Sök
Optoma HD65

Optoma HD65

Stor bild med liten budget

2008-04-28

Optoma HD65 ger upphov till skilda reaktioner, men alla är eniga om att man får valuta för sina pengar. Beröm för ljusstyrka och portabilitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc pro 5/5 ”A home cinema bargain.”
Projector central 4,37/5 ”A perfect choice for watching HDTV programming.”
Les numeriques 3/5 ”Bruit video présent même avec des supports HD.”
Hemmabio 7/10 ”Mycket underligheter kring hur reglagen fungerar.”
Home cinema choice 4/5 ”The picture is reasonably impressive.”

Vad tycker testarna?

Testarnas omdömen varierar kraftigt, en testare utser Optoma HD65 till bästa köp, medan andra talar om störande fläktljud och regnbågseffekt. Det man är eniga om är att man för pengarna får en acceptabel bild även om man måste jobba en del för att få en bra färgåtergivning. Flera testare talar också om apparatens ringa storlek som något mycket positivt, det är lätt att bära den med sig. Ytterligare en sak som de flesta berömmer är ljusstyrkan som gör att man får en bra bild även i inte helt mörka miljöer.

Pc pro

”A home cinema bargain.”

Pc pro skriver att en högupplöst bamse-tv säkert är önskedrömmen för många men att plånboken ofta sätter gränser. En projektor ger en mycket billigare bild om man mäter priset per kvadratdecimeter. HD65 är relativt billig i inköp och lampan ska hålla för 2000 timmars bruk. Upplösningen är visserligen ”bara” på 1280x720 pixlar men ger ändå en mycket bra bild i riktigt stort format. Testaren spelade upp högupplöst film och fick ett nästintill perfekt resultat. Klara färger och detaljrika bilder, detaljåtergivningen var utmärkt även i mörka scener. I upplysta rum rekommenderas inställningen ”high brightness”. Apparaten är utrustad med alla nödvändiga anslutningsmöjligheter. Enheten utses till ”bästa köp” av testaren.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

Projector central

”A perfect choice for watching HDTV programming.”

Projector central skriver att Optoma har en historia av prismässigt överkomliga projektorer med skaplig prestanda och kvalitet. HD65 är den senaste modellen och den är både kraftfull och bärbar. Ljusstyrkan är imponerande, testaren mätte upp till 1152 ansi lumen, vilket kan vara lite för mycket för många hemanvändare. Det är dock relativt enkelt att stegvis sänka ljusstyrkan ända ner till 419 al. Den låga vikten och ringa storleken gör att HD65 är enkel att flytta eller att bära med sig. Färgåtergivningen är bättre än på äldre modeller i prisklassen från tillverkaren även om man inte får den allra djupaste svärtan. Fjärrkontrollen har relativt stora, tydliga knappar, belysningen är lite väl stark men det gör det å andra sidan lätt att se kontrollerna även i ett helt mörklagt rum. Vill man ändra bildstorleken så får man flytta projektorn eftersom optiken är ganska oflexibel. På 12 fots avstånd får man en bild som är 49x87 tum. Fläktljudet kan upplevas som störande om man sitter för nära projektorn.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Les numeriques

”Bruit video présent même avec des supports HD.”

Franska Les numeriques har testat 12 projektorer. Testsegrare blev Panasonic PT-AX200E, fyra projektorer fick betyget 4/5; Epson EMP TW680, Epson EMP TW700, Optoma HD73 och Sanyo PLV25. HD65 skriver att man verkligen lyckats banta ner sig. HD65 är nästa bara hälften så stor som HD70 men fläktljudet har ökat. Vad gäller anslutningsmöjligheterna så är de inte speciellt anmärkningsvärda och som vanligt med dlp-projektorer är linsen nästan helt oflexibel. Fjärrkontrollen får beröm för belysningen och för att den är relativt kompakt. Färghjulet är snabbare än hos föregångaren men fortfarande kan man ana regnbågseffekter. Färgerna är levande och varma. Apparatens ljusstyrka gör att det är problemfritt att använda den i rum som inte är helt mörklagda.

Källa: www.lesnumeriques.com (FR)

Hemmabio

”Mycket underligheter kring hur reglagen fungerar.”

Hemmabio har testat 15 projektorer med upplösningen 1280x720 pixlar. Testvinnare blev Panasonic PT-AX200 med 9/10, samma betyg fick även Infocus IN78 och Mitsubishi HC1100/3100. Om Optoma HD65 skriver man att det är lite knöligt att ställa in apparaten för att få en optimal bild. Bilden blir lite mjuk och aldrig riktigt knivskarp. Däremot slipper man helt den ryckighet man kan få med andra apparater vid högupplösta bildkällor. Färgåtergivningen är inte den allra bästa och färgmättnaden går inte att justera vid hdmi. Fjärrkontrollen fungerar bra med direktknappar, men testaren upplever bakgrundsbelysningen som alltför stark.

Källa: Hemmabio (SE) nr 4 2008

Home cinema choice

”The picture is reasonably impressive.”

Brittiska Home cinema choice har testat fem hd-ready projektorer. På första plats även i detta test blev Panasonic PT-AX200E med 5/5 i betyg, på fjärde plats kom Optoma HD65 med 4/5 i betyg precis som SIM2 D10 samt Epson EMP-TW680 och sist hamnade BenQ W500 med 3/5. Det som talar för Optoma är bland annat det låga priset och det lilla formatet. Det som talar mot den är att den ger tydliga regnbågseffekter i kontrastrika delar av bilden och att fläktljudet kan upplevas som störande. Färgåtergivningen är bra även om en del färger tenderar att bli övermättade, detta går dock att reglera. Vad som gör sig extra bra genom den här projektorn är animerad film och spel.

Källa: Home cinema choice (GB) april 2008

Cirkapris: 7600 kronor

Produktfakta: Optoma HD65 är en projektor med dlp-teknik, upplösningen är 1280x720 pixlar. Dlp-chip från Texas Instruments. Ljusstyrkan anges till 1600 lumens, kontrasten uppges vara 4000:1. Projektionsavståndet är 1,2 – 12 meter och bildytan 26,5 – 348 tum. Bland anslutningarna finns hdmi v1.3, vga, scart/rgb (via medföljande vga-adapter), komponent (samt ytterligare en via adapter), s-video och komposit. Måtten är 259(b)x73(h)x188(d) mm och vikten 2 kg.

Tillverkare: Optoma