Sök
Arcam A85

Arcam A85

Bättre än förväntat?

2002-01-23

En integrerad förstärkare kraftfull nog att klara av i stort sett alla högtalare och med hög ljudkvalitet: Arcam A85 bjuder på storartat musiklyssnande för krävande öron.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 5/5 "Excitement by the shedload"
Hifi & Musik 22/25 "En mycket rolig kombination"
Soundstage "Sounded even better than we thought"
AudioEnz "You're not compelled to dance"

Vad tycker testarna?

Testarna ger överlag väldigt positiv kritik angående produkten och ord som framtidsförberedd och kraftfull fanns i stort sett hos alla testares munnar. Någon tyckte att förstärkaren krävde ett aktivt lyssnande och de flesta upplevde enheten även som en flexibel integrerad förstärkare som även ansågs prisvärd. Någon testare sågade dock totalt fjärrkontrollen som enligt dem likt många andra fjärrkontroller har för små knappar samt dåligt upplägg.

What Hifi

"Excitement by the shedload"

What Hifi är väldigt positiva till förstärkaren då den anses väl förberedd för uppgradering, bland annat är en DVD-enhet som matchar förstärkaren i sikte. Testaren tycker att Arcam har uppnått en hög byggkvalitet och lyckats få till en tydlig display med bra inställningsmöjligheter. Bra möjligheter finns det på ljudsidan då varje insignal går att ställa in för sig. Vidare säger testaren att ljudmaskinen besitter ”ett extremt välljud” och har ett anpassningsbart ljud. En bra allroundmaskin och testaren har i stort sett inget negativt att säga om produkten.

Källa: What Hifi, dec 2001
Hifi&Musik, nr 11 2001
Till Soundstages hemsida
Till Audio Enz hemsida

Hifi & Musik

"En mycket rolig kombination"

Hifi & Musik jämför olika paket av förstärkare och CD-spelare, däribland Arcam A85 och CD72. Denna kombination rankas som trea efter Nam CD 5 och Audio Analogue. Testaren är överlag positiv och säger att det är bra med en möjlighet att ställa in volym för varje ingång separat, samt att det faktiskt finns kontroller för bas och diskant. Nyansrik och väl detaljerad ljudbild och bra dynamik. Enheten klarar i stort sett alla högtalare som finns och med sina många funktioner är detta ett vettigt köp, även om det saknas lite extra fyllighet och värme i vissa lägen.

Soundstage

"Sounded even better than we thought"

”Livfullt ljud med bra bas”, skriver Soundstage om Arcam A85. Testaren, som även uppskattar ljudkontrollerna och användarvänligheten, skriver positivt om utseendet. Förstärkaren anses vara mycket prisvärd, bland de bästa integrerade förstärkarna idag. Särskilt dans- och livemusik upplevs särskilt bra. Testaren tycker dock att fjärrkontrollen har för små knappar med krånglig placering. Enheten anses även kräva ett aktivt lyssnande och fungerar inte lika bra till bakgrundsmusik.

AudioEnz

"You're not compelled to dance"

Audio Enz tycker att fjärrkontrollen fungerar bra och uppskattar även att denna fungerar med andra Arcam-enheter. Även denna testare ser möjligheten att ha individuell volym för ljudingångarna som ett stort plus, liksom potentialen att använda två par högtalare. Att det går att koppla in den gamla LP-spelaren via en tillköpsmodul är ingen nackdel. Ljudmässigt skriver man att förstärkaren är dynamisk, återger låga frekvenser bra samt att lyssnaren hör mer av musiken ju mer man lyssnar. Det enda negativa testaren har att säga gäller stärkarens tajming.

Cirkapris: 14000 kronor

Produktfakta: Förstärkaren har en effekt på 2x85 Watt vid 8 ohm. Hörlursutgång samt fjärrkontroll finns men vill man koppla en LP-spelare till förstärkaren går det att köpa en speciell modul för detta. Enheten har sju ingångar, utgång till förförstärkare samt dubbla uppsättningar högtalaringångar. Möjlighet finns att ställa in volymen på varje ingång separat och det finns kontroller för bas, diskant och balans. Måtten är 430x103x330 mm och vikten är 9 kg.

Modell: Arcam A85