Sök
Optoma HD70

Optoma HD70

Bra projektor till fyndpris

2006-12-27

Optoma HD70 är en projektor som främst imponerar på grund av det billiga priset. Trots det låga priset har man inte ruckat på kvaliteten skriver testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Tveklöst vår dlp-favorit"
What hifi 5/5 "This Optima is a case in point"
Audioholics 4,5/5 "Fantastic job"
Projector central 15,5/20 "Bang-up image at a bargain"

Vad tycker testarna?

Gemensamt för testarna är att de anser att Optoma har lyckats skapa en mycket billig projektor utan att rucka på kvaliteten. Flera anser också att den är väldesignad och passar bra i de flesta vardagsrum. Bildkvaliteten får genomgående bra omdömen och detta speciellt med högupplöst material. I jämförelse med dyrare HD72 som är storebror i sammanhanget tycker man HD70 för lite mer oväsen vid uppspelning, har lite sämre bildkvalitet och att HD70 även har lite färre anslutningsmöjligheter.

M3

"Tveklöst vår dlp-favorit"

M3 menar att HD70 är unik eftersom den är högupplöst samtidigt som den tillhör samma prisklass som lågupplösta dlp-projektorer. M3 misstänker även att den diskreta formen gör att den passar väl in i de flesta vardagsrum. När man tittar på dvd-material blir omdömet att bilden håller hög klass med naturliga färger, utmärkt kontrast och en svärta som är i klass med 10000 kronor dyrare dlp-modeller. Vid en detaljstudie av färgerna menar testaren att hudtonerna på HD72 emellertid är snäppet bättre. Vid hdtv-sändningar från Canal Digital var resultatet imponerande och detta tycker man är ett av projektorns främsta vapen, att den är framtidssäker. Lite negativt är att ljudnivån från fläkten ibland kan göra sig påmind. Detta sker främst när projektorn automatiskt anpassar ljudstyrkan eftersom fläkten då varvar upp och ned. Man tycker också att ljusstyrkan är för svag för extremt stora dukar. M3 uppmärksammar även att flera märken nu släpper billigare projektorer.

Källa: M3 (SE) nr 10 2006

What hifi

"This Optima is a case in point"

What hifi skriver att Optoma HD70 är en kompakt, tystlåten och välbyggd projektor med hdmi-ingång. Testaren anser att enheten ser ut som en värmefläkt och man tycker att det är lätt att att komma igång med enheten. What hifi säger också att det kunde ha funnits bättre inställningar för skarphet och färgtemperatur. Även här tycker man att bilden är klar och fin när man tittar på högupplöst material. Hudtoner och strukturer är naturliga och övertygande. Dessutom återfinns det en fantastisk detaljskärpa. Den enda brist What hifi kan hitta på bilden är att det inte blir någon större skillnad mellan de automatiska inställningarna och de finjusteringar som man kan göra själv. På det hela taget är detta en bra konkurrerande maskin, och är man ute efter en bra projektor till ett bra pris är detta definitivt något att satsa på.

Källa: What hifi (GB) december 2006

Audioholics

"Fantastic job"

Audioholics poängterar att man nog vill ha en bra bildkälla till HD70. Till exempel en dator eller en bra dvd-spelare. Rent bildmässigt tycker man inte att det finns någon bättre källa för hdtv än HD70. Detta då den har skarpa färger och fantastisk detaljrikedom. Det är hög detaljrikedom i såväl ljusa som mörka filmscener. Animerade filmer fungerade väldigt bra och Audioholics tycker att HD70 klarade att visa varenda nyans och detalj utan problem. Man säger dock att man ska se till att ha en bra dvd-spelare för att få ut den bästa filmupplevelsen. Har man funderat på att köpa en projektor tidigare men tyckt att de varit för dyra, har man nu ingen ursäkt längre avslutar Audioholics.

Källa: www.audioholics.com (US)

Projector central

"Bang-up image at a bargain"

Projector central börjar med att nämna det billiga priset. Man tycker att kontrastutförandet är bra och finner att även mörka partierna ger bra nyanser. Testaren är också väldigt nöjd med projektorns dynamiska färgkvalitet. I testet har man ägnat ganska stor plats åt att jämföra HD70 med HD72 och frågan man ställer sig är vad som gör den dyrare HD72 bättre. Största fördelen hos HD72 hittar man i att den har lite fler anslutningsmöjligheter och en högre upplösning för datasignaler. För hemmabio var emellertid de bägge projektorerna nästan identiska. HD72 visade prov på lite bättre färg och ett något lägre ljud vid uppspelning. Det faktum att man får HD70 till halva priset gör dock att den är väldigt svårslagen.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Cirkapris: 11000 kronor

Produktfakta: Optoma HD70 är en projektor med upplösningen 1280x720 pixlar. Ljusstyrkan 1000 ansi lumen och kontrasten 4000:1 med "image ai". Projektorn kan bland annat hantera upplösningen 720p. Projektorn kan ställas på avstånd mellan 1,5 till 8 meter och bildstorleken går att variera mellan 35 och 314 tum. Ljudnivån är angiven till 28 / 30 decibel för standard / bright-läge. Bland anslutningsmöjligheterna finns bland annat hdmi, komponent, vga, s-video och komposit. Måtten är 265(b)x108(d)x256(h) mm och vikten är 2,5 kg.

Tillverkare: Optoma