Sök
Sharp XV-Z9000U

Sharp XV-Z9000U

Mellan CRT och LCD finns DLP

2002-04-08

Sharp XV-Z9000U är den första högupplösta DLP-projektorn som klarar 16:9. Testarna menar att den är en av de mest prisvärda och högpresterande projektorerna på marknaden.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Theater 89/100 "Best value in high-end front projection"
Projectorcentral "Contrast performance is exceptional"
E-gear "Takes it another huge step forward"

Vad tycker testarna?

Alla testarna är överens om att Sharp XV-Z9000U är en projektor med mycket hög bildkvalitet som också är förhållandevis prisvärd. De enda anmärkningarna är att bildstandarden inte når upp till de dyrare CRT-projektorerna och att den är för tung att användas som mobil enhet. Den höga kvaliteten gör att det krävs mycket bra kringutrustning för att få ut det bästa av projektorn.

Home Theater

"Best value in high-end front projection"

Home Theater tycker att även om Sharp XV-Z9000U är dyr så har den en prestanda som är jämförbar med dubbelt eller till och med tre gånger så dyra CRT-projektorer. Designen är logisk och mer välgenomtänkt än många andra projektorer. Anslutningsmöjligheterna är många och uppfyller de behov som efterfrågas av dagens användare. Lampans lystid på 2000 timmar är dubbelt så lång tid som de lampor som sitter i projektorer i samma prisklass. Fläktens låga ljudstyrka gör också att den är knappt hörbar som takmonterad projektor. Bildinställningarna är oändliga när man kombinerar den manuella fokusen med den elektroniska bildjusteringen. Färgåtergivningen är mycket bra, framförallt röda färger. Gröna färger har en tendens att bli något limefärgade. Slutbetyget blir att Sharp XV-Z9000U skiljer sig så pass lite från de väsentligt dyrare CRT-projektorerna att det inte är värt att lägga ut de extra pengarna på en CRT-projektor.  

Källa: Home Theater, Januari 2002
Till Projector Centrals hemsida
Till E-Gears hemsida

Projectorcentral

"Contrast performance is exceptional"

Projector Central anser att Sharp har höjt ribban för DLP-projektorer med sin nya modell XV-Z9000U. 16:9 widescreen formatet kombinerat med en mycket hög kontrast och stora möjligheter för bildjustering gör att Sharp XV-Z9000U har en bildkvalitet som är jämförbar med CRT-projektorer. Även om man kan koppla upp datorn till projektorn så gör storleken och vikten att XV-Z9000U inte rekommenderas som presentationsprojektor. Färgbalansen, svärtan och kontrasten var perfekt inställda redan från början vilket är ovanligt och bekvämt. Kontrasten är utan några justeringar minst lika bra som på en CRT-projektor. Justeringen av bildstorleken är enkel och det märks inga större skillnader på om bilden är 25 eller 250 tum stor, vilket syns speciellt bra vid exempelvis återgivning av HDTV. Det enda testaren har att anmärka på är bildåtergivningen som är nästan för bra varför det krävs mycket av användarens kringutrustning. För den som mest tittar på DVD finns billigare alternativ som ger jämförbara prestanda.

E-gear

"Takes it another huge step forward"

E-gear tycker att Z9000U låter mer som ett namn på en kryssningsmissil än en projektor. Ser man till själva produkten så gör den höga upplösningen att bildåtergivningen blir väldigt bra. Det största problemet är storleken som gör det svårt att flytta omkring projektorn. Fördelen är att det finns plats för mycket ljudisolering vilket också gör den mycket tyst. Det är lätt att ställa in gamma, färgåtergivning och digital bildkorrigering. Fokusen och zoomen gör det lätt att positionera bilden. Färgåtergivningen är mycket bra, främst vid DVD uppspelning och detta gäller alla storleksformat. Synbara pixlar och "regnbågar” syns inte här och även om bildkvaliteten inte når ända fram till en CRT-projektor rekommenderas den till alla som tänkt köpa just en sådan.

Cirkapris: 125000 kronor

Produktfakta: Sharp XV-Z9000U har ett Texas Instruments 16:9 widescreen DMD chip på 1280x720 dpi och en 250 watts lampa med lystid på cirka 2,000 timmar. Projektorn har en ljusstyrka på 800 ANSI lumen och 1100:1 kontrast. Fläkten har en ljudstyrka på 32 decibel. Fokus och zoom är båda manuella. Zoomen är på 1,35:1. Bildstorleken kan justeras upp till 300 tum. Projektorn klarar 1080i, 720p, 480i, 480p, komponentvideo, S-video, composite video och datorsignaler upp till SXGA (1280x1024). Den är förberedd för HDTV och är PC samt Mac-kompatibel. Projektorn har inget ljudkort och inte heller några högtalare. Måtten är 175x475x488 mm och vikten 9,5 kg.

Modell: Sharp XV-Z9000U