Sök
Sharp XV-Z21000

Sharp XV-Z21000

Krävande, men bra

2007-03-27

Sharp XV-Z21000 är projektor med stöd för 1080p. Har man tillräckligt med pengar så är enheten ett bra köp eftersom bildkvaliteten är något utöver det vanliga.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 82/100 "Schlechtes De-Interlacing"
Ljud & bild "Djup, djup svärta"
Home theater hifi "One of the best pictures"
Hjemmekino "Et unikt godt kjøp"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektorn är liten och smidig och enkel att placera. Dock gör avsaknaden av zoom att man måste flytta själva projektorn för att få till bilden. Kalibreringen kräver ett par timmars arbete, men man belönas å andra sidan med en utmärkt bildkvalitet. Såväl kontrast som skärpa är utmärkt, och även färgåtergivningen är mycket bra. En testare hade dock gärna sett att ljusstyrkan vore något högre. Några testare menar också att projektionsavståndet är ganska stort. Priset är högt, men är man beredd att lägga en del pengar så får man också valuta för dem.

Audiovision

"Schlechtes De-Interlacing"

Audiovision påpekar att projektionsavståndet är ganska stort. För att få en bild som är två meter stor måste man ställa in projektorn på 3,6 meter. Regnbågseffekter, brus och andra irritationsmoment lyser med sin frånvaro, vilket är mycket bra. Till en början framstår gröna och röda färger som något onaturliga, men efter en del justeringar kan man få samtliga färger att bli i det närmaste perfekta. De-interlacing fungerar inte särskilt bra eftersom bilderna då flimrar, men annars är bilderna neutrala. Såväl dvd-filmer som högupplöst material behandlas på ett mycket bra sätt. Skärpan är mycket god och detsamma gäller för kontrast och färger.

Källa: Audiovision (DE) nr 2 2007

Ljud & bild

"Djup, djup svärta"

Ljud & bild menar att projektorn är välförsedd med anslutningar, dock saknas d-sub för vga-kabel. Optiken är mycket ljusstark och ljusutbytet är så effektivt att strömförbrukningen kan hållas nere. Vanlig tv-bild blir bra oavsett vilken anslutning man använder sig av, och med högupplöst material blir bilden i det närmaste perfekt. Färgerna är starka, skärpan utmärkt och svärtan likaså. Dessutom lyser regnbågseffekterna med sin frånvaro. Dock är inte vidvinkeln särskilt bra, och vill man ha en två meter bred bild så måste projektorn ställas in på avstånd mellan 3,70-4,90 meter. Testaren menar att projektorn visserligen är riktigt bra men att den också kostar en hel del.

Källa: Ljud & bild (SE) nr 3 2007

Home theater hifi

"One of the best pictures"

Home theater hifi gillar fjärrkontrollen och menar att den är i det närmaste fulländad. Kalibreringen kan ta några timmar i anspråk, men å andra sidan belönas man med en bild som är oerhört bra. Kontrastförhållandet är häpnadsväckande högt, vilket gör att detaljer i bilden verkligen kommer till sin rätt. Källmaterialet bör hållas på en hög nivå, för svagheter avslöjas obarmhärtigt. Testaren menar att projektorn hanterar de flesta material lysande. Dessutom är den tystgående, vilket är en klar fördel. Testaren hade dock gärna sett att ljusstyrkan vore något högre.

Källa: www.hometheaterhifi.com (US)

Hjemmekino

"Et unikt godt kjøp"

Norska Hjemmekino menar att Z21000 är tilltalande för alla som värdesätter en bra bild. Sharps projektor har referensklass på såväl svärta som färgåtergivning och kontrast. Testaren gillar formgivningen på projektorn, men menar att man bör ha ett stadigt takfäste då det är en rejäl pjäs, om än inte otymplig. Testaren noterar dock att man bör vara noga med projektorplacering, för all justering av bildplaceringen försämras ljusflödet etc. Projektorn verkar vara skapt för lite större rum i första hand. Slutsatsen är att Sharp Z21000 är en mycket bra projektor, om än i det övre prisskiktet. I förhållande till andra projektorer med samma prestanda framstår dock Sharp XV-Z21000 som ett bra köp. Så länge man har pengarna.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 1 2007

Cirkapris: 70000 kronor

Produktfakta: Sharp XV-Z21000 är en dlp-projektor med bildförhållandet 16:9 och upplösningen 1920x1080 pixlar. Lampans effekt är 220 watt och dess förväntade livslängd är cirka 3000 timmar med lampan i sparläge. Ljusstyrkan är 1000 ansi lumen och kontrastomfånget är angivet till 12000:1. Bland anslutningarna finns dubbla uppsättningar av hdmi och komponent, dvi, s-video samt komposit. Dimensionerna är 480x410x170 mm och vikten är 9,4 kg.

Tillverkare: Sharp