Sök
NEC VT45

NEC VT45

Högpresterande budgetprojektor

2002-01-16

NEC VT45 är en portabel LCD-projektor med bildfunktioner som normalt sett endast återfinns i projektorer för mer än 100,000 kr. Testarna lovordar framförallt den fina bildkvaliteten.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 7/10 "Bra pris"
HemmaBio "Mycket god färgåtergivning"
M3 9/10 "Utmärkt hemmabioprojektor"
PC Magazine "Image quality is good"

Vad tycker testarna?

Vitsorden är goda rakt igenom och en av testarna vill till och med använda NEC VT45 som ny budgetreferens. Menysystemet imponerar speciellt i testerna. Avancerade inställningsmöjligheter tillsammans med hög bildkvalitet. Det flyttbara objektivet är en välkommen nyhet som gör det lättare att tillsammans med en trapezoidfunktion få en korrekt bild. Zoomfunktionens intervall anses dock för snålt tilltaget, och kan ställa till med smärre bekymmer vid placering i djupled.

Mikrodatorn

"Bra pris"

Mikrodatorn gör tummen upp för det flyttbara objektivet som underlättar placeringen av projektorn avsevärt. Trapezoidjusteringen (keystone) ger också goda möjligheter för placering i höjdled, men zoomfunktionens intervall är alldeles för litet för att korrekt justera i djupled. 16:9-läget gör att den även passar för filmåtergivning. För att få riktigt bra bild måste man dock justera bildparametrarna och när det är gjort så blir resultatet riktigt bra. Justeringsmöjligheterna av bilden håller annars samma klass som betydligt dyrare modeller. Fläktljudet är lågfrekvent och stör inte speciellt mycket men tyst är den inte. Autokalibreringen av bildens insignal är något långsam så man får gott vänta lite om man byter källa för insignalen. Allt som allt anser Mikrodatorn att NEC VT45 presterar i nivå med konkurrenterna i samma prisklass, med undantag för en något bristande färgåtergivningskvalitet.

Källa: Mikrodatorn, nr 14 2001
HemmaBio, nr 11 2001
M3, Jan 2002
Till ZDNet UK's hemsida

HemmaBio

"Mycket god färgåtergivning"

HemmaBio hävdar inledningsvis att NEC VT45 definitivt inte är någon hemmabioprojektor utan mer avsedd för multimedia-presentationer. Men videoprestandan anses bra och NEC har stoppat in funktioner som normalt sett endast återfinns i projektorer för över 100,000 kr. Inställningsmenyn stöder svenska och upplägget påminner om MS Windows startmeny. Färgtemperaturen kan justeras i sju olika lägen, inklusive s-RGB, och vitbalans går det att justera i rött, grönt, blått, svärta och ljusstyrka vilket är ovanligt, om inte unikt, i denna prisklass. Fjärrkontrollen fungerar smärtfritt och man kan peka rakt på duken samtidigt som man trycker. När det gäller bilden så är färgåtergivningen mycket god och gula eller gröna undertoner saknas, vilket brukar vara ett vanligt problem för projektorer. Kontrasten får även den gott betyg och är lika bra som hos t.ex. Sony VW10. Svart är för det mesta riktigt svart och endast i extremt mörka scener kan bilden uppfattas som mörkgrå.

M3

"Utmärkt hemmabioprojektor"

Hos M3 haglar lovorden och testaren anser att NEC VT45 gör ett bra jobb, oavsett om man använder den som en hemmabio- eller datorprojektor. Vid datoranvändning kan ett svagt moirémönster upptäckas och kontrastrika bilder kan bli något skuggade. Men dessa brister är små för prisklassen och bilden anses hålla en mycket god kvalitet relativt priset. Menysystemet uppfattas som komplett och ganska enkelt att navigera runt i. Något som testaren varnar för är att standardinställningen inte är bra utan kräver justeringar för att få väl balanserade färger. Med komponentingång är projektorn väl anpassad till DVD-filmer.

PC Magazine

"Image quality is good"

PC Magazinegenomför ett stortest av mer än 20 projektorer. Något som testarna berömmer hos NEC-projektorn är kontrasten och bildkvaliteten, med en ljusstyrka som stämmer nära nog överens med angivna 1000 Lumens. Maximalt bildavstånd på 14 meter är bäst av samtliga och NEC VT45 genomlider testet med äran i behåll. Fläkten är något tystad och gör sitt jobb effektivt. Den är inte bäst på alla punkter men den utmärker sig inom ett flertal kategorier (bland annat inom bildkvalitet, justeringsmöjligheter och kontrast) och rekommenderas framför allt till den som ska köpa sin första projektor alternativt önskar en liten enhet för fast montering.

Cirkapris: 26500 kronor

Produktfakta: NEC VT45 är en portabel LCD-projektor där ljusstyrkan kan sättas till 800, 900 eller 1000 ANSI Lumens med en 135 W NSH-lampa (brinntid ca 2000 timmar vid 800 ANSI). Den ”äkta” upplösningen är 800x600 pixlar och den maximala bildstorleken 300”. Upplösningen går dock att pressa upp i 1024x768 bildpunkter. Fläktljudet ligger på 36 dB, takmontering stöds och manuell zoom finns. Ingång för RGB, S-video och komponentvideo: 480i, 480p, 720p, 1080i, DTV/HDTV (tillval), YCbCr (tillval). Dessutom utgångar för stereo och ingång för datormus. Storleken på enheten är 299x85x207 mm och vikten 2,5 kg.

Modell: NEC VT45