Sök
Yamaha DPX-1

Yamaha DPX-1

Stark debut

2002-02-18

En videoprojektor för hemmabiobruk, med en något fet prislapp som visar att DLP snart är fullt jämförbart med CRT vad gäller bilden. DPX-1 uppvisar en oväntat hög bildkvalitet i testerna.
Testkälla Kommentar
HemmaBio "Brutal entré!"
Home Cinema "A strong debut for Yamaha"
Area DVD "Fantastisk bildskärpa"
Widescreen Review "Outstanding viewing experience"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare utom en är överens om att Yamaha skapat en snygg videoprojektor överlägsen alla DLP-konkurrenter vad gäller bilden. Den är dessutom enkel att använda och har många ingångarna på baksidan, samt är nästan ljudlös. Lampans livslängd kunde vara längre då denna är relativt dyr. Projektorn fungerar bra i både 4:3 och 16:9 formatet. Föredömlig bildkvalitet.

HemmaBio

"Brutal entré!"

Hemmabio ger Yamaha DPX-1 ett väldigt bra betyg bortsett från den väl tilltagna prislappen. Testaren är mycket förtjust i projektorns utseende och kalibreringsmöjligheterna som erbjuds, samt den näst intill knivskarpa kontrasten och perfekta färgåtergivningen. Projektorn är dessutom mycket tystgående, önskvärt för en fullkomlig filmupplevelse. Manualen är tydlig och inställningsprogrammet enkelt att förstå. Dessutom levererar DPX-1 en imponerande uppsättning anslutningsmöjligheter.

Källa: Hemma Bio, Nr.11, 2001
Home Cinema, Feb 2002
Till Area DVD's hemsida
Till Widescreen Reviews hemsida

Home Cinema

"A strong debut for Yamaha"

Home Cinema tycker inte att man ska låta sig luras av projektorns strikta design, då den innehåller så mycket mer än vad man kan se på utsidan. Tyvärr måste man vara mycket noggrann vid installation av projektorn för att ta tillvara på dess kapacitet. Den visar sina bästa sidor på en duk minst fem meter från projektorn. HomeCinema testar projektorn på ett gäng olika filmer och visar sig hantera både gråskala och rik färgskala mästerligt, såtillvida att du kan se Martin Sheens porer i ansiktet.

Area DVD

"Fantastisk bildskärpa"

Area DVD anser att projektorn är klart över genomsnittet och ett mycket bättre val än vilken LCD-projektor som helst. Det nya färghjulet som främjar bättre kontrast fungerar bra, bortsett från det lätta flimmer som kan förekomma hos DLP-projektorer. Varje köpare bör ta sig en ordentlig titt innan köp, då projektorn knappast är i billigaste laget. Area DVD testar projektorn för många format och överraskas av hur väl den hanterat att visa rörlig media. Vid anslutning till en PC bör du dock vara noga med att synka upplösningen på skärm och projektor för att uppnå maximal skärpa.

Widescreen Review

"Outstanding viewing experience"

Yamaha har lyckats lösa många av de problem som tidigare DLP-projektorer haft, tycker  Widescreen Review, och menar videoprojektorns hanterande av element med mycket svärta och kontrast samt skalning av olika bildformat. Även Widescreen Review berömmer användarvänlighet och utformning av inställningsprogram samt enkel installation. Det exceptionellt låga fläktljudet den ger ifrån sig gör den om inte annat idealisk för hemmabruk.

Cirkapris: 110000 kronor

Produktfakta: Yamaha DPX-1 är en välutrustad DLP-projektor för hemmabio eller datapresentation. Bildformat 4:3 eller 16:9 med 1024x768 bildpunkter eller XGA-upplösning. Bildstorleken är maximalt 200 tum i 16:9. Ljusflödet kommer upp i 800 ANSI Lumen och lampans brinntid är ca 1000 timmar. Kontrastförhållande 900:1. Projektorn har stöd för komposit/S-video samt komponentingång för DVD med YcbCr- eller YPbPr-signaler. Den tar även emot 480i/480p för NTCS och 576i/576p för PAL. Fläktljudet är 30 db. Manuell zoom och förberedd för takmontering. Vikten är 7,8 kg, måtten 415x129x422 mm.

Modell: Yamaha DPX-1