Sök
Optoma HD72i

Optoma HD72i

Hög kvalitet till lågt pris

2006-07-13

En budgetprojektor som motsäger det gamla påståendet ”smakar det, så kostar det”. Optoma HD72i har ett förhållandevis lågt pris men presterar ändå ett bra resultat.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 “Suveränt bra bild.”
Sound & vision ”Less accurate greyscale.”
Dvd & hjemmekino 18/20 ”Bild behandlingen er i særklasse bra.”
Cnet 7/10 “Crisp, sharp images.”

Vad tycker testarna?

Testarna imponeras över priset på HD72i och menar att få konkurrenter kan erbjuda en högupplöst projektor i denna prisklass. Bildmässigt presterar HD72i godkänt med en hög detaljnivå och fina färger. Vissa brister kan dock noteras i återgivning av gråskalor. Inställningsmöjligheterna är ingenting att hurra för, men då bilden är bra redan från början spelar det mindre roll enligt testarna.

M3

“Suveränt bra bild.”

Optoma HD72i bakM3 har testat fyra projektorer, förutom HD72i även Benq PE7700, Toshiba MT700 och Mitsubishi HC3000. Testvinnare blev Optoma. Testaren är mycket nöjd med alla anslutningsmöjligheter. 12-volts uttaget uppskattas också då det möjliggör kontroll av en del motordrivna dukar. Fläktljudet på 27 dB är inte det lägsta bland dagens projektorer, men tillräckligt lågt. Bilden är mycket bra och det är lätt att ställa in färgbalansen. Testaren finner att bilden är mycket skarp och att balansen mellan kontrast och ljusstyrka är bra. Det varnas för regnbågseffekt men HD72i utses ändå till både bästa produkt och köp.

Källa: M3 (SE), nr 4 2006

Sound & vision

”Less accurate greyscale.”

Sound & vision har testat åtta projektorer, bäst värde för pengarna anser man att Panasonic AE900U ger, som god två kommer Optoma. Bästa bild men också högsta pris har Samsung SP-H710AE. HD72i saknar många av de mera avancerade inställningsmöjligheterna som de andra apparaterna är utrustade med. Kontrasten är utmärkt även om en del konkurrenter återger skuggiga och skumma scener bättre. Vad gäller färgåtergivningen klagar man på gråskalan, medan andra färger återges mycket bra. Apparaten är den enda av de testade som återger också små detaljer i bilden med väldigt god skärpa.

Källa: Sound & vision (US), Maj 2006

Dvd & hjemmekino

”Bild behandlingen er i særklasse bra.”

Optoma HD72i sidanDvd & Hjemmekino konstaterar att det finns få hd-projektorer till budgetpris. Man berömmer designen och säger att den ser allt annat än ”billig” ut. Fjärrkontrollen är utmärkt men har kort räckvidd. Att ställa in kontrast, ljusstyrka och färgbalans är tämligen enkelt. Inställning av färgtemperaturen tar lite längre tid, men resultatet blir bra. Ljusstyrkan varieras genom en funktion som heter Image A1. Den läser av bilden och anpassar ljusstyrkan efter behov. Men detta fungerar inte när projektorn körs i ekonomiläge varför lampans livstid kommer att förkortas. Om man använder projektorn i ett mörklagt rum klarar man sig utmärkt utan denna funktion. Bildåtergivningen är bra, och färger återges mycket bra, även i mörka scener. Testaren noterar att HD72i saknar användarminne vilket gör att man måste ändra inställningarna när man byter typ av bildkälla.

Källa: Dvd & hjemmekino (NO), nr 4 2006

Cnet

“Crisp, sharp images.”

Optoma HD72i framCnet imponeras över prisnivån hos HD72i. Att få en sådan bildkvalitet till ett så lågt pris trodde man inte var möjligt. Fjärrkontrollen beröms för sin lätthanterlighet. Testaren noterar en mängd inställningsmöjligheter, men att många av dessa i realiteten har så liten betydelse att man lika gärna kan låta bli dem. De många anslutningsmöjligheterna beröms. Bildkvaliteten imponerar, men även denne testare konstaterar att gråskalan är en svag länk men konstaterar samtidigt att det kanske är gnälligt att klaga på detta. Färgåtergivningen är inte den allra bästa men får godkänt. Svärtan är bra, så också detaljåtergivningen.

Källa: Till Cnet (US)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta: Optoma HD72i är en projektor av dlp-modell med upplösningen 1280x768 pixlar, kontrasten är 5000:1. Ljusstyrkan är på 1300 lumen och lampans livslängd är angiven till 3000 timmar. Färghjulet har sju segment och snurrar i hastigheten 4x. Bland anslutningarna finns hdmi, dvi, komposit samt komponent, scart-rgb och rs-232. Vissa av anslutningarna är tillgängliga via valbar adapter. Fläktljudet varierar mellan 27 och 29 dB beroende på lampläge. Måtten är 347x246x95 mm (bxdxh) och vikten 3,1 kg.

Tillverkare: Optoma