Sök
Sony VPL-HS50

Sony VPL-HS50

LCD-projektor med kanonkontrast!

2005-11-04

En mäktig projektor med otroligt hög kontrast och utmärkta bildkvaliteter främst vid mörka scener. Testarna tycker att HS50 är en av de bästa LCD-projektorerna på marknaden.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 5/5 ”Superbild i storformat”
Bigscreen 5/5 “Bästa LCD-bild någonsin”
Dator Magazin ”Vilken kanon”
What projector 4/5 “One of the very best LCD-projectors”
Thuisbioscoop “Reaches a performance that is amazing for LCD”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna är kontrastförhållandet på hela 6000:1. Detta är riktigt bra för en LCD-projektor och kan i vissa fall likställas med DLP-projektorers kontrast. Testarna uppskattar svärtan som återges men är inte lika imponerade av projektorns låga ljusstyrka. Designen av projektorn anses vara enkel men ändå stilren och smakfull. När det gäller bullernivån från fläkten är testarna något oense.

Hemmabio

”Superbild i storformat”

Billigare projektorer har blivit bättre hävdar HemmaBio. I detta fall menas projektorer som ligger i prisklassen omkring 25.000 kronor. I ett test jämförs tre projektorers kvalitet inom denna prisklass. De två första är Mitsubishi HC900 och Optoma H57. Den tredje projektorn i testet är Sony VPL-HS50. Den skiljer sig från de två övriga projektorerna då det är en LCD-projektor och för att upplösningen (och priset) är högre. Bildkvaliteten för dessa tre projektorer är likvärdiga oavsett antalet pixlar som visas. Det är först med HD-DVD eller HDTV som antalet pixlar spelar in och skillnader kan skönjas. Samtliga projektorer visar en utmärkt DVD-kvalitet. Mitsubishi och Optoma kräver dock smärre justeringar och inställningar för en bra bild. Sony VPL-HS50 är ytterligare några tusenlappar dyrare än HC900 men det är den värd. En praktisk linsflyttare, stora inställningsmöjligheter och en oerhört tystlåten projektor är tre starka egenskaper som gör Sony VPL-HS50 till testvinnare.

Källa: Hemmabio, nr 3 2005
Till Bigscreen
Dator Magazin, nr 9 2005
What Projector, nov. 2005
Till Thuisbioscoop

Bigscreen

“Bästa LCD-bild någonsin”

Bigscreen menar att Sony HS50 är den första LCD-projektorn som kan mäta sig med DLP beträffande kontrast och dynamik. Designen av projektorn är elegant och smakfull. Ovansidan är i det närmaste helt ren från smådetaljer vilket ger ett fräscht intryck. Linsen upplevs som aningen plastig men fungerar mycket bra, den tillåter stora ljusintag och en bra optisk skärpa. Det rekommenderas att man kör projektorn i full ljusstyrka. Anslutningsmöjligheterna är av standardklass, fler ingångar är att önska. Menyn är enkel och användarvänlig, inga märkvärdiga finesser men väldigt överskådlig. Det finns mycket inställningar för den intresserande men den befintliga bilden är trots allt redan av hög kvalitet och står sig väl med finare DLP-projektorer. Vidare är upplösningen, kontrasten och färgåtergivningen av yppersta klass. Bigscreen konstaterar att HS50 är en riktigt bra produkt.

Dator Magazin

”Vilken kanon”

Sony HS50 kan skrämma iväg inbrottstjuvar skämtar Datormagazin. Vad de menar är att projektorn är av större typ. Det är emellertid en oerhört bra och prisvärd projektor som återger en fantastiskt bra bildkvalitet med otrolig svärta. Bullernivån från fläkten ses dock som en svaghet, det är inget större problem men något svagare fläktljud hade även glatt de allra petigaste. I ett jämförande test med fem liknande projektorer står sig HS50 mycket väl. Prismässigt är den dyrast. Vad gäller kontrasten utlovar den ett förhållande på 6000:1, vilket är bäst i test. Projektorn är tyngst och väger nästan dubbelt så mycket som NEC VT570. Tillsammans med Sanyo PLV-Z3 har HS50 det lägsta fläktljudet. När det gäller upplösningen placerar sig projektorn i mitten bakom NEC VT570 och Optoma H57. Sammantaget får Optoma H57 bästa betyg följt av Sony VPL-HS50 som får nöja sig med en silvermedalj i testet.

What projector

“One of the very best LCD-projectors”

Det som främst gör HS50 så attraktiv är en hög bildkvalitet till ett lågt pris menar What Projector. Den ser inte direkt billig ut utan ger ett stilfullt intryck. Kontrastmöjligheterna skapar en slags wow-känsla då LCD-teknologin inte brukar erbjuda så hög kvalitet. För att uppnå absolut toppkvalitet måste man dock genomgå en rad inställningar som kan vara lite tidsödande. Även What Projector framhäver bra svärta. HS50 är ett utmärkt val om man vill köpa en stark LCD-projektor som redan nu är färdigutrustad för framtidens högdefinierade bildkrav.

Thuisbioscoop

“Reaches a performance that is amazing for LCD”

ThuisBioscoop menar att det nu är verklighet att en LCD-projektor förfogar över lika stark eller starkare kontrast än en DLP-projektor, vilket inte många trott vara möjligt tidigare. När det gäller ljusheten är de dock inte lika imponerade, så för att få ut maximal ljusstyrka måste man vara noga med mörkläggning av omgivningen. Projektorn kan ge en väldigt bra svärta och i jämförelse med BenQs PE8700 som är en DLP-projektor återger HS50 en bättre bild. Däremot är ljusstyrkan svagare än hos PE8700. Fläktljudet är lågt men inte så lågt som tillverkaren lovar, det är högre än hos konkurrenterna Panasonic AE700 och Sanyo PLV-Z3. För de som vill köpa en projektor med god DVD-kvalitet är Sony HS50 att rekommendera i sin prisklass.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: VPL-HS50 är en av de första LCD-projektorerna som på allvar kan jämföra sig med DLP-projektorer. Detta åsyftas främst på den höga kontrastproportionen på 6000:1. Upplösningen är 1280x720 pixlar med en ljusstyrka på upp till 1200 ANSI Lumen. Projektorns lampa har en brinntid på 3000 timmar. Filmer kan ses i formatet 16:9. Projektorn har ett fläktljud på 24 dB. Anslutningar som finns tillgängliga är HDMI, komponentvideo, kompositvideo, S-video samt VGA. HS50 mäter 35(b)x13,5(h)x36(d) cm och väger 5,6 kilo

Modell: Sony VPL-HS50