Sök
Optoma HD75

Optoma HD75

Full av potential

2008-09-17

Optoma HD75 har mycket potential, men små brister drar ner helhetsbetyget. Prislappen och att projektorn kräver kalibrering gör testarna tveksamma.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 7/10 "Fylld med bildresurser"
Bigscreen 3/5 "Stort kalibreringsbehov"
Computer shopper 4/5 "Has a rich yet natural-looking colour palette"

Vad tycker testarna?

Testarna är i stort sett ense om att Optoma HD75 överlag är en bra projektor, med bra anslutningsmöjligheter och god potential gällande bildkvalitet om man kalibrerar lite på egen hand. I jämförelse med konkurrensen blir de mindre skavankerna mer framträdande. Att optiken inte kan justeras, att kalibreringen kräver några timmar innan bilden blir riktigt bra och att priset ändå är relativt högt, gör att denna modell inte kan rekommenderas av testarna.

Hemmabio

"Fylld med bildresurser"

Testaren från Hemmabio tycker att Optoma är ojämna i kvaliteten gällande sina modeller. Designen påminner mer om en powerpoint-projektor än en naturlig del i hemmabiosystemet. Den hanterar alla nya signalformat och har även högtalare som kan komma väl till pass. Projektorn anses inte vara direkt tyst, men inte heller ljudlig och surrandets intensitet beror mycket på lampstyrkan. Det låga priset ger pluspoäng, men den är inte speciellt bra inställd från början och det kan vara svårt att få till inställningarna på egen hand. HD75 har dock potential för en bra bild och ju bättre bildkällan är, desto bättre blir också bilden från projektorn.

Källa: Hemmabio (SE) nr 8 2008

Bigscreen

"Stort kalibreringsbehov"

Bigscreen anser att det är svårt att motivera alla modeller i Optomas utbud, då det är så lika varandra prestandamässigt. HD75 anses vara svår att skilja från HD65. Den nyare modellen har visserligen högre kontrast än föregångaren, men samtidigt så är ljusstyrkan lägre. Eftersom priset är högre, så ökar förväntningarna. Fläktljudet är lägre än på HD65, vilket uppskattas, utseendemässigt är den dock inte lika snygg. En ordentlig kalibrering rekommenderas för bästa resultat. Ljusstyrka, kontrast, svärta och dynamik är bra, men det är inte tillräcklig skillnad för att kunna rekommendera HD75 framför sin lillebror.

Källa: www.bigscreen.se (SE)

Computer shopper

"Has a rich yet natural-looking colour palette"

Computer shopper använder Panasonic PT-AX200E som jämförandemodell och menar att i förhållandet projektorerna emellan så är Optoma i dyraste laget. I mörka rum är bildkvaliteten hos Optoma väldigt bra, men om det är en ljusare omgivning uppvisas vissa brister. Bilden beskrivs som mjuk och naturlig medan Panasonic anses ha bättre detaljåtergivning. Det är svårt att skilja de två åt, men till slut finner recensenten att Panasonic ger ett bättre intryck. Det finns gott om anslutningsmöjligheter, men projektorn måste placeras mitt för duken då det inte finns någon "lens shift". Det är också på grund av bristande flexibilitet och det högre priset som Optoma förlorar jämförelsen med Panasonic.

Källa: www.computershopper.co.uk (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Optoma HD75 är en projektor med dlp-teknik och 16:9-format, upplösningen är 1280x720 pixlar och kontrasten är 5000:1. Ljusstyrkan är 1400 ansi lumen och den har ingångar som hdmi (1.3), vga, dvi, komponent, komposit, rs-232 och s-video. Fläktljudet är angett till 28 decibel i standardläge och det finns möjlighet att använda anamorfisk lins. Måtten är 295x96x222 mm, vikt 3 kg.

Tillverkare: Optoma