Sök
Viewsonic PJ510

Viewsonic PJ510

Endast för nybörjare

2004-07-07

En förvånansvärt billig LCD-projektor, men tyvärr klarar den inte kraven.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 3/5 "Quiet operation and bright images"
What Video and Widescreen TV 2/5 "Darker areas on screen are washed out"
Home Cinema Choice 3/5 "Amazing price"

Vad tycker testarna?

Testarna anser alla att kontrasten är undermålig. Priset är förvisso riktigt lockande, men bildkvaliteten duger inte för en behaglig filmupplevelse. Testarna klagar över chicken-wire-effekt i bilden. En testare anser att fjärrkontrollen är bedrövlig. Positivt är den tysta driften och att lampan har en lång livslängd.

Essential Home Cinema

"Quiet operation and bright images"

Essential Home Cinema skriver att Viewsonic PJ510 definitivt inte är en dålig projektor för pengarna man får lägga ut. Bilden som projiceras är väldigt ljusstark, men i övrigt ganska medelmåttig med tråkig kontrast. Enligt testaren är fjärrkontrollen allt annat än bekväm att hålla i och layouten på knapparna är riktigt dålig. Positivt är dock att projektorn är förhållandevis tyst vid drift och också enkel att använda. Testaren hade hellre sett bättre kontrast i bilden än hög ljusstyrka och avslutar med att det faktiskt finns äldre projektormodeller som har samma prislapp men presterar bättre.

Källa:

Essential Home Cinema, nr 31 2004
What Video and Widescreen TV, maj 2004
Home Cinema Choice, juli 2004

What Video and Widescreen TV

"Darker areas on screen are washed out"

What Video and Widescreen TV klagar över chicken-wire-effekten, d.v.s. att den projicerade bilden ser ut som om den har ett hönsnät i sig. Avsaknaden av kontrast är också tydlig. De mörkaste områdena blir aldrig svarta utan nöjer sig med att vara mellangråa, vilket producerar en tråkig bild. Detta innebär naturligtvis också att färgåtergivningen är sämre. De ljusstarkaste delarna av bilden är helt okej, men mellantoner är bleka och tråkiga. Samtidigt får man komma ihåg att projektorn inte kostar mer än en TV. Testarens rekommendation är att spara ihop lite mer pengar och att köpa en bättre projektor.

Home Cinema Choice

"Amazing price"

Home Cinema Choice förvånas över det låga priset och gläds över det tysta driftsljudet, men upplever att projektorn inte kan visa upp tillräckligt med kontrast i bilden. Dessutom är chicken- wire-effekten tydlig, påpekar även denna testare. Priset är lågt och livslängden på lampan riktigt bra, men man ska inte vänta sig någon större kvalitet från en projektor med den här prislappen. Då är det bättre att lägga ett par tusen till och få en bild som gör filmer rättvisa.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Viewsonic PJ510 är en LCD-projektor med en upplösning på 800x600 pixlar. Båda bildformaten 4:3 och 16:9 stöds. Linsen är en zoomlins som också tillåter manuellt fokus. Ljusstyrkan är 1200 ANSI Lumens och den har en beräknad brinntid på upp till 4000 timmar beroende på användningssätt. Kontrastförhållandet är 300:1. Digital Keystone-korrigering finns. Fläktljudet är 31 dB i standardläge och 27 dB i tyst läge. Videoingångar som finns är bl.a. komponent, S-video och kompositvideo. Högtalarna är på 1 Watt. Fjärrkontroll ingår. Måtten är 330,2(B)x91,4(H)x248,9(D) mm och vikten är 2,9 kg.

Modell: Viewsonic PJ510