Sök
Sony VPL-HS2

Sony VPL-HS2

Bara bra på pappret

2003-04-14

Ytterligare en hemmabioprojektor i widescreenformat från Sony. Men det krävs Sonys egna kablar för att kunna koppla den till en dator. Inte lika ljusstark som Sony påstår.
Testkälla Betyg Kommentar
PC för alla 5/10 ”Lömsk mot plånboken”
ljud & Bild 3/5 ”Kan ställas snett mot duken”
Audio 3/5 ”Gut gestaltetes Einstellmenü”

Vad tycker testarna?

En testare mäter upp att ljusstyrkan är lägre än Sony påstår och att det finns behov att mörklägga rummet för fullgod bild. Att projektorn kan visa en bild även från sidan är intressant. En annan testare klagar över att man måste köpa Sonys egna dåliga och dyra kablar för att kunna koppla projektorn till datorn. Samtliga är överens om att det är enkelt att få en bra bild.

PC för alla

”Lömsk mot plånboken”

PC för alla klagar över att anslutningsmöjligheterna på Sony VPL-HS2 är minimala. Sony vill att man ska köpa deras egna kablar för att öka anslutningsmöjligheterna. Tyvärr, menar testaren, håller de inte måttet. Vill man använda egna kablar krävs en kopplingsbox. Som hemmabioprojektor är den lättinstallerad och det går snabbt att få bra bild. Skillnaden mellan s-video och komponentvideo är enorm och det är komponent som gäller till DVD-filmer. Av de fyra testade projektorerna hamnar Sony sist efter Sanyo PLV-Z1 på 8 av 10 poäng, följd av Philips Garbo och NEC VT45 som båda landar på 7 av 10. Sony får betyget 5 av 10.

Källa: PC för alla nr 3 2003
Ljud & Bild nr 4 2003
Audio nr 2 2003

ljud & Bild

”Kan ställas snett mot duken”

Ljud & Bild skriver att en av de mest iögonfallande egenskaperna med Sony VPL-HS2 är att man kan ställa projektorn snett mot duken men ändå få korrekt bild. En viss detaljförlust uppstår men bilden är helt acceptabel. Bilden är äkta 16:9 men ljusstyrkan är så låg att det kräver att man mörklägger hela rummet. Avseende ljusstyrkan för de sex testade projektorerna är skillnaden mellan tillverkarens angivna värden och testarens uppmätta värden störst för Sony VPL-HS2. Bilden är jämn med bra skuggåtergivning. Jämfört med många andra projektorer är bilden mjuk, vilket förvisso kan ge en mer filmisk känsla, men det blir svårare att ställa in bilden efter eget tycke och smak, framför allt skärpan.

Audio

”Gut gestaltetes Einstellmenü”

Audio uppskattar de detaljerade och väl genomtänkta menyerna man möts av i Sony VPL-HS2. Detta gör projektorn enkel att installera och justera. Att det finns automatiskt korrektur för trapetsoidfenomen i bilden är också positivt. Men testaren är inte så förtjust i att man måste köpa till en extra adapter för att kunna koppla in YUV-signaler till projektorn. Det vägs inte upp av att projektorn har ren och snygg design. Audio testar fyra projektorer där vinnaren blir LG RD-JT 20 med betyget 85 av 100. Strax därefter Sanyo PLV-Z1 med 80 av 100 och Sony VPL-HS2 samt Philips Garbo, båda med betyget 75 av 100.

Cirkapris: 28750 kronor

Produktfakta: Sony VPL-HS2 är en LCD-projektor med upplösningen 1024X768 pixlar. Bildformatet är 16:9. Lampan på 150 W presterar enligt tillverkaren 1000 ANSI lumen och en kontrast på 600:1. Brinntid upp till 3000 timmar. Bildstorleken uppskattas till 88-332 cm från 1,6-6,2 m. Fläktljudet uppgår till 30 dB. Anslutningarna är komponent- och S-video. Inbyggda högtalare på 2 W. Storleksmässigt mäter den 304(B)x168(H)x321(D) mm och väger 4,5 kg. Går att takmontera.

Modell: Sony VPL-HS2