receivern ger bra valuta för pengarna. I testet finns även Technics SA-DX1050, Yamaha RX-V52ORDS, Kenwood KRF-V7050D och Harman Kardon AVR 2000 med. Testvinnare är Yamaha RX-V520.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Denon AVR-1602 klarar formaten Dolby Digital, DTS och Dolby Pro-Logic II. Effekten är 5x70W 8 ohm. Här finns en 5.1 ingång, en optisk och en koaxial digital ingång samt en optisk digitalutgång. Tre kompositvideo ingångar samt två utgångar finns också. A/V ingång på fronten samt hörlursuttag, fem analoga audioingångar och två utgångar. Movie, Rock Arena, Jazz Club, Matrix, Virtual surround är förinställda ljudformat. RDS-radio med 30 förval. Måtten är 434x147x417 mm och vikten uppgår till 9,8 kg. Fjärrkontroll ingår.

Modell: Denon AVR-1602