Sök
NEC MultiSync HT1100

NEC MultiSync HT1100

Magnifik bildkvalitet

2004-05-25

NEC HT1100 är en DLP-projektor som får mycket fin kritik överlag. Bra bildegenskaper tillsammans med många bra finesser gör den definitivt värd att titta närmare på.
Testkälla Betyg Kommentar
Area DVD 5/6 ”Hervorragender Schwarzwert”
T3 4/5 “A very impressive projector”
HemmaBio 35/45 “Uppföljare av bästa klass”

Vad tycker testarna?

Testarna är mycket nöjda med DLP-projektorn HT1100 och anser att denna modell är en värdig efterföljare till populära HT1000. Den är nästan identisk till utseendet, men det är inuti som utvecklingen skett och den har avsevärt bättre bildegenskaper när det gäller färger, kontrast och skärpa. Testarna framhåller många av de finesser och funktioner som projektorn har och bland annat nämner man den förhållandevis höga kontrastnivån som genom Sweetvision-funktionen kan justeras till nästan perfektion. Projektorn har också en mycket fin optisk, strukturerade on-line menyer och en logisk fjärrkontroll. En testare nämner svagheterna med DLP-teknologin när det gäller lite oskärpa på detaljerna vid rörelser vilket även denna projektor lider något av, men sammantaget är testarna imponerade av modellen och tycker i de flesta fall att den är prisvärd.

Area DVD

”Hervorragender Schwarzwert”

NEC-MultiSync-HT1100_remoteArea DVD tycker att nya HT1100 liknar sin föregångare till utseendet men noterar att det finns en hel del förbättringar under skalet. Dels har kontrasten blivit bättre, dels har färgerna optimerats ytterligare. Fjärrkontrollen som medföljer är liten men mycket enkel att sköta och inställningarna följer man på snygga och välstrukturerade online menyer. Man har lite svårt att placera projektorn eftersom bilden projekteras mycket starkt i uppåtgående riktning, men både zoom och fokusering sköts mycket lätt. Det finns ett antal möjligheter att bättra på bildkvaliteten så den nästan blir optimal. Projektorn har en mycket bra optik och kontrasten blir extra fin med utmärkta svarta partier men även ljusa färger, där varje färg kan ställas in individuellt. Bristen är att den saknar HDTV-upplösning och därför anser testaren att den är lite i dyraste laget.

Källa: Till Area DVD's startsida
T3, april 2004
HemmaBio nr 4, 2004

T3

“A very impressive projector”

NEC-MultiSync-HT1100_sideT3 anser att HT1100 nästan är identisk med tidigare modell, men en del nyheter har tillkommit. Kontrasten är numera imponerande 3500:1 och man menar att en bra projektor hellre bör ha ett fint kontrastvärde än att vara ljusstark, om man nu måste välja. Modellen har också en mycket bra optik. Iris-teknologin förhöjer bildkvaliteten betydligt och funktionen Sweetvision bättrar ytterligare på kontrasten. På hela taget är testaren imponerade av bildkvaliteten. Bilderna ser ut som att falla ut från duken och kontrast och detaljrikedom är verkligen bra. Kör man inte projektorn i ECO-inställning utan på normalläget, får man ett relativt störande fläktljud och kör man i ECO-läget får man ge avkall på ljusstyrkan.

HemmaBio

“Uppföljare av bästa klass”

HemmaBio granskar flera projektorer av olika märken. Samtliga projektorer i testet är DLP-projektorer avsedda för hemmabio. Det är en klar förbättring av bildkvaliteten mot föregångaren, även om det fortfarande är problem med detaljerna vid snabba rörelser. Detta gäller dock DLP-projektorer generellt. Man imponeras av färger och nyans. Även mörka partier klarar projektorn utmärkt och både kontrast och svartnivå är mycket fina. Den här modellen har riktigt många bra funktioner och finesser där en funktion är Sweet Vision som hjälper till att förbättra kontrasten ännu mer. De många möjligheterna för finjustering av bilden, den logiska fjärrkontrollen och den funktionella menyn gör den till en magnifik projektor enligt HemmaBio. Kombinerar man detta med de goda bildegenskaperna är modellen synnerligen prisvärd och den koras också till testsegrare.

Cirkapris: 49000 kronor

Produktfakta: NEC MultiSync HT1100 är en DLP-projektor med XGA-upplösning på 1024x768 pixlar som enligt tillverkaren främst är lämpad för hemmabio. Klarar av bildformaten 4:3 och 16:9. Modellen har manuell zoom och fokusering samt en 2 x 2W inbyggd högtalare. Modellen kan anslutas till nätverk genom att ett PC-kort stoppas i läsaren. Projektorn har ett kontrastvärde på 3500:1. Keystonejustering vertikal/horisontell ligger på +/- 40 grader respektive +/- 25 grader. Fläktljudet anges till 28 dB. I ECO-mode räcker lampan i 3000 timmar och vid full effekt i 2000 timmar. Ljusstyrkan är 1100 ANSI lumen. Bland anslutningarna finns komposit, S-video, komponent, DVI-D samt HDCP. Det finns även ingång för stereo och utgång filmduk. Projektorn kan även takmonteras och har måtten 260(B)x275(D)x92(H) ger 3,2 kg.

Modell: NEC MultiSync HT1100