Sök
Sony VPL-VW60

Sony VPL-VW60

Bra, men räcker det?

2008-04-10

En 3-chips full hd-projektor som bjuder på bra bild. Projektorn anses vara värd sitt pris, men testarna finner att den inte sticker ut speciellt mycket jämfört med konkurrenternas modeller.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 83/100 "Sehr hoher Kontrast"
Sound & vision "Crisp high-def picture"
Bild & ljud hemma 5/6 "Nästan helt perfekt färgpalett"
Projector central 4/5 "An impressive 1080p projector"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att projektorn är relativt enkel att installera. Fjärrkontrollen har bland annat en bra design med flera kortknappar för intressanta funktioner. Testarna är inte helt eniga huruvida fläkten väsnas eller inte. Bildkvaliteten anses dock generellt sett vara bra, såväl kontrast som färgåtergivning är tillfredsställande och svärtan likaså. En testare tycker dock inte att alla mörka scener uppvisar tillräckligt med detalj. Prestandan är bra, men projektorn sticker kanske inte ut så mycket bland konkurrenterna som den skulle behöva göra.

Audiovision

"Sehr hoher Kontrast"

Audiovision anser att hanteringen av projektorn är smidig. På fjärrkontrollen finns flera kortknappar för bildinställningar, vilket är bra. Testaren menar att projektorn lyckas bra med att hantera neutralt ljus, bra svärta och rena grundfärger. Kontrasten är mycket hög, vilket är bra. Snabba rörelser i bilden kan dock uppfattas som något oskarpa. Mörka scener uppvisar kanske inte alla detaljer som man skulle kunna önska. Filmer i hd dvd- eller blu-ray spelas upp med ett fantastiskt bra resultat. Testaren tycker att projektorn övertygar och att den är väl värd pengarna.

Källa: Audiovision (DE) nr 1 2008

Sound & vision

"Crisp high-def picture"

Sound & vision menar att installationen är förhållandevis enkel tack vare bland annat motoriserad zoom och fokus samt vertikal linsförflyttning. Anslutningsmöjligheterna är bra. Testaren menar att bilden är imponerande ljusstark och fläktljudet ligger på en bra nivå. Kontrasten är riktigt bra och svärtan likaså. Detaljåtergivningen är mycket bra. Jämfört med föregångaren VPL-VW50 så uppvisar bilden hos denne projektor en bättre enhetlighet. Projektorn anses vara riktigt prisvärd.

Källa: Sound & vision (US) januari 2008

Bild & ljud hemma

"Nästan helt perfekt färgpalett"

Bild & ljud hemma anser att projektorn är en riktigt bra investering för hemmabioentusiasten som inte har en alltför snäv budget till förfogande. Det är ganska svårt att ställa in fokus exakt med hjälp av fjärrkontrollen. Man har annars stora möjligheter att göra de inställningar man vill. Färgåtergivningen är bra och bland annat hudtoner är verklighetstrogna. Färgerna är även en av de stora fördelarna med projektorn. Skärpan är bra och ljusspridningen är enhetlig. Projektorn stödjer 24p och bilden varken hackar eller flimrar vilket är bra. Även denna testare anser att projektorn är prisvärd.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 3 2008

Projector central

"An impressive 1080p projector"

Projector central tycker att VPL-VW60 uppvisar riktigt bra prestanda, men menar samtidigt att den inte sticker ut alltför mycket jämfört med konkurrensen. På papperet ser kontrasten ut att vara skyhög, men så är inte fallet. Snarare är kontrasten ett av de områden där projektorn inte riktigt når upp till konkurrenterna. Fläktljudet är imponerande lågt och ljusstyrkan är okej. De två svagheterna är färgbalansen och kontrasten, man får lägga ner en hel del tid på inställningar för att få ett tillfredställande resultat. Projektorn anses vara riktigt bra jämfört med den tidigare generationen projektorer, men i dagsläget har den tuff konkurrens.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Cirkapris: 50000 kronor

Produktfakta: Sony VPL-VW60 är en projektor med upplösningen 1920x1080 pixlar. Modellen är utrustad med en 3x0,61 tums sxrd-panel. Bildstorleken kan på avståndet 1,2-2,1 meter ge en 40 tum stor bild och på avståndet 9,4-16,1 meter kan bilden bli upp till 300 tum. Via hdmi stöds 1080p/24p. Det finns två hdmi-ingångar, komposit, s-video och datoringång. Det går att förskjuta objektivet 6,7 % horisontellt och 65 % upp eller ned. Måtten är 471x174x395 mm och vikten är 11 kg.

Tillverkare: Sony