Sök
Sharp XV-Z12000E

Sharp XV-Z12000E

Svart som natten

2004-12-08

Testarna menar att denna projektor ger en bild som är något av det bästa som finns på marknaden. Färger, detaljer och svarta fält blir riktigt bra.
Testkälla Kommentar
Digital Home "High quality home cinema projector"
Sound & Vision "First-class picture"
Area DVD "Exzellenter Kontrast"
Home Theater "The best choice"

Vad tycker testarna?

Testarna är imponerade och menar att denna projektor är något av det bästa som finns på marknaden just nu. Projektorn är anpassad för större utrymmen och är på grund av sin storlek inte gjord för att ta med sig. Bilden den genererar är av hög kvalitet med bra färger och detaljrikedom. Samtliga testare menar att projektorn hanterar särskilt mörka fält på ett mycket bra sätt. Vidare anser man att DVI ger en knivskarp bild som är svåröverträffad.

Digital Home

"High quality home cinema projector"

xvz12000_ambient

Digital Home påpekar att projektorn kan ställas på bord eller monteras i taket. Den är dock inte särskilt enkel att ta med sig på grund av storleken. Projektorn utgår ifrån formatet 16:9 vilket betyder att man får en snygg och klar widescreenbild, menar testaren vidare. Färghjulet ger bra färger och är en av de bättre projektorerna på att minimera regnbågseffekter. De mer kräsna tittarna kan dock enligt testaren se vissa brister när man låter ögat glida över skärmen, särskilt med ljusa vita fält mot mörk bakgrund. Anslutningsmöjligheterna är mycket goda. Projektorn är inte anpassningsbar för små utrymmen utan måste vara över 3 meter från skärmen för att ge en 16:9 bild som är över 152 cm diagonalt. Detta kan sedan utökas till 762 cm. Den förinställda bilden är bra och man behöver inte krångla med fjärrkontrollen menar testaren. DVI formatet är otroligt bra med skarpa färger och utan störningar.

Källa: Digital Home sept 2004
Till Sound & Visions hemsida
Till Area DVDs hemsida
Till Home Theaters hemsida

Sound & Vision

"First-class picture"

Sound & Vision testar förutom Sharps projektor även BenQ PE8700 och Sin2 domino 30. Projektorn har en snygg och stilistisk design men är stor, något som gör att testaren rekommenderar en takmontering. Fjärrkontrollen är utmärkt och bakgrundsbelyst vilket underlättar en hel del. Även menysystemet är bra och ger en mängd nyttig information, fortsätter testaren. Projektorn har utmärkta inställningsmöjligheter som är fler än de andra två projektorerna tillsammans. Mörka scener återgavs bättre än någon annan projektor man sett. Både detaljrikedomen och färgåtergivningen är utmärkta. Projektorn presterade oerhört bra på nästan alla områden. Har man bara råd så är den ett utmärkt köp, avslutar testaren.

Area DVD

"Exzellenter Kontrast"

xvz12000.front

Area DVD påpekar att Sharp XV-Z12000 är tillverkarens nya flaggskepp och knappast ett billigt eller litet sådant. Projektorn uppvisar en hantering av mörka fält som är bättre än vad testaren sett tidigare. Inställningsmöjligheterna är mycket bra, och menyerna är lättförståeliga. Även gammakorrekteringen för grundfärgerna röd, grön och blå är exakt. Projektorn är anpassad för stora utrymmen. Mörka scener hanteras på ett mycket bra sätt där svart verkligen är svart och ingenting annat. DVI ger mycket skarpa bilder med hög detaljrikedom. Lampans livslängd på ca 2000 timmar är dock ganska kort och fläkten väsnas en del, avslutar testaren.

Home Theater

"The best choice"

Home Theater testar förutom Sharp XV-Z12000 även InFocus 7205 och Marantz VP-12S3. DVD-filmer hanterar Sharp otroligt bra, och man får en smidig övergång från mörka till ljusa fält. Iris har tre inställningar, high contrast, high brightness och medium. Vid high contrast inställning får man en exceptionellt god svart återgivning men bilden saknade det lilla extra. Då var high brightness bättre. Mediuminställningen är dock den bästa lösningen för de flesta utrymmen. Man vill inte utse en testvinnare, men menar att beroende på vad man specifikt söker efter så får man hos dessa tre projektorer den bästa bilden som går att få på marknaden idag.

Cirkapris: 100000 kronor

Produktfakta: Sharp XV-Z12000E är en DLP-projektor för hemmabio som är HDTV-kompatibel. Den har bildformatet 16:9 och klarar även 4:3. Upplösningen ligger på 1280x720 pixlar. Ljusstyrkan är 900 ANSI Lumen och kontrasten är 5500:1. Lampans effekt ligger på 270 W och brinntiden är angiven till 2000 timmar. Projektionsstorleken är 25 – 300 tum. Anslutningar är DVI-I (kompatibel med PC, HDCP video, RGB och komponent), två komponent/RGB ingångar, S-video och kompositvideoingång. Måtten är 475(W)x178(H)x406(D) mm och vikten ligger på 9,4 kg.

Modell: Sharp XV-Z12000E