Sök
Sony VPL-AW15

Sony VPL-AW15

Mörk men billig

2007-12-04

Projektorn uppvisar inte perfekt bild, men med tanke på priset är det ändå en intressant produkt enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 65/100 "Sharfes bild, starkes Farben"
Bild & ljud hemma 4/6 "Ett bra köp"
Sound & vision "Very affordable price"
Projector central 4/5 "Capable of producing a beautiful picture for money"
Hjemmekino 5/6 "Naturlig fargegjengivelse"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektorn är riktigt tystgående, vilket är ett klart plus. Bildkvaliteten är bra, skärpan är hög och detaljrikedomen likaså. Färgerna är bra, exempelvis hudtoner är mycket naturtrogna. Bilden uppvisar dock en del pixeleffekter som är störande om man sitter för nära. Åskådarna rekommenderas därför sitta minst fyra meter från duken för att den inte skall uppfattas som irriterande. Vanliga dvd-filmer hanteras bra, men detta gäller även exempelvis material i 1080i-upplösning som skalas ned till 720p-format. Filtret sitter i botten på projektorn, så är den takmonterad upp och ner blir filterbyte lite besvärligt.

Audiovision

"Sharfes bild, starkes Farben"

Audiovision testar förutom Sony VPL-AW15 även Acer PH530, Benq W500, Epson EMP-TW700, Infocus IN76, Toshiba TDP-ET20 samt Optoma ThemeScene HD70. Testvinnare är Sony VPL-AW15 och Epson EMP-TW700. Testaren menar att projektorn ger ett solitt intryck. Vad gäller bildkvaliteten så är kontrasten bra, även om den avtar något utmed kanterna av bilden. Färgåtergivningen är riktigt bra, även i ljusa scener. Svärtan är också mycket bra. Dock uppstår en del fält som inte är helt homogena i mörkare scener. Fjärrkontrollen har en bra design och är översiktlig. Projektorn är klart prisvärd och tillhör en av de allra bästa i sin prisklass. Fläkten arbetar förhållandevis tyst, vilket är en stor fördel. Ljudnivån ligger på ca 23 dB.

Källa: Audiovision (DE) nr 10 2007

Bild & ljud hemma

"Ett bra köp"

Bild & ljud hemma menar att kontrasten är riktigt bra. Ljusstyrkan är hög på papperet, men intrycket är inte lika bra. Testaren anser att mörka omgivningar krävs för att man skall få ett tillfredsställande resultat. Bildkvaliteten är annars utmärkt med hög skärpa och god färgmättnad. En svaghet är gråskalan, den är inte särskilt uttömmande utan svarta fält blir lätt kolsvarta och utan detaljer. För bästa resultat bör man använda projektorn tillsammans med en dvd-spelare som kan skala upp bilden, eller en hd dvd/blu-ray-spelare. Använder man sig av mer lågupplösta signaler så blir föremål kantiga samtidigt som diagonala linjer blir hackiga. Testaren tycker dock att projektorn är prisvärd om man har en budget att hålla.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 10 2007

Sound & vision

"Very affordable price"

Sound & vision anser att projektorer i den aktuella prisklassen oftast inte är särskilt snygga, men att VPL-AW15 är helt ok. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysning vilket gör att den går utmärkt att använda i ett helt nedsläckt rum. Det uppstår en del pixeleffekt i bilderna som kan vara störande om man sitter för nära. Därför bör åskådaren sitta åtminstone mer än fyra meter från duken. Bilden är i övrigt skarp och med god detaljrikedom. Färgåtergivningen är till största delen fullt godkänd, bland annat är hudtoner bra återgivna. Tittar man på en film i 1080i-format som konvertera ned till formatet 720p så blir resultatet riktigt bra. Även vanliga dvd-filmer hanteras på ett fullt tillfredsställande sätt.

Källa: www.soundandvision.com (US)

Projector central

"Capable of producing a beautiful picture for money"

Projector central påpekar att projektorn är den billigaste modell som Sony har släppt, men det betyder inte att prestandan är därefter. Exempelvis är kontrasten utmärkt. Ljusstyrkan är inte så imponerande, även om man gör alla genomförbara inställningsändringar så kommer man aldrig egentligen upp i en ljusstyrka mer är 634 ansi lumen. Vilket betyder att pixlarna är mer synliga här än hos konkurrerande modeller med samma upplösning. Ett tips är att montera projektorn på en hylla eftersom man måste gå in på undersidan för att rengöra eller byta filtret. Sitter projektorn i taket måste man montera ned den för att kunna göra detta. Fläkten arbetar mycket tyst, vilket är bra. Testaren menar att projektorn är bra, men miljön måste vara så mörk som möjligt för att få bästa möjliga kontrast samtidigt som användaren måste sitta på ett avstånd som är minst 1,8x skärmbredden från duken. Detta för att undvika en irriterande pixlig bild.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Hjemmekino

"Naturlig fargegjengivelse"

Hjemmekino menar att projektorn är försedd med ett unikt kylsystem som gör att den är överraskande tystgående. Såväl kontrastnivå som svärta kan tävla med de allra bästa lcd-projektorerna på marknaden. I en del bilder är pixlarna mer synbara än vad som är önskvärt, därför bör avståndet till duken vara två gånger bildens bredd. Bildskalningen fungerar utmärkt, oavsett om man skalar upp vanlig dvd eller skalar ner fullt hd-material. Skärpan i bilden är påtaglig. Färgåtergivelsen är mycket bra och exempelvis hudtoner hanteras på bästa sätt. Testaren menar att projektorn här till de allra bästa i den aktuella prisklassen. Den är i allra högsta grad framtidssäkrad eftersom den uppvisar stöd för hd-material.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 7 2007

Cirkapris: 12500 kronor

Produktfakta: Sony VPL-AW15 är en 3lcd-projektor med upplösningen 1280x720 pixlar. Bildformatet är 16:9. Projektorn kan visa 1080p-signaler (även 1080p/24p). Ljusstyrkan är 1300 ansi lumen och kontrasten är 12000:1. Anslutningarna utgörs av hdmi, vga, komponent, s-video, komposit samt RS-232C.

Tillverkare: Sony