Sök
Panasonic PT-AE700

Panasonic PT-AE700

Bäst i klassen?

2005-02-10

Panasonic PT-AE700 får mycket bra kritik av testarna men vertikala band kan störa filmupplevelsen.
Testkälla Kommentar
Audioenz “Panasonic’s winning formula”
Projectorcentral ”Excellent contrast and color saturation”
DVD & Hjemmekino “En ny favoritt”
Hemmabio “Vertikala band i varierande grad”

Vad tycker testarna?

Testarna blir imponerade över Panasonic PT-AE700 som ger en mer kontrastrik bild med bättre färger än konkurrenterna. Möjligheterna att flytta den projicerade bilden utan att fysiskt behöva flytta projektorn är uppskattat hos testarna. Projektorn upplevs som enkel att handha och har en låg ljudnivå som inte stör filmtittandet. Alla testare är överens om den utmärkta bildkvalitet som projektorn presterar med hög kontrast, djup svärta och fina färger. Det som upplevs som negativt är att det ibland framträder stillastående vertikala band över bilden.

Audioenz

“Panasonic’s winning formula”

Audioenz jämför PT-AE700 mot föregångaren PT-AE500 och tycker att det är ett stort steg framåt i utvecklingen. Speciellt svärtan är den bästa som testaren sett hos en LCD-projektor. Den höga kontrasten hjälper också till att skapa djup i bilden och rik färgmättnad. Anslutningsmöjligheterna bedöms som mycket bra och att inkludera en Scart gör att användaren enkelt kan ansluta sin digitaldekoder för bästa möjliga bild. Testaren tycker att Panasonic med PT-AE700 fått fram en projektor som är bäst i klassen och något för konkurrenterna att jämföra sig mot.

Källa: Till Audioenz hemsida
Till Projectorcentrals hemsida
DVD & Hjemmekino, nr 8 2004
Hemmabio, nr 12 2004

Projectorcentral

”Excellent contrast and color saturation”

panasonic_PT_AE700-20front

Projectorcentral ställer Panasonic PT-AE700 mot Sanyo PLV-Z3 och slås direkt av hur ljusstark den är jämfört med Sanyos projektor. Men testaren påpekar att bägge mår bäst av ett mörkt rum för att få ut maximal bildkvalitet. Färgerna upplevs som bättre på Panasonic och speciellt hudtoner blir riktigt bra. PT-AE700 har problem med stillastående vertikala ränder, ett problem som inte återfinns hos Sanyo. Detta märks främst i stora partier med samma färg, t.ex. en fotbollsplan. Båda projektorerna är högupplösta vilket gör att användaren inte ser de enskilda pixlarna på normalt tittavstånd. Bilden är enligt testaren mycket behaglig. Den har en mycket bra zoom vilket gör att det går att placera projektorn långt bak i rummet. Slutsatsen blir att båda projektorerna är mycket bra men Panasonic visar upp en ljusstarkare bild och bättre färger än Sanyo.

DVD & Hjemmekino

“En ny favoritt”

DVD & Hjemmekino berömmer zoomen som utökar möjligheterna att placera projektorn på ett sätt som passar användaren. Detta tillsammans med projektorns lens-shift som flyttar den projicerade bilden vertikalt och horisontellt, gör att det går att ställa projektorn på många ställen och ändå passa in bilden på duken. Testarna finner sig tagna på sängen av projektorns bildkvalitet och finner det otroligt att en LCD-projektor kan prestera så bra. Bilden har bra dynamik, färger, kontrast och svärta. Testarna tycker också att det är enkelt att ställa in bilden tack vare en bra fjärrkontroll och menysystem. Projektorn utnämns till en ny favorit i klassen hos testaren.

Hemmabio

“Vertikala band i varierande grad”

Hemmabio ställer Panasonic PT-AE700 mot Sanyo PLV-Z3 där testaren anser att båda projektorerna är riktigt prisvärda. Panasonic hamnar betygsmässigt precis före Sanyo som får 32 av 45. Båda upplevs som mycket tysta och stör inte användaren i en normal hemmiljö. Även Hemmabio uppskattar möjligheterna att kunna flytta den projicerade bilden utan att behöva flytta projektorn. Nackdelen är att bilden lider av stillastående vertikala ränder. Hos Sanyo finns justeringsmöjligheter för att ta bort ränderna men detta saknas hos Panasonic. Förutom problemen med vertikala ränder anser testaren att bilden har bra kontrast och är ljusstark. Detta gör det möjligt att ha några lampor tända i rummet och ända få godkänd bildkvalitet.

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Panasonic PT-AE700 är en LCD projektor med en kontrast på 2000:1. Bildformatet är 16:9. Ljusstyrkan uppgår till 1000 ANSI Lumens och upplösningen är 1280x720 pixlar. Brinntiden på lampan är 2000 timmar i normalt läge och 5000 timmar i sparläge. Lampeffekten är 180W. Anslutningsmöjligheterna är VGA, S-video, komposit, komponent, Scart och HDMI. Horisontell och vertikal bildjustering kan göras och det finns 2x zoom. Projektorn väger 3,6 kg och har måtten 335(W)x95(H)x270(D) mm. Fläktljudet är specificerat till 26 dB i sparläge och 30 dB i normalt läge. Fjärrkontroll medföljer.

Modell: Panasonic PT-AE700