Sök
Optoma H79

Optoma H79

Pixelpedant projektor

2005-10-04

En kantig projektor som erbjuder höga kontraster, bra bildkvalitet samt ett minimalt fläktljud. Med en vettig bildkälla blir slutresultatet mycket bra. Designen hade dock kunnat vara roligare.
Testkälla Kommentar
Widescreen Review ”Pixel perfect image”
DVD & Hjemmekino “Optomas flaggskip”
Audio Video Revolution ”Mustang chip”
Home Entertainment “Impressive projector”
HDTV Expert “The latest and greatest from T.I.”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna är den färgåtergivning som Optoma H79 har att erbjuda, både vid analoga och digitala lägen. Mest imponerande är den bildkvalitet som skildras vid mörkare bildscener. Testarna har undersökt bildkvaliteten med hjälp av diverse DVD-filmer och i gengäld blivit mäkta imponerade av resultatet. Det framkom emellertid att designen av projektorn inte var lika imponerande med sin fyrkantiga och klumpiga stil.

Widescreen Review

”Pixel perfect image”

H79_bak
Optoma H79 återger en utmärkt bildkvalitet i synnerhet vid högupplösta källor menar Widescreen Review. Testaren finner att H79 hanterar mörka scener mycket bra. U-båten i filmen U-571 återges till exempel med precisa skuggor utan någon dimmighet. De rekommenderar trots det en extern uppskalning om man spelar upp standardupplöst material. De tycker inte att designen av boxen är något vidare stilfull men hurrar mera för det minimala fläktljudet samt att opassande ljus hindras från att tränga ut. Zoomlinsen är integrerad i projektorn vilket i sin tur förhindrar skador utifrån såsom till exempel damm. Projektorn är speciellt framtagen för större miljöer. Detta möjliggörs av den höga ljusstyrka som H79 besitter. Två-års garantin ”Zero Dead Pixel policy” är imponerande. Den innebär att man inom två år kan få apparaten reparerad om minsta lilla pixel slutar att arbeta ordentligt. Detta höjer tilliten för Optomas produkter och i synnerhet för H79.

Källa: Widescreen Review, Juni 2005
DVD & Hjemmekino, nr 7 2005
Till Audio Video Revolution
Till Home Entertainment
Till HDTV Expert

DVD & Hjemmekino

“Optomas flaggskip”

H79_fram
Optoma H79 är enligt DVD & Hjemmekino ett mycket bra val vid köp av projektor. Det finns helt enkelt ingen bättre i den här prisklassen. Optoma H79 är Optomas nya flaggskepp och ger vid högupplösta källor (HDTV) en helt fantastisk bildkvalitet. Färgåterspeglingen liksom bildskärpan lyftes upp till en ny nivå. De går till och med så långt som att säga att naturbilderna blir så verklighetstrogna att det känns som att titta ut genom fönstret. H79 är identisk med de tidigare modellerna H77 och H78 när det gäller själva konstruktionen men de skiljer sig mycket åt i själva bildbehandlingen och bildkvaliteten samt i användningen av mjukvara. Optoma H79 är till exempel den första av modellerna som använder sig av Dark Chip 3 vilket ger den högre ljusutbyte. H79 är något av en koloss och DVD & Hjemmekino menar att dess storlek nog skrämmer bort en del. Detta till trots är det något minimalistiskt över dess utseende och bör därmed passa in bra i alla moderna hem. Tack vare den flyttbara linsen kan projektorn placeras stående på ett bord eller en hylla då det inte är så noga med höjden i förhållande till duken. Projektorn har en motorstyrd zoom och fokus som styrs via en fjärrkontroll vilket ger total kontroll. Det går att spara inställningar man gjort i projektorn men det är ändå inte möjligt att lagra olika inställningar för en och samma källa. Detta är i stort sett det enda negativa med Optoma H79 då det till exempel omöjliggör att ha separata inställningar för sport/TV-sändningar och film från HDTV-dekodern.

Audio Video Revolution

”Mustang chip”

Även Audio Video Revolution hyllar Dark Chip 3 teknologin. Chippet hjälper bland annat till att hålla kontrasten på 4500:1. Designen av boxen är däremot inte lika pretentiös med sina enkla och kantiga linjer. Den medföljande handkontrollen får dock beröm, den är enkel och användarvänlig med upplysta knappar. Optoma är en av få tillverkare som tillhandahåller en död pixel garanti, vilket känns kvalitativt. Installationsfunktionerna för projektorn är enkla och inga konstigheter uppstod vid diverse inställningar. I samtliga filmer återgavs en god bildkvalitet, men kvaliteten höjdes ytterligare, om än lite, när en ”external scaler” kopplades samman med projektorn. Sammanfattningsvis kan man konstatera att Optomas H79 är en prisvärd projektor för dem som önskar god kvalitet.

Home Entertainment

“Impressive projector”

Att kunna hantera mörka scener med svarta och gråa detaljer anser Home Entertainment vara det viktigaste kriteriet för projektorer. H79 hanterar detta mycket bra. Handkontrollen som medföljer är användarvänlig och på ett sätt interaktiv då intryckt knapp lyses upp i en ljusblå färg. När det gäller designen erbjuder H79 ingen ”Saarinen-swoopy” stil utan istället påminner den om ”Bauhaus-box” design. Det bör poängteras att det är en av de minsta DLP-projektorerna ute på marknaden. Anslutningsmöjligheterna är goda. Ett minus är dock avsaknaden av HDMI-ingång, vilket kan lösas med en HDMI-DVI adapter. Projektorn anses inte vara den bästa på marknaden när det gäller HD-filmer men den sköter sig väl. Den är däremot den tystaste DLP-projektorn som Home Entertainment stött på.

HDTV Expert

“The latest and greatest from T.I.”

HDTV Expert tycker att H79 är oerhört lik sina föregångare med sin kantiga form och vaniljliknande färg. Projektorn är ganska dyr och HDTV Expert är tveksamma till om H79. Den medföljande handkontrollen är inte alls märkvärdig men fyller sin funktion. Det kan dock vara svårt att ibland se vilken knapp man ska trycka på vid ljusare ljus. Testaren konstaterar att projektorn med sina 7,4 kilo är relativt tung och att den faktiskt också är väldigt tyst. Optomas H79 har stor potential och har man tålamod med inställningarna kan man få in en fantastiskt bra bild.

Cirkapris: 43000 kronor

Produktfakta: H79 är Optomas nya projektor med Texas Instruments Dark Chip 3, vilket medför ökad bildkvalitet vid mörka bildscener. Upplösningen är på 720p native (1280x720) UXGA med en ljusstyrka på upp till 1000 lumen. Den har ett kontrastförhållande på 4500:1. Projektorns lampa har en brinntid på 3000 timmar och en garantitid på 90 dagar. Anslutningar som är tillgängliga är DVI-I, component video, composite video, 2 IR-mottagare. Den är videokompatibel och klarar av NTSC/PAL/SECAM, HDTV, EDTV och SDTV. Projektorn är även datorkompatibel med VGA-, SVGA-, och XGA ingång. H79 mäter 430x135x305 mm och väger 7,4 kg.

Modell: Optoma H79