Sök
Cambridge azur 640r

Cambridge azur 640r

Inget ljud via hdmi

2007-07-17

Cambridge azur 640r återger ett utmärkt ljud om man lyssnar på musik eller tittar på vanliga dvd-filmer. Den har dock vissa konstiga tekniska lösningar.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 5/5 "Highly recommended"
Bild och ljud hemma "Cambridges musik ger mersmak"
What hifi 4/5 "The soundstage is well defined"
Sound+image "High SAF (Spouse Acceptance Factor) rating"
Audio 89/100 "Hi-Fi-Ideal verschrieben"

Vad tycker testarna?

Testarna är i stort sett överens om att Cambridge Azur 640R ger ett utmärkt ljud med tanke på priset. Att inte ljud stöds via hdmi innebär att man behöver en annan receiver för hd-dvd eller blu-ray filmer om man vill ha ett optimalt ljud. Någon av testarna anmärkte på att det krävs mera aktivitet från användaren än vad han är van vid för att man ska få det man vill ha. Ett par av testarna poängterade att receivern var snygg utseendemässigt.

Home cinema choice

"Highly recommended"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\03.jpgBrittiska Home cinema choice anser att det var värt att vänta två år på denna receiver. Så länge sedan är det nämligen som tillverkaren meddelade att modellen var på väg. Tekniken har dock i mångt och mycket hunnit ikapp, så Cambridge 640r saknar en del finesser som konkurrenterna har. Modellen saknar exempelvis uppskalning via hdmi och har heller ingen multiroom-funktion, utan detta måste kompletteras med Cambridges Incognito-system. Testaren anser dock att dessa brister uppvägs mer än väl av vad man får i ljudkvalitet.

Källa: Home cinema choice (GB) juni 2007

Bild och ljud hemma

"Cambridges musik ger mersmak"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\03.jpgBild och ljud hemma menar att Cambridge brukar ge bra ljud för pengarna och att 640R lever upp till förväntningarna på de flesta punkter. Testaren berömmer baksidan på apparaten. De olika ingångarna/utgångarna är ordnade på ett ovanligt användarvänligt sätt. Testaren påpekar dock att receivern inte kan behandla ljudsignaler från de tre hdmi-ingångarna, utan enbart slussar över materialet till skärmen. Detta gör att man inte får den ljudkvalitet som hos vissa konkurrenter. Detta gäller dock inte om man använder receivern för enbart musik. Då är det i stället konkurrenterna som får stryka på foten.

Källa: Bild och ljud hemma (SE) nr 5 2007

What hifi

"The soundstage is well defined"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\03.jpgBrittiska What hifi menar att även om Cambridge azur 640r är relativt billig, så ser den inte det minsta billig ut. Designen får mycket beröm för sin renhet och enkelhet. Även fjärrkontrollen får uppskattas för sitt utseende. Receivern anses vara lätt att installera och ansluta till olika ljudkällor och högtalarsystem. Ljudet beskrivs som rent och klart och bidrar till filmupplevelsen. När man lyssnar på musik så säger testaren att man kan sakna en del av de fina detaljerna i musiken och att dynamiken kunde ha varit aningen bättre. Det är dessa små brister som gör att den femte stjärnan uteblir i betyget.

Källa: What hifi (GB) juni 2007

Sound+image

"High SAF (Spouse Acceptance Factor) rating"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\03.jpgSound+image förvånas över det låga priset och imponeras av designen. Receivern anses vara ovanligt kraftfull och levererar 100 watt per kanal med sju kanaler inkopplade. Fjärrkontrollen ligger bra i handen och får också beröm för designen. Testaren råder den som köper enheten att noggrant läsa igenom manualen innan installation. Det skiljer en del saker från det man är van vid från andra modeller, och man slipper en massa onödigt huvudbry om man läser innan man börjar. När man använder receivern kräver den mera aktivt deltagande av brukaren än vad som är vanligt. Har man inställningen stereo och sedan byter till en ljudkälla med fler än två kanaler så måste man ta fram fjärrkontrollen och trycka på rätt knapp. Men när man väl lärt sig hantera apparaten får man lön för mödan. Lyssnar man på en cd får man lika bra ljud som från en högklassig stereoanläggning. Den inbyggda fm-mottagaren fungerar också mycket bra.

Källa: Sound+image (AU) maj 2007

Audio

"Hi-Fi-Ideal verschrieben"

FILE:\\I:\TESTER\Publiceras\Fredrik\Publicering\bilder\03.jpgTyska Audio har testat två receivrar. Förutom den aktuella modellen från Cambridge har de också testat Maranz SR8001. Det blev ett dött lopp mellan de båda när prisskillnaden vägts in i omdömet. Modellen från Marantz har en del funktioner som Cambridge saknar, men är också betydligt dyrare. Det testaren är mest imponerad av är det ovanligt stora dynamikomfånget hos Cambridge. Ljudet blir helt enkelt alldeles ovanligt bra oavsett vilken ljudkälla man använder sig av, förutsatt att man inte använder hdmi. I det fallet måste man köra ljudsignalen genom en annan receiver för att få ett optimalt ljud. Testaren konstaterar också att ljudet inte förtunnas eller försämras på något sätt även om man kör ut det genom sju olika högtalare.

Källa: Audio (DE) nr 5 2007

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Cambridge azur 640r är en av-receiver med 7x100 watt vid 8 ohm. Enheten har 32 bit dsp och 24/192-kapabel dac. Enheten har analog videokonvertering med komposit till s-video och s-video till komponent. Stöd finns för dd, dd pl II/x, dts neo:6 och dts i 5.1, 6.1 samt 7.1. 640R har fm/am-mottagare. Måtten är 425(b)x150(h)x420(d) mm och den väger 15 kg.

Tillverkare: Cambridge