Sök
Viewsonic PJ258D

Viewsonic PJ258D

Bra idé men dåligt genomförande

2007-10-23

Det är en kul idé att kunna koppla in sin ipod direkt till projektorn, men genomförandet är inte så bra att det ensamt motiverar till inköp.
Testkälla Betyg Kommentar
What video 3/5 "Acceptable picture quality"
M3 6/10 "Högljudd fläkt"
Allt om pc 78/100 "En snygg och funktionell projektor"
Good gear guide 4/5 "Good range of connections"
Mac user 2/5 "Disappointing"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektorn har en snygg design samt att den är såväl lättinstallerad som lättanvänd. Åsikterna om bildkvaliteten är tudelad, någon anser att den är bra när man tittar på dvd medan en annan inte är riktigt lika nöjd. Via Ipod blir resultatet inte bra på grund av den begränsade upplösningen i uppspelaren. Testarna påpekar att projektorn blir riktigt het under användning vilket leder till att fläkten är irriterande högljudd. Fjärrkontrollen är väl designad och är försedd med en laserpekare, vilket är en fördel vid presentationer. Det är en fördel att projektorn är väldigt ljusstark, vilket gör att man kan titta på bilder utan att vara så noga med mörkläggningen.

What video

"Acceptable picture quality"

What video tycker inte att projektorns inbyggda högtalare är något vidare utan rekommenderar att man kopplar till ett par externa högtalare istället. Det saknas hdmi, så vill man titta på högupplöst material är man utelämnad till vga-anslutningen. Projektorn blir mycket varm vid användning och därför väsnas också fläkten en hel del. Kontrasten i bilden är imponerande och ljusstyrkan är också bra. En del artefakter uppstår vid bildvisning, men många tillskrivs spelaren och inte projektorn. Testaren är tveksam till om marknaden verkligen efterfrågar en möjlighet att spela upp Ipodmaterial via projektor, men har man det behovet så är denna modell ett bra alternativ.

Källa: What video (GB) nr 321

M3

"Högljudd fläkt"

M3 upplever att bilden blir skarp och bra om man ansluter en dator via vga. Med maximal ljusstyrka kan man visa presentationer i fullt format utan att behöva mörklägga rummet helt. Bilden från Ipod blir inte alltför bra, men bedöms ändå vara acceptabel. Den inbyggda högtalaren imponerar inte och dessutom väsnas fläkten en hel del oavsett om man sänker ljusstyrkan eller inte. Förekomsten av en Ipod-docka är bra, men vanligast är ändå att de flesta projektorköpare har en bärbar dator hemma som de kopplar till med ett bättre resultat. I övrigt beskrivs PJ258D som både snyggt designad och lättanvänd.

Källa: M3 (SE) nr 5 2007

Allt om pc

"En snygg och funktionell projektor"

Allt om pc menar att inställningsmöjligheterna är bra. Projektorns interna högtalare producerar ett ganska burkigt ljud. Testaren rekommenderar att man istället ansluter Ipoden till en receiver eller liknande. Projektorn levereras med kablar till samtliga anslutningar vilket uppskattas. Den medföljande fjärrkontrollen beskrivs som mycket logiskt utformad och är dessutom utrustad med laserpekare vilket är en klar bonus. Testaren tycker att fläkten väsnas lite väl mycket, även om man sänker ljusstyrkan hos lampan. Bildkvaliteten är generellt sett bra, även om det uppstår en viss regnbågseffekt vid visning av mindre vita fält.

Källa: Allt om pc (SE) nr 7 2007

Good gear guide

"Good range of connections"

Good gear guide tycker att idén med att kunna koppla ihop Ipod och projektor är bra i teorin, men inte i praktiken. Upplösningen är för låg och bildkvaliteten är inget vidare på en stor skärm. Med dvd blir resultatet påfallande mycket bättre. Kontrasten är utmärkt, bilden är en aning mörk men det utgör inget större problem. Ansluter man projektorn till en pc får man ett riktigt bra resultat, bland annat är färgåtergivningen utmärkt. Men en del regnbågseffekter uppstår. Utbudet av anslutningsmöjligheter är förhållandevis bra, men testaren saknar ljudutgång. Ljudkvaliteten är okej när man spelar upp musik från sin Ipod, men resultatet är knappast mer än godkänt. Ipodkompabiliteten är en kul bonus, men knappast något som ensamt motiverar ett inköp av projektorn.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Mac user

"Disappointing"

Mac user anser att projektorn har en snygg design och att den är enkel att installera är ett klart plus. Det krävs dock ett förhållandevis långt rum för att projicera riktigt stort. Fjärrkontrollen är bra och gör att man kan kontrollera såväl projektor som Ipod. Ljusstyrkan hos bilden är så pass hög att man utan problem kan titta på bilden i fullt dagsljus. Upplösningen från Ipod är dock inte tillräckligt hög för att ge en bra bild. Projektorn kämpar en hel del med bildkvaliteten, även om man skall titta på vanlig dvd-film. Fläkten väsnas en hel del, vilket är en klar nackdel. Testaren tycker att projektorn är en besvikelse, det finns flera konkurrenter som är bättre.

Källa: www.macuser.co.uk (GB)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Viewsonic PJ258D är en dlp-projektor med upplösningen 1024x768 pixlar. Bilden kan varieras mellan 40-300 tum, lampan har en brinntid på 3000 timmar i ekonomiläge. Ljusstyrkan är 2000 ansi lumen och kontrasten är 2000:1. Formatet är 4:3 men det finns ett 16:9-läge. Bland anslutningarna finns vga, komposit, s-video och docka för ipod. Det går även att få ut komponentsignal via vga-omvandlare. Brusnivån är 34 dB i tystläge och 37 dB i normalt läge. Dimensionerna är 288x190x83 mm och vikten är 1,8 kg.

Tillverkare: Viewsonic