Sök
Optoma HD73

Optoma HD73

Supersvärta

2007-06-11

En projektor som imponerar med svärta och detaljrikedom. En del problem hittas, bland annat finns det tendenser till regnbågseffekter och visst brus.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 "Bilden är ett snäpp bättre än hos HD72"
Home cinema choice 4/5 "Full of fine detail"
What Video 4/5 "Instant and aggressive impact"
Projector Reviews - "Excellent black levels"
Projector Central 15,5/20 "Fantastic noise reduction"

Vad tycker testarna?

Någon menar att fläkten kan låta lite väl mycket om man kör fullt blås på lampan. Men projektorn får bra betyg av samtliga för sin imponerande svärta även om någon anser att den optimala kombinationen av kontrast och ljusstyrka saknas. Bilden kan ibland ge ett direkt och aggressivt intryck på grund av sin rika färgpalett. En testare klagar på regnbågeeffekter och brus. Det finns möjligen bättre alternativ i samma prisklass även om priset är bra. Att det finns ingångar för både hdmi och dvi anses bra. Fjärrkontrollen är också lättjobbad. Vid ett par tillfällen jämförs projektor med InFocus IN78, där man menar att InFocus fortfarande är snäppet bättre, men att den också är ett par tusenlappar dyrare.

M3

"Bilden är ett snäpp bättre än hos HD72"

M3 anser att bilden är lite bättre än tidigare och skillnaderna består i Darkchip3 och att färghjulet har bytts ut. Upplösningen är densamma. M3 jämför med Mitsubishi HC3100 där man säger att Optoma saknar det tryck i bilden som konkurrenten har. Färgerna är dock fina och bilden är behaglig via hdmi och komponent. Fjärrkontrollen är lättjobbad och de svenska menyerna har både grundinställningar och möjlighet att finjustera färgerna i detalj. Lite rgb-flimmer noteras, men det krävs känsliga ögon för att störas. M3 säger också att fläkten kan låta en hel del. En bra projektor, men det finns ännu vassare modeller i samma prisklass.

Källa: M3 (SE) nr 3 2007

Home cinema choice

"Full of fine detail"

Home cinema choice tycker att Optoma HD 73 ser bra ut på pappret, och i detta test med fem projektorer är den tilldelad en andraplats ihop med Epson EMP-TW700. Svartnivåerna är imponerande djupa men svarta bilder blir lite onyanserade. På den positiva sidan finns att färgerna visar upp en stark rikedom, vilket ger en imponerande klarhet. Svärtan ger också en genuin biokänsla. Bilden är full av detaljer som gör högdefinierade bilder trovärdiga. Infocus IN78 som hamnar på en delad förstaplats med Panasonic PT-AX100 har en skarpare bild. Även om Optoma HD73 är en bra projektor finns bättre alternativ i prisklassen.

Källa: Home cinema choice (GB), nr 142

What Video

"Instant and aggressive impact"

What video tycker det är chockerande att Optoma har satt in ett DarkChip3 och att projektorn kostar så lite. HD73 är också lätt att använda på grund av dess funktionella meny och en perfekt fungerande fjärrkontroll. Bilden ger ett direkt och aggressivt intryck tack vare sin rika färgpalett. Färgerna blir inte heller sämre av att den har superbt djupa svartnivåer. Den gör ett bra jobb med att reproducera den extra klarhet i bilden som gör HD så speciellt, även om det förekommer regnbågseffekter, och riktigt snabba rörelser kan se lite suddiga ut. Detta är ett ganska kapitalt misstag som gör att vissa DarkChip2 eller till och med vissa LCD-modeller är mer övertygande. Bortsett från orosmomenten med bruset så är bilden fortfarande bra, speciellt med en sådan prislapp.

Källa: What video (GB) nr 319

Projector Reviews

"Excellent black levels"

Projector Reviews säger att Optoma HD73 har ett annat fokus och en annan styrka än dess föregångare. HD73 är inte lika skarp som HD72, men höjer ribban när det kommer till svärtan. Mest på grund av att det är den första hemmabioprojektorn som har DarkChip3. Projektorn kommer tilltala alla som letar superb bild för budgetpengar. Den har en genomsnittlig skärpa, men väldigt bra svärta och skuggdetaljer. Helhetsintrycket av projektorn är väldigt bra och man säger att det ord som bäst beskriver den är "film-like". En mindre reservation har man mot projektorns skärpa. Optoma hävdar att det ska gå att komma upp i 1100 lumens, men till och med de högsta inställningarna kommer man bara upp i halva den mängden. Jämför man skärpan med HD72 säger man att HD73 inte ens är i närheten.

Källa: www.projectorreviews.com 

Projector Central

"Fantastic noise reduction"

Projector Central skriver att den största skillnaden mellan HD72 och HD73 är att den senare har 20 % mindre ljusutsläpp, vilket beror på att man bytt färghjulet. HD73 är optimerad för filmvisning, och därför får den betala lite på skärpan. Detta leder också till att HD72 klarar av att visa bilder på en bredare och större duk. På en 100-tums duk klarar dock HD73 fortfarande av att fylla duken med en skarp och klar bild. Brusreduceringen på HD73 är fantastisk och den gör ett stort jobb med att städa upp analoga standardsignaler, utan att tappa skärpa eller ta bort detaljer. HD73 är ingen uppgradering eller ersättare för HD72, men en suverän hemmabioprojektor för mörka rum.

Källa: www.projectorcentral.com 

Cirkapris: 19000 kronor

Produktfakta: Optoma är dlp-projektor med en upplösning på 1280x768 pixlar. Ljusstyrkan är 1100 ansi lumen. Kontrasten är 6000:1. Projektorn använder sig av Texas instruments darkchip 3. Ljudnivån uppgår till 27 decibel i sparläge och 29 decibel i normalläge. Bland anslutningarna märks hdmi, dvi (hdmi, scart, komponent), komponent, s-video, komposit, rs232 samt "screen trigger". Dimensionerna uppgår till 347x246x95 mm och vikten till 3,1 kg.

Tillverkare: Optoma