Sök
Cyrus 7

Cyrus 7

Skokartong med potential

2002-01-21

Förstärkaren Cyrus 7 är klart intressant för den som vill ha ett extremt kompakt utförande. Djärvt designad i skokartongsformat sticker Cyrus 7 ut från mängden och får hyfsade betyg.
Testkälla Kommentar
Audio "Tendens til "gumpebass""
What Hifi "Striking appearance"
Hifi & Musik "Varmt och fylligt ljud"

Vad tycker testarna?

Cyrus 7 skiljer sig från mängden vad gäller format och design. Den anses välbyggd, men med vissa brister beträffande ljudbilden vid högre volymer. Antalet kontakter är många och formatet är onekligen litet. Inte direkt någon testvinnare utan mer en medelgod maskin, men det är fullt möjligt att uppgradera förstärkaren för den som finner behov för detta.

Audio

"Tendens til "gumpebass""

I norska Audio testas Cyrus 7 tillsammans med elva andra förstärkare. Jämfört med dessa känns Cyrus liten och nätt, samtidigt flott och gediget byggd, enligt testaren. Fronten är utrustad med en "genial" volymkontroll, och baksidan med det mesta man kan begära av in- och utgångar. Man nämner att modellen fått ett översvallande positivt mottagande av den engelska pressen. Testaren är på vippen att ansluta sig till beundrarskaran, men på grund av ljudet hejdar han sig. När förstärkaren testas på hög volym blir intrycket grötigt. Basen kommer till korta och instrumenten blir svåra att skilja från varandra. Tendensen är densamma oavsett musikstil, hävdar testaren. På normal volym levereras dock en fullt tillfredställande ljudbild. Vad gäller design och funktionalitet är Cyrus "en pärla", menar testaren. Förstärkarna som ”vann” testet är alla från skandinaviska märken: Thule, Electrocompaniet och Holfi.

Källa: Audio, nr 5 2001
What Hifi, dec 2001
Hifi & Musik, nr 7-8 2001

What Hifi

"Striking appearance"

Enligt What Hifi har Cyrus 7 tillräckligt med stil för att sticka ut från mängden. Den anses föredömligt välbyggd. Testaren granskar sammanlagt fem modeller, och upptäcker att Cyrus är konstruerad för att enkelt kunna uppgraderas. I grundutförande utmärker sig ljudet framförallt vad gäller timing och dynamik. Modellen kan snabbt skifta mellan lätta och tunga partier utan att tappa rytm. Cyrus uppvisar både elegans och kontroll och för inte länge sedan var Cyrus 7 en fulländad produkt, men nu när Arcam A85 och Roksan Caspian anlänt halkar modellen efter. Det som saknas en tillräckligt djup bas som kan återge de allra lägsta tonerna. Om detaljrikedom är viktigt så är Cyrus 7 ”en läckerbit”, slår testaren fast.

Hifi & Musik

"Varmt och fylligt ljud"

Hifi & Musik jämförs sju olika förstärkare. Cyrus 7 tillhör en av de som tilldelas medelbetyg. Testaren nämner modellens lilla format, djärva design och gedigna konstruktion. Testaren betecknar modellen som "mycket lättlyssnad" och enkel att kombinera med flera olika högtalare. Ljudet beskrivs som varmt, fylligt och homogent med en tydlig stereobredd. Dock saknas den djupledsverkan man är van vid, noterar testaren. Detaljrikedomen får godkänt, varken mer eller mindre, och ”det tråkiga med denna förstärkare är att den aldrig förmår att lyfta rent musikaliskt", konstaterar Hifi & Musik. Naim Nait 5 utses till vinnare i testet.

Cirkapris: 10500 kronor

Produktfakta: Cyrus 7 har en extremt kompakt design med ytskiktsmontering (SMD-teknik). Modellen är bl.a. utrustad med två uppsättningar högtalarutgångar (BFA-bananer) samt en specialkontakt för inkoppling av PSX-R för extra strömförsörjning. Effekten är 2x60 W vid 8 Ohm. En finess är den programmerbara ingångskänsligheten som möjliggör kalibrering av samtliga ingångars nivå med CD-ingången som referensnivå. Resultatet blir att användaren kan undvika stora nivåskillnader vid byte av signalkälla. Baksidan är för övrigt fullproppad med in- och utgångar förutom Phono. Fjärrkontroll ingår. Måtten är 215x73x360 mm, vikten 4,6 kg.

Modell: Cyrus 7