Sök
Sony VPL-VW50

Sony VPL-VW50

Entusiastprojektor

2007-01-08

En projektor med full hd-upplösning som enligt testarna producerar en bild som är i klass med biosalongernas.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 4,5/5 "Surprisingly affordable"
Video 86/100 "Kahm der Kinowiedergabe verdamnt nahe"
Audiovision 80/100 "Volle HD-Auflösung erstmals erschwinglich"
Projector central 3,5/5 "Maximum color saturation"
Cine4home - "Big thumbs up"

Vad tycker testarna?

Sony VPL-VW50 får höga omdömen för sina bildegenskaper. Enligt flera av testarna bidrar dessa till en bild som kommer nära den som upplevs i biosalongerna. Dock så anger flera av testarna att det krävs en kalibrering av färgtemperaturerna för en optimal bild och detta är något som bäst görs med specialutrustning. Projektorn anses bidra med goda anslutningsmöjligheter och ett enkelt betjäningssystem. Att den dessutom arbetar tyst värderas också högt.

Home cinema choice

"Surprisingly affordable"

Det som först kommer fram när Home cinema choice beskriver Sony VPL-VW50 är att den uppfattas som relativt billig för att erbjuda full hd-upplösning. Det anses också vara en projektor med anslutningar som heter duga. I användandet förvånas även testaren över hur tyst produkten är. Tekniken sxrd har ingen svaghet likt regnbågseffekter hos dlp-projektorer. Bilden beskrivs som en enda enhet där skärpan är i topp. Svärtan är också bra och färgåtergivningen naturlig efter en initial kalibrering. Några rörelseartefakter kan inte noteras över huvudtaget. Den största nackdelen med produkten anses vara att även om uppkonvertering av standardsignaler till hd ger bra resultat så fungerar det inte är lika bra som hos vissa konkurrenter. Men för pengarna som läggs ut så går det inte komma närmare att ha en bion i hemmet avslutar HCC.

Källa: Home cinema choice (GB) januari 2007

Video

"Kahm der Kinowiedergabe verdamnt nahe"

Tyska Video anser att VPL-VW50 är en bekväm projektor att använda. Detta tack vare zoomen och den motordrivna fokusen samt det låga fläktljudet. Även här så anmärker testaren på att projektorn kan behöva en färgkalibrering och skriver att konsumenten ska be att handlaren utför en sådan innan projektorn bärs hemåt. Efter kalibrering producerar projektorn en bild som anses komma så nära biobilden som det bara går tack vare den goda färgrikedomen. Den höga upplösningen anses bidra till en utmärkt skärpa med hd-material och även med standardupplösningar så blir bilden ren med ordentlig skärpa. I denna prisklass är det i dagsläget svårt att hitta en projektor som kan matcha VPL-VW50 sammanfattar Video.

Källa: Video (DE) nr 10 2006

Audiovision

"Volle HD-Auflösung erstmals erschwinglich"

Det absolut bästa med bilden hos VPL-VM50 är enligt Audiovision bredden av rena färger som projektorn kan producera. Produkten får också beröm får hur ljusstyrkan hjälper till att återge ljusa scener. Mörka partier återges också bra, men testaren skriver att svärtan kunde ha varit lite bättre. Att spela upp en vanlig dvd i 720p ger fint resultat och uppges bero på god signalbehandling i uppskalningsprocessen. Med hd-material blir bilden ännu bättre och det blir en riktig fröjd att se på film. Testaren kopplar också in en pc via hdmi och uppger att det går att köra i 1920x1080 med lika bra bild. Att projektorn också stöder 24p är ett stort plus då projektorn kommer att kunna hantera kommande format som blu-ray och hd-dvd.

Källa: Audiovision (DE) nr 11 2006

Projector central

"Maximum color saturation"

Sony VPL-VW50 är enligt Projector central en produkt som erbjuder underbar färgmättnad kombinerat med fin svärta och bra kontrastomfång. Priset bedöms också vara rimligt. Projektorn har en mjuk återgivningen vilket dock innebär att vissa detaljer förloras jämfört med andra 1080p-produkter. Det andra är att placeringen kan ge problem. Den långa kastdistansen och projektorns begränsningar i lens shifting innebär att enheten bäst placeras i en hylla och inte i taket. Detta i sin tur kan ge problem då lampan inte är speciellt kraftfull. Men i jämförelse med bilden bleknar de negativa tankarna och testaren menar att ingen behöver bli besviken med VPL-VW50.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Cine4home

"Big thumbs up"

Cine4home testar ett förproduktionsexemplar av projektorn som anses vara riktigt läckert utformad om än lite stor. Storleken påverkar dock inte användandet som tillsammans med placeringen upplevs som enkel. När det gäller bildkvaliteten så anser testaren att ingen annan hemmaprojektor lyckas med att framställa en lika utmärkt bild som VPL-VW50. Med de starka färgerna, den höga kontrasten och den goda skärpan som produceras så finns inget mer att önska. Testaren rekommenderar starkt alla hemmabioentusiaster att ta sig en titt på produkten hos sin lokala handlare.

Källa: www.cine4home.com (DE)

Cirkapris: 50000 kronor

Produktfakta: Sony VPL-VW50 är en lcd-projektor för hemmabruk som använder sig av tre sxrd-paneler. Den har en upplösning på 1920x1080 pixlar, ett kontrastomfång på 15000:1 och en ljusstyrka på 900 cd/m2. Responstiden är 2,5 ms och lampan är av uhp-typ. Projektorn hanterar bland annat formatet 1080/24p. Anslutningsmässigt återfinns hdmi, komponentvideo, s-video och vga. Bland funktionerna märks bild- och objektivförskjutning både horisontellt och vertikalt samt digital brusreducering. Sony VPL-VW50 har dimensionerna 471x174x395 mm, väger 11 kg och har ett fläktljud på 22 decibel.

Tillverkare: Sony