Sök
Panasonic PT-AX100

Panasonic PT-AX100

Svaret på jungfruns bön

2007-02-16

En lcd-projektor som höjs till skyarna av samtliga testare. Förstklassig prestanda och ett relativt lågt pris gör PT-AX100 till ett intressant alternativ.
Testkälla Betyg Kommentar
Bigscreen 5/5 "Sannerligen i världsklass"
Projectorcentral 5/5 "A truly universal home theater projector"
Av-magazin "Eine perfekte Praxistauglichkeit"
Audiovision 73/100 "Panasonic legt mit dem PT-AX 100 einen echten Evolutionsschritt hin"
Video 81/100 "Ein harmonisches Bild"

Vad tycker testarna?

Testarna är genomgående mycket positiva, för att inte säga entusiastiska. Några menar att detta är den bästa projektorn för hemmabruk på marknaden just nu. Bildkvalitet, färgåtergivning och kontrast beröms av samtliga, liksom den sensor som anpassar lampans ljusstyrka till de förhållanden som råder i rummet. Nästan alla testare öser lovord över fjärrkontrollen som framhålls som ett föredöme. En stark lampa utvecklar hög temperatur vilket kräver bra kylning, men trots detta anser testarna att tillverkaren lyckats hålla fläktljudet på en behagligt låg nivå. Projektorn bedöms vara lätt att installera och lätt att placera i rummet.

Bigscreen

"Sannerligen i världsklass"

Bigscreen anser modellen är lätt att använda och ger en näst intill perfekt bild oavsett om man sitter i ett helt mörklagt rum eller i ett normalt vardagsrum. Det är också enkelt att ställa in zoom och fokus. Fläktljudet är dessutom behagligt lågt. Fjärrkontrollen borde tjäna som ett föredöme för alla andra fjärrkontroller. Den är skön att hålla i, har stora tydliga knappar med text (inte symboler) och bra belysning. Batteriluckan sitter fast och kan alltså inte försvinna vid batteribyten. Menyn är lättnavigerad och om man väljer normal på lampläge får man en bild med bra svärta och kontrast. Alla menyval görs antingen under rubriken Theater room eller Living room. När man gör sina inställningar har man tillgång till två testbilder, så man behöver inte ställa in något medan man tittar på en film. Färgåtergivningen blir i stort sett lika bra oavsett vilken insignal man har. Det enda negativa man har att säga om modellen är den tråkiga designen, i övrigt är allt så bra som det kan bli.

Källa: www.bigscreen.se (SE)

Projectorcentral

"A truly universal home theater projector"

Projectorcentral menar att AX100 är klart bättre än AE900 från samma tillverkare. En bild med storleken 100 tum kan fås från mellan 3 och 6 meter från duken. Testaren anser att det inte finns någon anledning att takmontera projektorn, utan det går lika bra att ha den stående i en hylla eller på ett projektorbord. En av alla förbättringar är att den aktuella modellen har inbyggd "ljusharmonisering". Om man sitter i ett mörkt rum och tittar på en film och någon tänder en lampa, så känner projektorn av detta och ökar ljusflödet så att bilden fortfarande ska vara fullt synlig. Projektorn får också beröm för de bildsignaler som kan tas emot. Bilden bedöms vara den bästa bild man någonsin sett på en lcd-baserad projektor. Bilden är extremt skarp och svärtan är bra. Färgåtergivningen får också högsta betyg. Bilden är kort sagt så bra som man kan önska sig. Testaren hade problem att hitta synliga pixlar. Fläktljudet är knappt märkbart och stör inte. Man avslutar med att säga att man inte kunnat hitta något att klaga på och att man helhjärtat rekommenderar apparaten.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Av-magazin

"Eine perfekte Praxistauglichkeit"

Av-magazin har stora förväntningar på AX100. Upplösningen på 1280x720 pixlar garanterar en knivskarp bild och lampan på 220 watt ger en ljusstark bild även i ett upplyst rum. Lampan utvecklar hög temperatur, så man skulle kunna befara ett störande fläktljud, men det uteblir. Ljussensorn som sitter på projektorn gör att ljusstyrkan anpassas till förutsättningarna i rummet och resultatet blir en bra bild oavsett om man sitter i ett helt mörkt rum eller i ett normalt vardagsrum. Färgåtergivningen är också mycket bra. Att installera apparaten är enkelt. Objektivets 2x zoom gör att man får den bildstorlek man önskar vilket gör den lättplacerad i de flesta rum. Den medföljande strömsladden är 2 meter lång vilket bidrar till att apparaten är lättplacerad. När man ställt den på plats är det lätt att ställa in skärpa med mera. Anslutningsmässigt finns det man behöver, men bara en av varje. Bildinställningsmöjligheterna är många och testaren menar att var och en bör kunna hitta sin optimala inställning. Fjärrkontrollen beröms också. Prestanda i förhållande till pris gör att AX100 starkt rekommenderas.

Källa: www.av-magazin.de (DE)

Audiovision

"Panasonic legt mit dem PT-AX 100 einen echten Evolutionsschritt hin"

Audiovision har även testat Sanyo PLV-Z5 men Panasonic bedöms vara aningen bättre. Modellen från Sanyo fick betyget 70/100 och är dyrare. Panasonic har en mycket ljusstark lampa och den nya ljussensorn fungerar bra. Tack vare 2x zoom är projektorn även lättplacerad. Att ställa in skärpan när man valt placering är också enkelt. Svärtan i bilden är bättre än i den andra projektorn och detsamma gäller färgåtergivningen. De förprogrammerade inställningarna är inte perfekta, men eftersom man kan göra egna inställningar så bedöms inte detta vara någon stor sak.

Källa: Audiovision (DE) nr 11 2006

Video

"Ein harmonisches Bild"

Tyska Video har jämfört Panasonic PT-AX100 med Acer PH 730. Det blev dött lopp mellan de båda, men Acer kan på grund av ett lägre pris ändå utses till testvinnare. Testaren menar att de delvis riktar sig till olika köpare. För den "vanliga" användaren bedöms Acer vara det bästa valet, men för den hängivne cineasten är Panasonic att föredra. Panasonic får beröm för att ha behållit det bästa från tidigare modeller. Lampan på 220 watt ger en ljusstyrka på 2000 lumen vilket också placerar Panasonic i den absoluta täten. Den nya fjärrkontrollen får också beröm. Fabriksinställningarna för ljus och färg bedöms vara överraskande bra.

Källa: Video (DE) nr 1 2007

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Panasonic PT-AX100 är en lcd-projektor med en upplösning på 1280x720 pixlar. Kontrasten är 6000:1. Lampan är på 220 watt och ljusstyrkan är 2000 ansi lumen. Projektorn kan ge en bild från 40 till 200 tum där bildformatet är 16:9. Ingångarna är s-video, komponent, komposit och hdmi. Måtten är 395(b)x112(h)x300 mm och enheten väger 4,9 kilo.

Tillverkare: Panasonic