Sök
Optoma ThemeScene H56

Optoma ThemeScene H56

Söt som en karamell

2003-09-09

Liten och läcker portabel projektor med DLP-teknologi som rekommenderas till hemmabioanvändare. I förhållandet pris kontra kvalitet är H56 svåröverträffad.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 "A real qutie"
Home Cinema Choice 4,5/5 "Get the brand back on track"
Essential Home Cinema 4/5 "The ideal balance"
DVD & Hjemmekino 92/100 "Like friskt som tidligare"

Vad tycker testarna?

Mycket ros blir det för ThemeScene H56. Med tanke på det moderata priset är H56 en mycket bra produkt. Den är främst avsedd för hemmabioanläggningar men kallas ändå av en testare för en bra all-i-allo projektor. En testare tycker dock att bildkvaliteten är lite för utslätad och mjuk för att verkligen fungera för PC-projektioner. Formen uppskattas liksom menyerna som anses vara användarvänliga. Hur mycket H56 uppskattas avspeglas tydligt av betygen som delas ut.

What Video

"A real qutie"

What Video ger H56 utmärkelsen "Best Buy". Skärmmenyerna är så bra som de kan bli. Det finns gott om funktioner som är lätta att komma åt. Bildkvaliteten är i toppklass för att komma från en DLP-projektor. Färgomfånget är fenomenalt, rött som vanligtvis är ett problem med den här tekniken ser bra ut. Även svart återges mycket bra och kontrasten är god. Helt befriad från kritik blir H56 dock inte. Bilden är väldigt utslätad och lite mjuk vilket inte ens kan avhjälpas av att skärpan sätts på max. Projektorn kräver relativt stora rum eftersom projektionsavståndet är begränsat liksom zoom och fokus. I sin helhet är dock H56 en mycket bra produkt till ett vettigt pris.

Källa: What Video, June 2003
Home Cinema Choice, Sept 2003
Essential Home Cinema, nr 23 2003
DVD & Hjemmekino, nr 5 2003

Home Cinema Choice

"Get the brand back on track"

Home Cinema Choice delar också ut utmärkelsen "Best Buy". H56 är betydligt bättre än tidigare produkter. Specifikationen imponerar, här finns massor av funktioner och mycket uppmärksamhet har ägnats detaljerna. Menyerna är användarvänliga. Anslutningarna är standard men tillverkaren väljer att skicka med en uppsättning användbara kablar för AV- användare. Den är enkel att starta upp, delvis tack vare förprogrammerade inställningar för olika bildkällor. För en så pass billig projektor är bilden ovanligt mjuk, vilket uppskattas vid filmvisning, däremot inte vid användning av PC. Färgåtergivningen är naturlig och levande men förlorar något i mörka scener. Ibland uppstår det vid rörelse ett prickigt brus. Sammanfattningsvis är H56 en verkligt bra och snygg projektor.

Essential Home Cinema

"The ideal balance"

Essential Home Cinema tycker att Optoma i ThemeScene H56 verkar ha hittat en bra balans mellan pris och kvalitet. Formen är inte revolutionerande men har klass och den är diskret och bärbar. Knapparna är lätta att komma åt och är tydligt markerade men menyerna är lite komplicerade. Anslutningarna är fulltaliga och det är bra att man får med adapter för analoga källor. Färger återges levande och övertygande med undantag av svart. Generellt är bilden klar och skarp även vid största projektionsformat. Regnbågseffekten som förknippas med DLP- projektorer var märkbara men hanterbara. Testaren stördes dock av fläktljudet. Men konkurrenterna i denna prisklass har fått en (för) tuff utmanare. H56 håller hög klass och ger god bildkvalitet, bra som allt-i-allo projektor.

DVD & Hjemmekino

"Like friskt som tidligare"

DVD & Hjemmekino gillar den trevliga och fräscha formgivningen. Bildkvaliteten är så hög att den påminner om biokvalitet. Upplösningen är också bra och man kan dra upp bilden till maximal storlek utan att förlora i kvalitet. Kontrasten och färgåtergivningen är godkända, men svarta färger klarar den inte riktigt. H56 har alla standardanslutningar. Testaren tycker att fläkten är lite högljudd, men dock inte alltför störande. Det finns billigare projektorer på marknaden, men de når inte upp till H56 bildkvalitet. Ett mycket bra köp tycker testaren.

Cirkapris: 39000 kronor

Produktfakta: Projektor för hemmabioanläggningen med DLP-teknologi. Projektorns upplösning är 1024x768 XGA och ljusstyrkan 1000 ANSI lumens. Kontrasten uppgår till 2000:1. Lampans effekt är på 200W med uppgiven brinntid på 2000 timmar. Projektionsavstånd 1.14-10 m. Projektionsstorlek 0.6-6.24 m. Manuel zoom 1.1,2. Hanterar filmformaten 16:9 och 4:3. H56 har ingångar för S- video, kompositvideo, komponentvideo, 15 pin D-Sub. I kartongen hittar man bl.a. fjärrkontroll, användarmanual på cd-rom, linsskydd, s-video kabel, DVI kabel. Mått: 277(W)x255(D)x85(H) mm. Vikt: 2,9 kg.

Modell: Optoma ThemeScene H56