Sök
Yamaha LPX-500

Yamaha LPX-500

God svärta med LCD

2003-03-06

Yamaha ger sig in i projektormarknaden med gott resultat. Denna LCD-projektor anses vara dyr men bra i testerna.
Testkälla Kommentar
Audioenz "Equipped to take on the best"
What Video & TV "Excellent, though expensive"
Audio "Leiser Lüfter"

Vad tycker testarna?

Visst är detta en projektor att räkna med. Testarna är överens om att kontrastförhållandet och bildkvaliteten duger utmärkt för vardagsrumsbio. En källa klagar dock över att det tar tid för bilden att anpassa bildformatet när man växlar mellan TV-kanaler. En annan testare saknar ett bakgrundsljus från knapparna på projektorn. Samtidigt är svärtan bättre än man räknat med.

Audioenz

"Equipped to take on the best"

Audioenz uppskattar kombinationen liten, lätt och användarvänlig samt widescreen och upplösningen WXGA med bra kontrastförhållande. Detta tillsammans med Faroudja DCDi innebär att Yamahas projektor kan utmana de ledande produkterna till ett lägre pris. Använder man projektorn för TV kommer man tyvärr att få uppleva en paus på 2-5 sekunder då man växlar kanal för att bilden ska anpassa sig till projektorformatet. Projektorlampan kommer att behöva bytas efter runt 3000 timmar och en sådan är dyr, vilket gäller alla modeller i klassen. Fläktljudet finns där, även om det är lågt. Positivt är färgkontinuiteten över bildytan och trots att det är en LCD-projektor slipper man uppleva döda pixlar. Dessutom är svärtan helt OK.

Källa: Till Audioenz hemsida
What Video & TV februari 2003
Audio nr 10 2002

What Video & TV

"Excellent, though expensive"

What Video & TV anser att kontrastförhållandet 800:1 är fullt tillräckligt för hemmabio, bara man släcker ner i rummet. Tyvärr har knapparna på baksidan inget bakgrundsljus vilket gör att de kan bli svåra att använda i mörkret. På baksidan finns en stor mängd kontakter vilket är ett klart plus i testarens ögon. Installationen är väldigt enkel och som tack får man en mycket trevlig bild att njuta av när man väl är klar. LPX-500 håller inte samma klass som en DLP- projektor men blir ändå varmt rekommenderad trots att den inte är "state-of-the-art".

Audio

"Leiser Lüfter"

Audio jämför Yamaha LPX-500 med Marantz VP-12 S1 och SIM2 HT 200 DMF. Yamaha bjuder på en välutrustad projektor för hemmabioändamål. Testaren tycker att den är speciellt stark på zoomomfånget men uppskattar också att fläkten är tyst. Förstaplatsen knips emellertid av Marantz med 5 av 5 i betyg, SIM2 får utmärkelsen köptips med 4 poäng av 5. Yamaha landar på samma betyg och måste anses vara trea. Uppenbart är att samtliga är mycket bra projektorer.

Cirkapris: 60000 kronor

Produktfakta: Yamaha LPX-500 är en LCD-projektor med lampa på 800 ANSI Lumen och kontrastförhållande på 800:1. Lampan på 150 W förväntas klara 2900 timmar. Det finns stöd för NTSC 4,43/PAL M, N samt Secam. Upplösning på 1280x720 pixlar klaras av med bildförhållande på 16:9. Projektorn projicerar från mellan 0,91–13,01 m och ger en bild på mellan 30–300 tum (0,762-7,62 m). På baksidan finns anslutningar som D-Sub, RGB, DVI, S-video samt kompositvideo. Kan takmonteras. Storleken är 409(B)x125(H)x281(D) mm och vikten 4,8 kg.

Modell: Yamaha LPX-500