Sök
Panasonic PT-AE500

Panasonic PT-AE500

Uppdaterad LCD-projektor

2004-03-26

Uppdatering av LCD-projektorn PT-AE300. Modellen får mycket bra kritik för bildkvalitet men några testare saknar SD-minnesplatsen.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 ”Living-room friendly”
Home Cinema Choice 4,5/5 ”Mercifully simple to use”
Audioenz ”Small and stylish finish”

Vad tycker testarna?

Testarna gillar projektorns bild och har inte så mycket att klaga på. Bra kritik får även de många funktionerna och speciellt funktionen ”Smooth Screen”. Några testare anmärker på att Panasonic har valt att ta bort SD-kortplatsen som fanns i föregående modell. Åsikterna om designen är delade bland testarna.

What Video

”Living-room friendly”

What Video skriver att projektorn är fulare än sin föregångare, PT-AE300. Den spegelblanka ytan har bytts ut mot en tråkigare grå och plastig. Testaren blir också besviken över att man valt att ta bort SD-kortplatsen som gjorde att man kunde kolla på bilder och filmer direkt från ett SD-minne. Mycket bra är däremot att projektorn levereras med en gratis 70 tums widescreen projektorduk. Bilden är mycket bra med fina färger och superb kontrast. Testaren gillar även funktionen som helt tar bort det fula rutmönster-effekten som blir på många LCD-projektorer. Det enda testaren hittade som var negativt var att färgerna inte ser riktigt naturliga ut i mörka scener. Allt som allt är projektorn mycket bra. De ingångar man kan tänkas vilja ha finns. Den är lätt att använda, priset är konkurrenskraftigt och bilden mycket bra vilket resulterar i en ”Best Buy”-utmärkelse.

Källa: What Video, april 2004
Home Cinema Choice, april 2004
Till Audioenz hemsida

Home Cinema Choice

”Mercifully simple to use”

Home Cinema Choice anser att PT-AE500 är en av de mer kontrastrika LCD-projektorerna på marknaden. Även denna testare nämner att det är bra att man får med en projektorduk på köpet. Att SD-kortplatsen är borttagen noteras också men denna testare är inte så förvånad över att denna lyxdetalj försvann. Mycket bra är att man kan justera bilden både horisontellt och vertikalt vilket underlättar placeringen av projektorn. Bakgrundsbelysning på fjärrkontrollen är bra. När man använder S-VIDEO blir bilden bättre än hos andra budgetmodeller. Funktionen som eliminerar rutmönstret är bra men testaren tycker att bilden blir onaturligt mjuk. Han tycker även att färgerna är något för varma i de röda och orangea tonerna. Kontrasten är mycket bra vilket ger detaljerade bilder i mörka scener. Men testaren noterar att Panasonic inte längre har LCD-marknaden för sig själv. Det finns projektorer som erbjuder liknande funktioner till lägre pris.

Audioenz

”Small and stylish finish”

Audioenz ger också beröm för projektorns bildkvalitet. I testet användes två filmer, Indiana Jones Raiders of the Lost Ark och Gladiator. I ökenscenerna i Indiana Jones fick sanden en trovärdig och naturlig färg och himlen hade en livfull ljusblå färg. En av scenerna i Gladiator där skådespelarna befinner sig i ett dunkelt tält är svår att återge korrekt för LCD-projektorer, men AE500 klarade av testet utmärkt. Omgivningen återgavs korrekt utan att för den skull tappa detaljer i scenen. Testaren skriver att projektorn verkligen har fått en uppdatering från den äldre versionen när det gäller bildkvaliteten. Även designen och att den är liten och smidig får bra kritik eftersom den lätt kan stoppas undan och tas fram när den behövs.

Cirkapris: 17500 kronor

Produktfakta: Panasonic PT-AE500 är en LCD-projektor med en upplösning på 1280x720 WXGA med en ljusstyrka på 850 ANSI Lumen. Bildformatet är 16:9. Kontrasten uppgår till 1300:1. Projektorn klarar av bl.a. NTSC, NTSC 4.43, PAL, PAL-M, PAL-N och SECAM och har även stöd för HDTV. De ingångar som finns är RGB Scart, S-VIDEO, komposit video, PC-ingång, DVI och komponent video. Horisontell och vertikal bildjustering kan göras. Lampans brinntid är på ca 2000 timmar. Projektorn kan användas på avstånd från 1,2-7,4 m och ljudnivån från fläkten ligger på 34 dB. Fjärrkontroll medföljer. PT-AE500 mäter 280(B)x85(H)x279(D) mm och väger 2,9 kg.

Modell: Panasonic PT-AE500