Sök
Andersson R2

Andersson R2

Funktionalitet och prestanda

2005-11-08

Andersson R2 är en analog receiver som kan mäta sig med andra kvalitetsförstärkare, både när det gäller pris och prestanda.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 69/100 "Leistungsstark"
HemmaBio 43/60 "Välbyggd och klart bäst i testet"
Video 3/5 "Erwachsener Klang"

Vad tycker testarna?

Andersson R2 är en prisvärd och bra receiver om man lyssnar på testarna. Här varvas en gedigen konstruktion på 13 kg med en uppsjö av kopplingar för allt man skulle vilja ha för film- och ljudanslutning. En rad finesser finns såsom LipSync, automatisk rumskalibrering och stöd för de flesta förekommande ljudformaten. Även displayen är lättanvänd och snygg och det blir otroligt enkelt att installera förstärkaren. Ljudkvaliteten får godkänt av två testare som blott anmärker på basen som kunde ha varit lite stunsigare. En testare är så pass nöjd med funktionalitet och ljud att han själv beställer ett eget exemplar. I två av testerna där instegsmodellen R2 jämförs med receivrar från mer etablerade märken, vinner den som bästa receiver.

Audio

"Leistungsstark"

A-Andersson R2_back

Audio testar åtta analoga och digitala receivrar från bland annat Kenwood, Panasonic, Pioneer och Yamaha. R2 förvånar på grund av sitt pris och sin prestanda. Förstärkaren har en solid konstruktion och att den är proppad med teknik och en uppsjö av anslutningar. Menyavläsningen på displayen och den automatiska kalibreringen är funktioner man inte förväntar sig på receivrar i denna prisklass. R2 är en smidig, lättanvänd och kompetent receiver som också för bra ifrån sig i ljudtestet. Stunsig bas kombineras med ett harmoniskt mellanregister. Testarna upptäcker dock ett brus på surroundljudet som irriterar främst vid stilla och dov musik. R2 säljs endast via nätet och det drar ner betyget ytterligare. Vinnare blir Pioneer VSX-915 för sin utmärkta ljudkvalitet och installationsmeny kombinerat med en funktionell fjärrkontroll. Till bästa köp väljer man Panasonic SA-XR 55.

Källa: Audio, nr 5 2005

HemmaBio

"Välbyggd och klart bäst i testet"

A-Andersson R2_remote

Även HemmaBio granskar fem nya hemmabioreceivrar i samma prisklass. Panasonic, Yamaha, JVC och Sony konkurrerar med R2 som omedelbart utmärker sig som den bästa förstärkaren. I designen är den rätt lik sin föregångare R1. Även den nya modellen är mycket välbyggd och funktionell. Installationen är väldigt enkel. Färgkodade anslutningar finns för alla kopplingar och med det rikliga utbudet av anslutningar som faktiskt finns, så känns den som en flexibel receiver med många möjligheter. Att följa menyn i displayen är mycket okomplicerat, men vill man kan ljudet finjusteras manuellt efter att autokalibreringen skött installationsjobbet. Varje ljudinställning memoreras vilket förenklar hanteringen. Nu blir ljudkvaliteten klart godkänd, men den ligger inte på topp. Basen saknar den där riktiga tyngden och mellanregistret kanske aningens betonat. Man konstaterar att filmljudet är utmärkt och slutligen vinner R2 testet.

Källa: HemmaBio, nr 7 2005

Video

"Erwachsener Klang"

A-Andersson R2_blac

Video testar tre hemmabioreceivrar, Samsung, Kenwood och Andersson. R2 visar sig vara både en solid och funktionell receiver och faktum är att den gjorde så pass bra ifrån sig, att testaren efter testet köpte ett privat exemplar. Här framhåller man de bästa finesserna: autokalibrering, LipSync och den verkligt fina och tydliga displayen. Jämför man pris och prestanda så menar testarna att ljudkvaliteten är otroligt bra både när det gäller film- och musikljudet. R2 blir segrare i detta test och då bedöms funktioner, anslutningsmöjligheter och klangbilden som mycket bra. Till bästa köp väljer man Kenwood KRF-V 5090, en bra och prisvärd allround receiver.

Källa: Video, nr 9 2005

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Andersson R2 är en 7-kanals analog receiver lämpad för hemmabio och musik med en total uteffekt på 7x150 Watt DIN i 4 Ohm (7x100 Watt, 8 Ohm). Receivern har inbyggda dekoders för 5.1 och 7.1-ljudformat som bland annat surroundljudet Dolby Digital, Dolby Digital EX 6.1, DTS, DTS ES 6.1 Discrete eller Matrix, DTS 96/24, DTS Neo6 samt Dolby ProLogic IIx. Förstärkaren har autokalibrering. Funktionen LipSync synkar ljud med bild. Baktill sitter kopplingarna för anslutning av bland annat TV, DVD och dator. Totalt finns 39 in- och utgångar för den video- och ljudanslutning eller den utbyggnad som man vill ha. Det finns även hörlursuttag och frontanslutningar för S-video, A/V-ingång, samt en optisk och koaxial digitalingång. Fjärrkontroll, antenn, mikrofon samt svensk bruksanvisning medföljer. R2 finns i antingen silver eller svart finish, vikt13 kg och mått 430(b)x160(h)x390(d) mm.