Sök
Sony VPL-VW100

Sony VPL-VW100

Framtidens projektor

2006-04-03

För den som söker en framtidssäkrad projektor som hanterar full hd-upplösning och 1080p-material så är denna modell absolut någonting att överväga.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 86/100 ”Fantastisches Bild”
Heimkino - ”Die Farbraum-Darstellung ist sehr gut”
Video 87/100 ”Ein ultimater Tipp für jeden Home-Cineasten”
Home cinema choice 5/5 ”Running noise is low”
What home cinema 96/100 ”A truly revolutionary product”

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att bildkvaliteten inte är särskilt långt ifrån strålande. Skärpan är hög och kontrasten likaså. Dessutom är färgåtergivningen strålande. Allra bäst bildresultat får man om man använder sig av 1080p-material. Anslutningsmöjligheterna är mycket goda och testarna är imponerade av möjligheten att koppla projektorn i nätverk via en dator. Installationen är enkel och likaså hanteringen. Den intresserade har möjlighet att finjustera inställningar i mycket hög grad. Fjärrkontrollen bedöms också som bra och överskådlig.

Audiovision

”Fantastisches Bild”

Audiovision uppskattar att projektorn är kompatibel med full hdtv-upplösning, något som gör den mer eller mindre framtidssäkrad. Bildkvaliteten är ingenting annat än fenomenal, särskilt om man kopplar en dator till projektorn. Justerar man kontrasten och ljusstyrkan så får man i det närmaste en perfekt bild med en bredd på upp till 2,8 meter. Vill man ha en ännu större bild så blir resultatet dock i mörkaste laget. Använder man sig av video- och s-videoingångarna blir bilden något suddig i konturerna och de digitala anslutningarna användes därför med fördel.

Källa: Audiovision, nr 1 2006

Heimkino

”Die Farbraum-Darstellung ist sehr gut”

Sony VPL-VW100 ovanifrånHeimkino påpekar att projektorn är en av de allra första projektorerna som hanterar 1080p-material med bildfrekvenser på såväl 50 som 60 Hertz. Anslutningsmöjligheterna är frikostiga och räcker långt. Vid installationen har man möjlighet att göra ett stort antal inställningar, men nybörjare kan också välja att ta den korta vägen och hålla nere de inledande inställningarna till ett minimum. Kontrasten är dock inledningsvis lite väl hög och bör justeras för bästa resultat. Bildkvaliteten är generellt sett riktigt bra. Testaren menar att projektorn är bra nog att användas som referens för konkurrenterna.

Källa: Heimkino, nr 1 2006

Video

”Ein ultimater Tipp für jeden Home-Cineasten”

Video tycker att projektorn är ett perfekt val för de hemmacineaster som vill förbereda vardagsrummet för hdtv. Projektorn producerar strålande bilder och kan utan större problem mäta sig med konkurrenter i högre prisklasser. Färgerna är rena och klara samtidigt som ljusstyrkan är mycket bra. Vid markant färgglada eller mörka motiv uppstår en viss pixelering. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysning vilket är bra. Dessutom är den överskådlig och enkel att hantera. Testaren tycker också att anslutningsmöjligheterna är många och fullt tillräckliga.

Källa: Video, nr 2 2006

Home cinema choice

”Running noise is low”

Home cinema choice anser att anslutningsmöjligheterna är imponerande eftersom man bland annat erbjuds möjligheten att koppla projektorn till ett nätverk via dator. Menyerna är bra och inställningsmöjligheterna är många. Bildkvaliteten är utmärkt, skärpan är hög och bruset lyser med sin frånvaro. Färgåtergivningen är oerhört bra och gör att bilden ser mycket naturlig ut. När projektorn kopplas in för första gången övertygar inte svärtan, men efter lite kalibrering uppvisar även detta område strålande resultat.

Källa: Home cinema choice, mar 2006

What home cinema

”A truly revolutionary product”

What home cinema är imponerad av anslutningsmöjligheterna eftersom man bland annat har tillgång till såväl hdmi- som dvi-anslutningar. Projektorn är mycket enkel att installera och använda. Man har också stora möjligheter att göra avancerade inställningar om så önskas. Använder man sig av bildformatet 1080p får man ingenting annat än ett strålande resultat, skärpan är hög och färgerna slående. Nivåerna av svärta är inte så höga att de gör testaren övertygad om att kontrasten är så hög som 15000:1, men det betyder inte att de är dåliga. Ett mindre problem med projektorn är att mörka scener ibland får en dålig belysning och ljusa scener blir överexponerade, men testaren menar att det är ett minus som knappt är märkbart.

Källa: What home cinema, mar 2006

Cirkapris: 110000 kronor

Produktfakta: Sony VPL-VW100 är en projektor med upplösningen 1920x1080 pixlar och ljusstyrkan 800 ansi lumen. Kontrasten är 15000:1. De befintliga anslutningarna är kompositingång, s-videoingång, progressiv komponentvideoingång, hdmi, dvi-d samt d-sub. Effektförbrukningen är 610 watt vid användning och 10 watt i standby-läge. Fläktljudet är angivet till 22 dB. Dimensionerna är 496(b)x175(h)x574(d) mm och vikten är 19 kg.

Modell: Sony VPL-VW100