Sök
Sharp XV-Z201E

Sharp XV-Z201E

Hemmabio för trångbodda

2004-10-07

En avancerad projektor som tack vare goda bildinställningar passar utmärkt för trångbodda. Testarna är lite oense om prestationen och prisvärdheten.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 “Bästa produkt och bästa köp”
DVD & Hjemmekino 90/100 ”UFO på stuebordet”
HemmaBio 27/45 “Känns som ett snubblande på mållinjen”
What Video & Widescreen TV 4/5 “A megastar for people with small rooms ”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Sharp XV-Z201E är mycket lättplacerad tack vare bl.a. den praktiska foten och keystonefunktionen, samt att projektorn inte klarar av kort avstånd till projektionsytan. Omdömena om bildkvaliteten går isär. Den beröms för djuphetskänslan och färgåtergivningen men kritiseras för det grådassiga intrycket. Att den är enkel och användarvänlig är det dock ingen tvekan om. Fläktljudet kunde ha varit tystare. Omdömena varierar från bästa köp till en uppmaning att leta vidare.

M3

“Bästa produkt och bästa köp”

M3 testarna tycker att Sharp XV-Z201E mer påminner om ett rymdskepp än en projektor i designen. Den är enkel att placera tack vare en praktisk fot och keystonekorrigering. Lens shift funktionen ger möjlighet att skifta bilden upp eller ned utan förvrängning, dock avråds från detta då bilden kan försämras. Bildkvaliteten är för övrigt riktigt bra med en enorm djuphetskänsla. Kombinationen pris och bildkvalitet gör Sharp XV-Z201E näst intill oslagbar enligt testaren. Dessutom har Sharp XV-Z201E testets lägsta krav på projektionsavstånd. Menyn är lite otydlig medan fjärrkontrollen är mycket användarvänlig, den är dock plastig och belysning saknas. Fläkten låter ganska mycket enligt testaren. Sharp XV-Z201E blir både bästa köp och bästa produkt.

Källa: M3, nr 8 2004
DVD & Hjemmekino, nr 6 2004
HemmaBio, nr 3 2004
What Video & Widescreen TV, oktober 2004

DVD & Hjemmekino

”UFO på stuebordet”

Norska DVD och Hjemmekino som i ett jämförande test tittar på tio projektorer som även de liknar designen på Sharp XV-Z201E som ett rymdskepp. Den anses även här vara mycket lättplacerad tack vare foten och inställningsmöjligheterna vilket gör det möjligt att ha den på hyllan eller på matbordet. Bildkvaliteten är mycket bra med både dynamik och skarphet i bilden. Däremot anmärker testaren på färgåtergivningen som borde ha varit bättre med tanke på priset. Menysystemet är överskådligt och inställningar görs hyfsat enkelt. Sharp XV-Z201E hamnar i den hårda konkurrensen på nionde plats. Till testvinnare utses Benq PE7800 med betyget 96 av 100.

HemmaBio

“Känns som ett snubblande på mållinjen”

HemmaBio anser i likhet med de övriga att Sharp XV-Z201E är mycket lättplacerad. Den vertikala och horisontella keystonekorrigeringen underlättar placeringen av projektorn. Bildkvaliteten kan dock påverkas negativt. Även här anmärks det på att färgåtergivningen inte lever upp till förväntningarna. Bilden beskrivs som grådassig och även svärtan, kontrasten och ljusstyrkan får negativa kommentarer. Bilden blir via komponentingången bra om den matas med en progressiv signal. DVI ger dock den tydligaste och bästa bilden enligt testaren. Menysystem och handbok är tydliga och enkla att följa. Fjärrkontrollen är däremot inte helt enkel att använda. Projektorn är inte speciellt tystlåten och levererar inte den bildkvalitet som förväntas i denna prisklass. Det finns enligt testaren billigare alternativ.

What Video & Widescreen TV

“A megastar for people with small rooms ”

What Video & Widescreen TV anser i likhet med övriga testare att Sharp XV-Z201E är lättmonterad och enkel att placera tack vare möjligheterna att ställa in bilden. Projektorn beröms också för utmärkt kontrast och ljusstyrka samt att den kräver kort avstånd till projektionsytan. Färgåtergivningen kan knappast bli bättre enligt testaren. Bildkvaliteten är inte perfekt men nästintill. Regnbågseffekter brukar vara ett problem när det gäller DLP-projektorer men inte här. Enda svagheten som noteras är ljudnivån som upplevs som störande, vilket kan vara ett problem eftersom projektorn är tänkt att användas i mindre utrymmen.

Cirkapris: 27000 kronor

Produktfakta: Sharp XV-Z201E är en DLP–projektor med en upplösning på 1024x576 pixlar och kontrast på 2000:1. Ljusstyrkan är 700 ANSI lumen och lampan har en livslängd på 4000 timmar. Ljudet från fläktarna är angiven till 32 dB. Det finns lens shift funktion samt keystonekorrigering (vertikal och horisontell). Man kan skifta mellan bildformaten 4:3 och 16:9. I anslutningsväg finns komponent, S–video, komposit och DVI-I. Måtten är 368(B)x154(H)x327(D) mm och vikten 4,6 kg.

Modell: Sharp XV-Z201E