Sök
Test - Philips Picopix 1430

Test - Philips Picopix 1430

Smidig filmvisning

2011-02-21

Philips Picopix 1430 är en projektor som är liten nog att få plats i handflatan. Trots det har den bra bildkvalitet och kan även spela upp musik direkt från det inbyggda minnet.

PicoPix1430-betyg

Redan vid första bekantskapen med produkten, då jag tar upp den ur kartongen, så gör den ett starkt intryck på mig. Detta är en mycket liten enhet som nästan får plats i handflatan. Den är också snygg och känns riktigt gedigen. I kartongen hittar jag även ett otal olika sladdar. En för anslutning av externa usb-enheter, en för att koppla enheten till datorns usb-port och en tredje för att kunna koppla in dvd-spelaren eller annan videokälla analogt. Adaptrar för vga, komponent och Iphone/Ipad finns också men de får man köpa till själv. Till mitt förtret så följde ingen av dessa heller med testexemplaret, men det visade sig senare inte vara så mycket att gräma sig över. Philips skickar också med ett stativ och en praktiskt väska att förvara projektorn i.

PicoPix1430-1

Enheten har ett fåtal knappar på sig. På ovansidan finns ett styrkors med en ok-knapp i mitten samt en bakåtknapp. Dessa används för navigering i menyerna och för att snabbt kunna ändra inställningar under återgivning. Närmare linsen finns ett reglage för att justera skärpan och på ena sidan sitter strömbrytaren.  När projektorn slås på så intar den snabbt sitt arbetsläget. Redan efter 10-15 sekunder så kan en film spelas upp. Fjärrkontrollen som följer med har samma knappar som finns ovanpå projektorn men även direkta reglage för volym och ljusstyrka. Fjärrkontrollen är en liten och platt historia  men den har god räckvidd och gör sitt jobb. Dock så kan det vara svårt att knappa rätt i biomörkret då det varken finns någon bakgrundsbelysning eller någon vidare upphöjning på knapparna.

Projektorn kan i princip användas på två sätt. Dels så kan en extern videokälla anslutas och all videoavkodning sker då utanför projektorn. Eller så används enheten som ett fristående mediacenter och all avkodning sker då internt. Då enbart kabel för analog video följde med testexemplaret så var en gammal dvd-spelare den enda externa avspelaren som kunde paras med projektorn. Den interna avkodningen testades från internminnet, sd-minneskort och anslutet usb-minne. Det går mycket enkalt att växla mellan dessa tre i huvudmeny genom att trycka på bakåtknappen. I övrigt så kan sägas att menyn är mycket enkelt utformad. Det är omöjligt att missförstå vad de olika ikonerna står för och inställningsalternativen är få, med fokus på det mest essentiella. Det finns också en enkel filhanterare för att enkelt kunna radera filer.

När det kommer till bild- och ljudegenskaperna skiljer de sig inte mellan de olika videokällorna. Jag blev faktiskt förvånad över hur klar och skarp bilden blir, det var inte något som jag förväntade mig av en så smått dimensionerad produkt. Men den är inte helt utan brister. Ibland, och framför allt vid snabba sidopanoreringar så uppträder vertikala linjer som rör sig uppifrån och ner. Små kromatiska abberationer kan uppträda, men de är mycket sällsynta och sambon märker inte av dem lika ofta som jag. Vidare så är kontrastomfånget inte det vidaste, men detta blir bara märkbart vid mycket ljusa respektive mörka scener. Slutligen så är ljusstyrkan inte hög nog för återgivning i fullt dagsljus.

Den interna avkodningen är nog det som imponerar mest. Oavsett vilken filtyp som enheten matades med så gick den att spela upp. Avi, divx, mp4, m2ts och mkv var de som jag använde mig av och allt fungerade direkt. Projektorn klarade dessutom av att spela filer i upp till 1080p. Det känns lite onödigt då upplösningen ligger på 800x600 pixlar. Men när jag testade en mkv i 720 på så flöt det på utan minsta problem. En glad överraskning var också att det med divx gick att återge externa undertexter. Detta nämns inte någonstans i bruksanvisningen och har kanske att göra med att firmware uppdateras till 2.0. Det är den interna avkodningen som gör att vga- och komponentadaptrarna som finns att köpa känns överflödiga. Men en hdmi-port hade jag däremot gärna sett för att kunna ansluta min Ps3 för spel och film. Och då hade jag också kunnat köra signalen via mitt hemmabiosystem som skulle sköta ljudet.

Högtalarna som sitter i gör ett bra jobb och funkar bra till en liten filmkväll med tydligt tal. Men det är mer i klass med en vanlig tv snarare än en dedikerad musikspelare och det går kanske inte alltid ihop med en bild på 80 tum. Stillbilder kan visas direkt från enhetens inbyggda minne, sd-kort eller usb-enheter. Det går också att visa bildspel med olika tidsintervall och små animerade övergångar. Som mp3-spelare funkar den hyfsat och bilddelen avaktiveras vid musikuppspelning. Det kan vara smidigt om man exempelvis är på resande fot och vill njuta av musik via sina hörlurar.

Slutsats
Även om det verkar som om bilden har en del brister så gäller det att se prestationen i relation till priset och därför så anser jag att Philips PicoPix 1430 bör rekommenderas när det gäller den punkten. Det lilla formatet gör att projektorn inte behöver styvas undan när den inte används. Jag ställde den på tv-bänken och det kom inte en besökare som inte imponerades. Varför inte låta den stå framme för att snabbt dela med dig av bilder från den senaste festen eller från semestern. Eller varför inte skippa inköpet av extrateven till förmån för PicoPix 1430? Jag är riktigt sugen på att införskaffa en sån här enhet själv men det enda som får mig vela är avsaknade av hdmi.

Så gjorde vi
Projektorn sattes på ett bord och bilden projicerades direkt på väggen eller upp mot taket. Filmmaterialet bestod av allt från indonesisk kampsport till den svenska succéserien Solsidan och dessutom en hel del animerat för att få en bra variation bland olika filformat.

Av Jan Aydin