Sök
Sanyo PLV-Z1

Sanyo PLV-Z1

Ännu en prisvärd medtävlare

2003-02-14

Sanyo överraskar med en LCD-projektor som mycket väl kan vara ett bra alternativ till en DLP-projektor för hemmabio. Priset imponerar om inte annat.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video & TV 5/5 “One hell of a LCD-projector”
Video 87/100 ”Brillantes Bild”
Audio “Bildmächtiger LCD-projektor”

Vad tycker testarna?

Alla imponeras av bildkvaliteten i relation till priset och rekommenderar Sanyo PVL-Z1 som hemmabioprojektor. Visst blir bilden bättre med en DLP-projektor, men vill man inte betala fullt så mycket är det här en mycket bra kompromiss.

What Video & TV

“One hell of a LCD-projector”

What Video & TV har tidigare sagt att LCD-tekniken inom projektorvärlden är utdöd och att det är DLP som gäller, men när testaren ser vad Sanyo PVL-Z1 presterar är det redan dags att ta tillbaka. PVL-Z1 har LCD-paneler i 16:9 format och även om kontrasten inte lever upp till den hos DLP-projektorer är den tillräckligt hög för att man ska få full behållning av sina DVD-filmer. Installationen är enkel och en titt på baksidan gör det tydligt att det är hemmabio PCL-Z1 riktar sig mot. Detaljrikedomen är utmärkt och färgerna naturliga. Svärtan i bilden är mörkare än från andra LCD-projektorer. Den enda nackdelen är att man kan bli varse fina linjer vertikalt. Vill man ha bättre bild får man betala för DLP. PVL-Z1 är betydligt billigare och får utmärkelsen Best Buy.

Källa: What Video & TV februari 2003
Video nr 12 2002
Audio nr 2 2003

Video

”Brillantes Bild”

Tyska Video är inte helt förtjusta i menysystemet men finner bilden utmärkt och priset lockande. Fläkten låter en del men ljudnivån är inte högre än att man står ut. I testarens ögon är detta en utmärkt projektor för hemmabioändamål. Av de sex projektorer som testas (Sanyo PVL-Z1, BENQ SL 705 S, NEC VT 45K, Philips Garbo LC 6231, Plus He-3200, Toshiba TLP-MT4) går Sanyo går segrande ur striden med 87 poäng av 100. Tvåa är BENQ och Philips med 81 poäng. Sist hamnar NEC med 78 poäng.

Audio

“Bildmächtiger LCD-projektor”

Audio testar Sanyo PVL-Z1 tillsammans med tre konkurrerande projektorer. Priset är lågt i förhållande till prestandan vilket gör projektorn prisvärd. Är man intresserad av en projektor med kalasbild men inte vill betala vad en DLP kostar är det här ett mycket intressant val. Testvinnare blir LG RD-JT 20 tätt följd av Sanyo. Det ska dock påpekas att LG inte har optimerat sin projektor för hemmabio. Sanyo blir tack vare sitt konkurrenskraftiga pris testets köptips. På tredje och fjärde plats hamnar Sony VPL-HS2 respektive Philips Garbo LC6231.

Cirkapris: 24000 kronor

Produktfakta: Sanyo PVL-Z1 är en LCD-projektor med en upplösning på 964x540 pixlar. Formatet är widescreen 16:9. Kontrasten är 800:1 och ljusstyrkan på 700 ANSI lumens. Högtalarna har effekten 2x3 W. Det finns automatiska inställningar efter gråskala eller hudtoner samt manuella inställningar för keystone och gamma. I läget whisper mode går fläkten ner i ett tystare läge vilket resulterar i lägre kontrast. Det finns ingångar för komponent-, komposit- och S-video samt D-sub. Storleken är 330(B)x109(H)x246(D) mm och vikten 3,4 kg.

Modell: Sanyo PLV-Z1