Sök
Sanyo PLV-Z1X

Sanyo PLV-Z1X

Flexibelt budgetval

2005-06-21

En LCD-projektor i budgetklassen vars brister i färgerna kompenseras av hög kontrast och utmärkta inställningsmöjligheter.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 69/100 “Umständliches Menü”
Audio 85/100 “Sehr geräuscharm, guter Kontrast”
HemmaBio 34/50 “En imponerande linsförflyttning”

Vad tycker testarna?

Alla testare är inte odelat positiva till Sanyo PLV-Z1X. En testare anser att menyerna är för omständliga och bilden för pixlad medan de andra är mer positiva. Alla inställningsmöjligheter uppskattas. Linsförflytt-ningen ger en god kontroll över bilden och fjärrkontrollen är utmärkt. Sammantaget får den två rekommendationer medan den tredje testaren tycker att det finns konkurrenter som ger bättre bild.

Video

“Umständliches Menü”

Video jämför Sanyo PLV-Z1X med Infocus SP4805, Mitsubishi HC100, Nec HT510 och Toshiba TDP-MT200. Testvinnare blir Infocus SP4805 medan Sanyo PLV-Z1X hamnar på en femte plats. Testaren menar att Sanyo PLV-Z1X hör till föregångarna på marknaden när det gäller videouppspelning, PAL-upplösningen är riktigt bra. Dock finns det en del egenskaper hos projektorn som drar ned betyget. Menyn är t.ex. alldeles för omständlig och den digitala ingången uppvisar inte perfekt resultat. Visserligen är skärpa och färger bra, men bilden blir pixlad och kontrasten når inte upp till de närmaste konkurrenternas nivåer.

Källa: Video nr 5 2005
Audio nr 5 2005
HemmaBio nr 5 2005

Audio

“Sehr geräuscharm, guter Kontrast”

Audio testar förutom Sanyo PLV-Z1X även NenQ PE5120, Epson EMP-TW10H samt Infocus X-1A. Den tyska tidningen utser Sanyo PLV-Z1X till testvinnare. Till de positiva sakerna som nämns är att projektorn har en hel del inställningsmöjligheter som man kan laborera med för att få bästa bildkvalitet. Detta i kombination med alla nödvändiga anslutningar gör projektorn till mycket flexibel. Den riktigt höga kontrasten nämns som ytterligare ett plus. På minussidan finns att bilden drar en aning mot det gröna hållet. En mycket prisvärd projektor totalt sett enligt testaren.

HemmaBio

“En imponerande linsförflyttning”

HemmaBio menar att projektorn har många trevliga egenskaper. Priset är lågt samtidigt som bildkvaliteten är hög, men det testaren uppskattar mest är flexibiliteten. Linsförflyttningen är imponerande och ger en mycket bra kontroll över hur och var man vill projicera bilden. Bilden saknar en del mustighet i färgerna, men annars är bildkvaliteten utmärkt. Svärtan är godkänd, men inte mer. Det stör dock inte nämnvärt, och i bilder med olika färger så kompenseras svärtan av stark vita. Använder man S-video blir resultatet lite halvdant, komponentvideo är klart bättre och progressiv komponent är allra bäst. Inställningsmöjligheterna ger dessutom stora möjligheter. Projektorn får utmärkelsen ”bästa köp” av testaren.

Cirkapris: 9500 kronor

Produktfakta: Sanyo PLV-Z1X är en LCD-projektor med bildformatet 16:9. Upplösningen är 960x540 pixlar och ljusflödet är 700 ANSI lumen. Kontrasten är 1000:1. Lampeffekten är 135 Watt med en angiven livslängd på 3000 timmar. Fläktljudet är på 23 dB. Den har D-Sub, S-video, komposit och komponentvideo. Projektionsavståndet ligger på 1,2-60,1 meter. Projektorn har Digital keystone korrektion på +/- 20 grader vertikalt och lens-shift funktion. Mått: 359(W)x97(H)x274(D) mm och vikt: 4,1 kg. Projektorn monteras i taket.

Modell: Sanyo PLV-Z1X