Sök
Optoma H57

Optoma H57

Mellanklassprojektor

2005-10-12

En mycket tyst projektor med bra bildkvalitet för hemmabiofantasten.
Testkälla Betyg Kommentar
HemmaBio 4/5 ”Bilden är en fullständig njutning!”
Digital Home 5/5 “A first class, feature packed projector at a good price”
DVD & Hjemmekino 16/20 “En formidable hjemmekinoprojektor”
T3 4/5 “Quiet and great for the home”
Bigscreen ”Inte sågad, men inte heller hyllad”

Vad tycker testarna?

Testarna är ganska överens och ger bra omdömen för bildkvalitet, kontrast och ljusnivå även om det krävs god mörkläggning för att projektorn skall komma till sin rätt. Samtliga testare berömmer fjärrkontrollen som anses vara både funktionell och snygg. Designen får lite blandade reaktioner, en testare beskriver den som lite klumpig, en annan finner den minimalistisk men de flesta menar att H57 inte gör något större väsen av sig utan smälter in i de flesta miljöer.

HemmaBio

”Bilden är en fullständig njutning!”

IMG_H57-15

HemmaBio jämför 3 olika projektorer, två av typen DLP, Optoma och Mitsubishi HC900 samt en LCD-projektorn Sony HS50 vilken även slutar som testvinnare. Man anser att de båda DLP-projektorerna är mycket lika. Optoma utmärker sig genom att vara lite dyrare, lite bättre, lite tystare men också för att det krävs lite mer jobb med inställningarna innan bilden blir riktigt bra. Dock konstaterar man att när alla inställningar är gjorda är bilden extremt bra. Testaren sträcker sig till att kalla det en njutbar kanonbild, de få störningar som finns ligger på en klart acceptabel nivå. Fjärrkontrollen beskrivs som bra och man gillar de många direktknapparna och belysningen. Negativ kritik riktas mot reglage och inställningar som inte är konsekventa, de reagerar olika beroende på signal.

Källa: HemmaBio, nr 3 2005
Digital Home Magazine, mars 2005
DVD & Hjemmekino, nr 3 2005
T3, maj 2005
Till Bigscreens hemsida

Digital Home

“A first class, feature packed projector at a good price”

Digital Home skriver att H57 är en mycket tyst projektor, kanske den tystaste man någonsin provat. Man gillar inte riktigt utseendet, den är lite stor och klumpig men konstaterar att den smälter in bra i de allra flesta vardagsrumstak. Den upplysta fjärrkontrollen får mycket positiv respons. Bilden upplev som ljus, färgstark och skarp, kontrasten beskrivs som mycket bra. Testaren tycker att bildkvaliteten är mycket bra, den projicerade bilden känns livlig och djup. Även mörka partier behandlas varsamt och alla detaljer syns. Digitale Home Magazine tycker att det här är en förstklassig hemmaprojektor med ett mycket attraktivt pris.

DVD & Hjemmekino

“En formidable hjemmekinoprojektor”

DVD & Hjemmekino anser att H57 har ett ganska minimalistiskt utseende men konstaterar att den kommer att passa in i de allra flesta hem. Man uppskattar att den både står stadigt och går att takmontera. Testaren tycker om att man skickat med gott om kablar men frågar sig varför samtliga är 1,8 meter, alltså för korta för takmontering. Fjärrkontrollen får mycket beröm, man tycker att den ligger bra i handen och det kraftiga blåa ljuset gör det lätt att hantera den i ett mörkt rum. När det kommer till bildkvalitet blir betyget högt, balansen är bra, svartnivån beröms och kontrasten ger bilderna djup. De-interlaceringen fungerar tillfredställande men man har sett bättre. Som sammanfattning skriver man att det här är en formidabel hemmabio-projektor som producerar fantastiska bilder.

T3

“Quiet and great for the home”

T3 tycker att många projektorer är otroligt högljudda och blir därför glatt överraskade av denna produkt som är mycket tyst. Man gillar även att de främre benen går att höjdjustera och att den står stadigt. Den är förhållandevis tyst. Menyerna känns lätta och överskådliga samtidigt som den mer avancerade användaren har många inställningsalternativ. De många anslutnings-möjligheterna imponerar. Bildkvaliteten är bra, men testaren påpekar att ljusstyrkan inte är fullt så bra som man skulle vilja ha den, rummet måste vara helt mörkt för att bilden ska bli riktigt bra. Man konstaterar att det här är en produkt som man inte blir besviken på, den gör vad som förväntas och i förhållande till sitt pris gör den det riktigt bra.

Bigscreen

”Inte sågad, men inte heller hyllad”

Bigscreen är mer kritiska, betyget sträcker sig till bra men man tycker att den är lite för instabil. Framförallt kritiseras mjukvaran, i testet hängde sig projektorn tre gånger och var tvungen att startas om, något som drar ner betyget avsevärt. Trots detta tycker testaren att det finns många positiva saker. De många anslutningsmöjligheterna beröms, likaså fjärrkontrollen och bildkvaliteten som får betyget bra. Det här är långt ifrån den bästa projektorn, men inte heller den sämsta. Den är snygg, diskret, tystlåten och ger en bra bild om rummet är mörkt, varken mer eller mindre.

Cirkapris: 23000 kronor

Produktfakta: Optoma H57 är en projektor av typen DLP Dark Chip2 med en upplösning på 1024x576 pixlar (WPAL). Färghjulet har 6 segment. Ljusstyrkan är 900 ansilumen och kontrastförhållandet är 3500:1. Bildformatet är 16:9. För att få en bildstorlek på 100 tum krävs ett avstånd på ca 3,5 till 4 meter. Lampans brinntid är beräknad till 3000 timmar. Fläktljudet uppgår till 23 dBA. Det finns en manuell zoom på 1,2x samt ingångar för bland annat VGA, s-video, DVI och kompositvideo. HDMI via adapter. Videokompabilitet med PAL/SECAM 576i/576p, NTSC 480i/480p HD 720p/1080i. Produkten väger 3,4 kilo och måtten är 340(B)x100(H)x245(D) mm.

Modell: Optoma H57