Sök
Philips Garbo LC6231

Philips Garbo LC6231

Tystgående och prisvärd

2003-03-04

Senaste Garbo är en LCD-projektor som till halva priset av en DLP-projektor levererar näst intill samma bildupplevelse. Dessutom är den tyst vilket premieras i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Bästa köp"
Video 81/100 "Leiser Lüfter"
Audio "Solide verarbeiteter"
PC World 4,5/5 "Extremely quiet"

Vad tycker testarna?

Testarna är mest förtjusta i att bilden är så pass bra trots att priset är lågt. Svärtan är nästan i klass med DLP-projektorer. Valet av 16:9 panel faller många i smaken och visst lämpar sig Philips Garbo utmärkt för hemmabion, fläkten hörs nästan inte alls. Två av testarna klagar på att menyn är något omständlig. Projektorn rekommenderas dock av samtliga testare.

M3

"Bästa köp"

M3 skriver att en 16:9-panel väger tungt när projektorn ska användas till hemmabion. Om denna, som i fallet med Philips Garbo, kombineras med utmärkt bild och hög ljusstyrka samt lågt fläktljud måste testaren le lite extra. Trots att det är LCD så är svärtan i bilden riktigt bra. Visserligen kan man ibland skönja rutnätet från LCD-matrisen i bildens ljusa partier men det är ingenting som stör. En annan liten detalj som ger ett litet minus är att det varken finns menyer eller manual på svenska. Priset gör enheten attraktiv och M3 kan inte annat än rekommendera ett köp. Philips Garbo jämförs med Sharp XV-Z90E, Hitachi CP-S225W och NEC VT45. Sharps DLP-projektor blir testvinnare och får liksom Philips 8 av 10 poäng medan övriga får 6 av 10.

Källa: M3 nr 10 2002
Video nr 12 2002
Audio nr 2 2003
Till PC Worlds hemsida

Video

"Leiser Lüfter"

Tyska Video är också positiva till Philips Garbo, mycket för de välbalanserade bilderna men även för att projektorn är näst intill ljudlös. Tyvärr är menyn svåranvänd vilket gör bildinställningarna aningen bökigare. I testet ingår sex projektorer förutom Philips Garbo; Sanyo PVL-Z1, BENQ SL 705 S, NEC VT 45K, Plus He-3200, Toshiba TLP-MT4. Sanyo går segrande ur striden med 87 poäng av 100. Tvåa är Philips Garbo och BENQ med 81 poäng. Sist hamnar NEC med 78 poäng.

Audio

"Solide verarbeiteter"

Audio irriterar sig på att menyn reagerar långsamt och över att vissa bildinställningar blir svåra att se eftersom menyrutan är i mitten av bilden. På plussidan nämns IR-detektorn som sticker upp på ovansidan och låter fjärrkontrollen användas från vilken vinkel som helst. Att projektorn är tyst faller testaren i smaken. Testvinnare blir dock LG RD-JT 20 tätt följd av Sanyo. Det ska dock påpekas att LG inte har optimerat sin projektor för hemmabiobruk men Sanyo blir tack vare priset testets köptips. På tredje och fjärde plats hamnar Sony VPL-HS2 och Philips Garbo.

PC World

"Extremely quiet"

PC World uppskattar att Philips Garbo är extremt tyst och att kvaliteten nästan är i klass med de dubbelt så dyra DLP-projektorerna. Standardformatet är widescreen vilket gör att filmer med widescreen tar sig ut extra bra. Denna inställning är perfekt för filmer men det är också enkelt att ändra till 4:3 för TV. Jämfört med DLP-projektorer är det större risk för spökbilder på extremt mörka objekt mot ljusa bakgrunder och det är också sämre kontrast med en mjukare bild. Däremot är färgerna faktiskt något bättre. Testaren anser att Philips Garbo är ett seriöst alternativ till plasma och andra storbildstvapparater som kostar minst dubbelt så mycket.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Philips Garbo är en LCD-projektor med 16:9-panel och en ljusstyrka på 1000 ANSI Lumen. Upplösningen är 858x484 punkter och kontrasten 400:1. Lampan har en uppskattad brinntid på 6000 timmar. Ljudnivån uppgår till 27 dB. IR-mottagaren till fjärren sticker upp på ovansidan av projektorn för att vara åtkomlig från flera håll. Anslutningar för VGA, komponent- och S-video, kompositvideo, ljud, USB samt PS/2. Måtten är 235(W)x108(H)x355(D) mm och vikten 3,7 kg.

Modell: Philips Garbo LC6231