Sök
Optoma Themescene H78

Optoma Themescene H78

Färgstark hemmabio

2005-10-12

Samtliga testare lovordar projektorn på grund av att ljusspill och fläktljud hålls på ett absolut minimum samtidigt som bilden är fantastiskt bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & Ljud Hemma 9/10 ”Rekommenderas verkligen å det varmaste”
Digital Home Magazin “Creates a picture like few other projectors today“
Home Cinema Choice 4,5/5 “Very impressive indeed”
Bigscreen 5/5 “Optomal prestanda Optoma”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är mycket imponerade av projektorn och menar att det egentligen inte finns någonting att klaga på. Ljudnivån är imponerande låg samtidigt som ljusspillet är i stort sett obefintligt. Bilderna håller en mycket hög nivå med klara och naturliga färger, men det är framförallt svärtan som imponerar. Mörka fält är helt utan missfärgningar och bilden får enligt en testare en nästan tredimensionell känsla.

Bild & Ljud Hemma

”Rekommenderas verkligen å det varmaste”

vp12s4_bck

Bild & Ljud Hemma menar att projektorn är överraskande tyst, det finns inte många konkurrenter som överträffar den. Bildkvaliteten är strålande då såväl ljusstyrka som kontrast är exemplarisk. Dessutom är svärtan utomordentligt bra. Färgerna håller ett bra djup och möjligheterna för att ställa in färgbalansen är generösa. Digitala signaler ger bäst resultat. Orenheter och liknande störningar lyser med sin frånvaro och det som finns att klaga på är en del tendenser till horisontellt linjeflimmer. Ytterligare en fördel är frånvaron av ströljus, endast det ljus som kommer genom linsen slipper ut. Testaren känner inte till någon konkurrent som ger mer för pengarna och projektorn anses vara mycket prisvärd.

Källa: Bild & Ljud Hemma nr 8 2005
Till Digital Home Magazins hemsida
Till Home Cinema Choices hemsida
Bigscreen, juli 2005

Digital Home Magazin

“Creates a picture like few other projectors today“

Digital Home Magazin ger projektorn utnämningen “Gold Award“ eftersom testaren menar att man får det man betalar för. Man skall inte låta sig luras av den klumpiga ytan, för prestandan är utmärkt. Ljudnivån är imponerande låg och man måste nästan lägga örat mot projektorn för att höra om den har startat. Nivåerna av svärta är utmärkta och bildkvaliteten är mycket bra. Färgerna är dynamiska och naturliga och gör bilden ren och nästan tredimensionell. Testaren menar att använder man projektorn i ett mörkt rum så går det nästan inte att få bättre prestanda idag.

Home Cinema Choice

“Very impressive indeed”

optoma-h77-78-5

Home Cinema Choice ger projektorn utnämningen ”Best Buy”. Testaren noterar att det bastanta höljet både minimerar ljusläckage och dämpar fläktljudet till ett minimum. Anslutningsmöjligheterna är mycket bra och tillsammans med ett bredd utbud av justerings- och inställningsmöjligheter så gör det projektorn mycket flexibel. Bilden är överhuvudtaget utmärkt och det är framförallt svärtan som imponerar. Svarta fält är inte bara svarta utan också helt fria från missfärgningar. Snabba rörelser i bilden är mjuka och utan störningar och färgerna är dynamiska och naturliga. En viss regnbågseffekt kan uppfattas i vissa ljusa fält och en 1080i-signal via DVI-jacket blir något brusigare än en 720-signal, men det är bara mindre klagomål. Testaren anser att projektorn är imponerande och mycket prisvärd.

Bigscreen

“Optomal prestanda Optoma”

Bigscreen skriver att i takt med att allt fler välpresterande projektorer kommer fram så blir det allt svårare att hitta de absoluta guldkornen. H78 imponerar dock på testaren som jämför produkten med referensprojektorn Sharp XV-Z2000. H78 är gedigen med en enkel och stilren design som inte sticker ut. Den motordrivna fokusen är mycket bra medan zoomen kunde ha haft ett större omfång, det vill säga ge större bild på kortare avstånd. Bättre att modellen är utrustad med lens shift, som inte är speciellt vanligt bland DLP-projektorer idag. Testaren varnar för att visst ströljus kan synas på sidan av den projicerade bilden. Testaren imponeras av alla finesser på projektorn och de fina lovorden fortsätter när det handlar om det kanske viktigast av allt – bilden. Vid DVI-matning blir bilden exceptionell vilket tyder på en väldigt bra D/A-omvandlare. Testaren skriver att behovet av en superduper-DVD-spelare till viss del försvinner när man använder den digitala signalen från DVI. Projektorn får maxbetyg och erhåller även utmärkelsen ”Highly Recommended”.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Optoma Themescene H78 är en DLP-projektor som använder sig av panelen DLP HD2+ DC2. Upplösningen är 1280x720 pixlar och bildstorleken varierar mellan 0,5-7,19 meter på diagonalen. Projiceringsavståndet varierar mellan 1-10 m. Kontrasten är 3800:1 och ljudnivån 23 dB. Lampan är en 250 watt UHP som har en beräknad brinntid på 3000 timmar. Projektorns dimensioner är 429(b)x305(d)x145(h) mm och vikten är 7,5 kg. Projektorns anslutningar är HDMI, DVI, komponent I/P, s-video, kompositvideo, DVI-D samt VGA 15 Pin D-Sub. Videokompabilitet med PAL, SECAM (576i/p), NTSC (480i/p) samt HDTV (1080i, 720p).

Modell: Optoma Themescene H78