Sök
Sony VPL-VW11HT

Sony VPL-VW11HT

Så bra en LCD-projektor kan bli?

2002-04-30

Detta är en stor och stark LCD-projektor för hemmabion, som kan takmonteras och som erbjuder progressive scan. Den får bra betyg men anses av någon testare som lite väl dyr.
Testkälla Kommentar
HemmaBio "En uppgraderad Sony"
Essential Home Cinema "Hugely desirable"
Home Entertainment "Great improvement"
What Hifi "For this money we'd expect more"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Sony VPL-VW11HT är ett bra köp även om det är en dyr projektor. Vissa menar att bilden inte räcker fram till de bästa och dyraste DLP-projektorerna medan andra tycker att Sony har tagit LCD-tekniken till sin spets. Man rekommenderar den främst som en välbalanserad hemmabioprojektor med bra prestanda. Den höga vikten gör att den inte är anpassad till mobila presentationer men däremot är ingångarna många och bra.

HemmaBio

"En uppgraderad Sony"

Hemmabio tycker att det är lite tråkigt att Sony inte har brytt sig om att designa om VW11HT då den ser precis likadan ut som sin föregångare. Sony har valt att inte ge användaren möjlighet att justera vitbalans men övriga justeringsmöjligheter är bra. Färgåtergivningen är OK men en möjlighet att justera vitbalansen hade gjort den ännu bättre. Svärtan och kontrasten ska enligt tillverkaren vara mycket bättre än hos föregångaren VW10, men det märks inte i testet och beror kanske på mätmetoden tror Hemmabio. Det verkliga kontrastförhållandet ligger närmare 600:1. Tyvärr är kontrasten lite väl bra ibland och på högsta kontrastläget syns alla problem som filmen kan innehålla men kan elimineras genom iScan videoprocessor. Med eller utan iScan så är Sony VPL-VW11HT på det hela taget en helt godkänd uppgradering av föregångaren VW10.

Källa:

Hemmabio, nr 12, 2001
Essential Home Cinema nr 11, 2002
Home Entertainment, april 2002
What Hifi, april 2002

Essential Home Cinema

"Hugely desirable"

Essential Home Cinema tycker att Sony har lånat lite väl mycket från föregångaren VW10, den är nämligen fortfarande stor och osnygg. Den är däremot lätt att bygga in i ett skåp eller liknande. Till skillnad från andra testare tycker Essential Home Cinema att LCD-projektorer är ett bra främst för DVD. Fläkten är störande i starten men den lugnar snart ner sig och ger bara ifrån sig ett svagt surr. Meny och inställningar är lättillgängliga och förståeliga. Bildkvaliteten är mycket bra och ger riktigt bra hemmabiokänsla. Bilden kan kännas lite kornig men det tillför bara "det lilla extra" till filmen menar testaren. Färgåtergivningen är bra även om LCD-projektorer är bäst på att återge starka färger. Svärtan är mycket bra. Det köparen bör tänka på är att priset närmar sig en CRT-projektor med ännu bättre bild men svårare installation.

Home Entertainment

"Great improvement"

Home Entertainment ger VW11 bra betyg. En av de bästa LCD-projektorerna på marknaden just nu, ljusstyrkan är bra och färgåtergivningen likaså. Svärtan blir inte perfekt på grund av LCD-teknologins begränsningar men projektorn är avsedd för hemmabio och fungerar mycket bra till just det. Fläktljudet och lukten från lampan kan vara lite störande när projektorn blir varm. Inställningsmöjligheterna är mycket bra och den högkvalitativa optiken gör att projektorn kan placeras mycket nära duken med bibehållen kvalitet. Ljusstyrka, kontrast och färger är mycket bättre än hos föregångaren. Projektorn kommer inte upp i samma kvalitet som de dyrare DLP-projektorerna men inte heller i deras prisklass. Testarna ser produkten som ett mycket bra köp. I testet jämförs den med Epson EMP-713, NEC GT950C, Yamaha DPX-1 och Sharp XV-Z9000E. Sharp och Sony delar förstaplatsen. Sharp med DLP är dock dubbelt så dyr som Sonyn.

What Hifi

"For this money we'd expect more"

What Hifi tycker att VW11 är dyr då den använder LCD-teknologi istället för DLP. Dock kompenserar den ganska bra genom många anslutningar, progressive scan och en mycket bra 16:9 bildåtergivning. Bildåtergivningen och kontrasten är mycket bra vid uppspelning av animerade DVD-filmer. I vanliga spelfilmer känns inte bildåtergivningen lika naturlig som den hos DLP- och CRT-projektorer. Slutomdömet blir att VW11 klarar det den bör men är lite väl dyr.

Cirkapris: 66500 kronor

Produktfakta: Sony VPL-VW11HT är en LCD-projektor med tre färgpaneler. Upplösningen är på 1366x768 pixels. Projektorn har en 200 Watt UHP lampa som lyser med 1000 ANSI Lumen. Lampan har en lystid på cirka 4000 timmar. Kontrasten ligger på 700:1. Fläktljudet är 29 decibel. Projektorn klarar både 4:3 och 16:9 format. Progressive scan-konverterare samt line doubler gör att bilden kan förstoras till 2,5x4 meter widescreen på 10 meters avstånd. Den maximala bildstorleken är annars 300 tum. Det finns en inbyggd manuell zoom på 1,2 gånger. Två RGB-ingångar, komponentingång med progressive scan (HDTV) samt S-video, kompositingång samt ljudutgång. Sony VPL-VW11HT kan användas stående eller takmonterad. Projektorn har en fjärrkontroll som klarar de vanligaste funktionerna. Måtten är 395x168x427mm och vikten är 8 kg.  

Modell: Sony VPL-VW11HT