Sök
Sony VPL-VW 12HT

Sony VPL-VW 12HT

Fågel Fenix

2003-02-26

Sony har som enda tillverkare valt att fortsätta helhjärtat med LCD-projektorer. Överraskningen är total hos testarna när det visar sig att LCD faktiskt tar upp kampen med DLP.
Testkälla Kommentar
Audio ”Neues Qualitätsniveau”
Audioenz ”New level in LCD projection”
Home Cinema Choice ”Premier league of home cinema”

Vad tycker testarna?

Testarna är genomgående imponerade av VW HT12, bortsett från rutnätet har Sony lyckats eliminera alla brister som normalt finns hos en LCD-projektor. Bilden anses överträffa även väldigt bra DLP-projektorer på flera områden vilket gör det till en smaksak om man vill ha bättre färger och mindre gråslöja (LCD) eller slippa rutnätet (DLP). Ingen av testarna har några allvarliga invändningar mot prestandan, små fel i bilden kan visserligen upptäckas men alla poängterar att det är småsaker i jämförelse med alla positiva aspekter. En riktig fullträff som överraskar genom att återuppliva en teknik de flesta trodde var död.

Audio

”Neues Qualitätsniveau”

Audio kommenterar det faktum att VPL-VW 12HT har två komponent (RGB/YUV) ingångar men att VGA ingång saknas helt. Testaren menar dock att denna projektor knappast ska användas för att visa Powerpointpresentationer. Det blir alltså inget poängavdrag. En smart detalj är däremot serieporten där man kan koppla in en PC för att sköta finjusteringar av t.ex. gammakurvan, CD medföljer givetvis. Testaren menar att fabriksinställningarna inte är någon höjdare och ska bilden bli bra måste kontrasten och en del annat ändras. Är bilden väl inställd kan den däremot mäta sig med de bästa DLP-projektorerna tycker Audio. Svart- och grånivåer är inte längre något problem och färger är riktigt levande. Visserligen finns det rutnät som alltid hos LCD projektorer, men istället är det oöverträffad skärpa i bilderna. Både pris- och bildmässigt blir det oavgjort mellan den bästa LCD projektorn någonsin och de bästa DLP projektorerna menar testaren slutligen.

Källa: Audio, Nr 12 2002
Till Audioenz startsida
Home Cinema Choice, Feb 2003

Audioenz

”New level in LCD projection”

Audioenz blir överraskade av hur väl denna projektor lyckas återge svart. Utan tvekan en ny tidigare ouppnådd nivå hos LCD projektorer. Det finns fler positiva saker där färger anses vara riktigt djupa och levande och skärpan knivskarp. Mindre uppmuntrande är förstås rutnätet som Sony inte lyckats trolla bort, men det kan vara värt att stå ut med i utbyte mot hur bra bilden är i övrigt. En riktig fullträff av Sony som lyckats bevisa att LCD-tekniken är långt ifrån död.

Home Cinema Choice

”Premier league of home cinema”

Home Cinema Choice var klart skeptiska när Sonys VPL-VW 12HT damp in på kontoret. Testaren hade förutsagt att LCD-tekniken var död och att om denna modell släpptes skulle den vara en klar besvikelse. Men efter att ha testat VW 12HT är testaren tvungen att erkänna sitt fel då LCD-tekniken fortfarande har mycket att komma med. Bilden får väldigt höga betyg i detta test, den lyckas med svartnivåer, färger, kontrast och en massa annat som LCD projektorer normalt sett har svårt att hantera. Bilden anses också vara den mest detaljerade och den skarpaste hembiobilden någonsin. Allt detta lyckas Sony med utan brus eller andra artefakter på duken. Testaren hittar några småsaker att klaga på vilket inte hindrar att det är en fantastisk projektor.

Cirkapris: 80000 kronor

Produktfakta: Sony VPL-VW 12HT är en LCD-projektor med 16:9 format i 1366x768 pixlars upplösning. Antalet horisontella TV-linjer uppgår till 750. Lampan är en 200 Wattare som ger 1000 ANSI lumen. Format som stöds är NTSC 3,58/4,43 MHz, PAL, SECAM, PAL-N, PAL-M, DTV (480i/p, 720p/1080i), HDTV och 15k RGB. I kontaktväg finns komponent/progressive/HDTV/RGB kontakter (YUV), komposit och S-video. Dessutom finns seriell port för bildinställning via PC. Kontrastförhållandet uppgår till 1000:1. Inställningsmöjligheter för 3D gamma korrektion, cinema black, black enhancer samt 6 minnesplatser finns. Mått 395x168x427 mm, vikt 8 kg.

Modell: Sony VPL-VW 12HT