Sök
Test - Benq W1200

Test - Benq W1200

För vardagsrummet mer än biokällaren

2011-06-23

Smartsons Anders Linder går en närgången rond med full hd-projektorn Benq W1200 och delar ut både ris och ros.

W1200-betyg

Hellre liten och rapp..?
Man kan dela upp full hd-projektorerna i två läger, där en del är relativt kompakta medan andra är riktigt klumpiga åbäken som kräver sitt utrymme även som takmonterad. En fördel med ett större chassi är att projektorns ljudnivå i regel går att få ner. Detta på grund av att luftgenomströmningen blir bättre och det finns plats för större fläktar. Benq W1200 får räknas till den kompakta familjen 1080p-projektorer. Sida vid sida med en mindre 720p-projektor märks det dock att det knappast är någon lättransporterad pryl. Ingenting för dig som vill ta med projektorn på jobbmötet med andra ord.

W1200 size
Till vänster Optoma HD65. Till höger Benq W1200.

Det vitblänkande höljet smälter troligtvis in i de flesta hem även om de markant gråa detaljerna drar blickarna till sig även när projektorn är avstängd. Det är för fast placering i hemmet som W1200 kommer till sin rätt. Förutsatt att man monterar den rätt.

Mät noga i förväg
Om projektorn tack vare snabbstartsguide, manual på cd och svenska menyer är väldigt enkel att använda, är den desto knöligare att placera. Zoom-möjligheterna är inte så stora vilket begränsar placeringen. Jag har en 80 tums duk och det rekommenderade projektionsavståndet varierar då enligt manualen mellan 2,46 meter till 3,13 meter. Den gamla Hitachi-projektorn som normalt hänger i taket är betydligt mer förlåtande gällande placering.

Likt många projektorer med dlp-teknik "i den lägre prisklassen" saknas även här möjligheten att justera positionen på optiken, så kallad lens-shift. Rådet är helt enkelt att i förväg vara på det klara med vilken storlek på duk man önskar samt tänka igenom placering och vara noga med kontrollmätningar innan köp. En direkt konstig finess är justeringsmöjligheterna vid bordplacering. Enbart ena bakre benet går att justera i höjdled. Det kanske räcker i många fall, men om bordet/hyllan skulle visa sig luta åt fel håll blir det genast problematiskt att få bilden rak. 

W1200-under


Ljusstyrka på bekostnad av svärta
Bildkvaliteten när W1200 matas med en 1080p-signal går inte att klaga på speciellt mycket. Skärpan är mycket god över i princip hela bilden. Färgåtergivningen är bra även om jag gärna tonar ner färgerna något från den något ambitiösa fabriksinställningen. Projektorn kan för övrigt kalibreras av ISF-certifierad personal. Ljusstyrkan räcker till för ett hyfsat resultat även om man inte har möjlighet för komplett mörkläggning. Förhållandet mellan en ljusstark bild och djup svärta är dock ett tänkbart  problemområde. W1200 misslyckas med att erbjuda den riktigt djupa svärtan som brukar ge det lilla extra i bilden. Rent personligen uppskattar jag dock ljusstyrkan mer. Detta hänger i sin tur ihop med mitt behov av en vardagsrumsvänlig placering där fullständig mörkläggning i princip är omöjlig.

Höghöjdsprojektor med surroundljud
Den nätta fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta knappar vilket uppskattas. Via menyn går det också att få kontroll över bilden på ett föredömligt sätt. Bland övriga funktioner som sticker ut väcker "höghöjdsläget" viss nyfikenhet. Befinner man sig på mer än 1500 meters höjd skall detta aktiveras, något som dessvärre inte var fallet vid testtillfället. Bild-i-bild-läget är trevligt men ingenting som jag brukar sakna i vardagligt bruk. I vanlig ordning kan man välja att köra lampan i normal- eller ekonomiläge där det sistnämnda ger sämre ljusstyrka men längre brinntid på lampan och lägre ljudnivå på fläktsurret. Då W1200 är så pass ljusstark i förhållande till den något högljudda fläkten är valet för mig givet. Bland ingångarna finns de förväntade där dubbla hdmi-ingångar värdesätts men där istället värdet av dubbla ljudingångar (!) i form av 3,5 mm samt 2xrca och tillhörande SRS WOW HD-ljud känns mindre nödvändigt.

W1200-bak-anslutningar


Bra köp?
Prislappen på W1200 är ungefär den förväntade. Konkurrensen i segmentet är tuff och W1200 har några lustiga prioriteringar men på de viktiga punkterna, där bilden är absolut viktigast, visar Benq styrka. Slutsatsen är att projektorn är ett bra om än inte givet köp, men är man bara medveten om projektorns begränsningar, och accepterar dessa, får man en riktigt kapabel bildkanon för vardagsrumsbruk.

Specifikation
Typ: 1-chip DMD
Upplösning: 1920x1080 pixlar, 1080p
Ljusstyrka: 1800 ansi lumen
Kontastförhållande: 5000:1
Brinntid: 2500 timmar/4000 timmar i ekoläge
Strömförbrukning: 320 watt (under 1 watt i viloläge)
Ingångar: 2xhdmi, vga, video, komponent, pc-ljud, 2xrca audio. Serieport samt usb som kontrollportar.
Mått (bxhxd): 339x139x260 mm
Vikt: 3,6 kg
Övrigt: ISFccc-kompatibel
Cirkapris: 13000 kronor