Sök
Mitsubishi LVP-SL1U

Mitsubishi LVP-SL1U

Lyser inte starkt nog

2002-08-22

En snygg projektor i aluminium med stark lampa, men spenslig upplösning på 800x600 och mindre bra färgåtergivning gör att betygen endast blir medelmåttiga trots bra pris.
Testkälla Betyg Kommentar
What Laptop & Handheld 3/5 "A reliable machine"
What Video & TV 3,5/5 "Picture is disappointing"
Home Cinema Choice 3,5/5 "Doesn't set any trends"
Audioenz "Light output is important"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare tycker att ljusstyrkan på 1000 lumen tillåter att man även kan använda projektorn där solen kikar in genom något fönster. Den hjälper också att bevara klarheten och kontrast vid stor bildyta. En av testarna tycker att färgerna är riktigt dåliga och rekommenderar inte projektorn om man skall använda den till DVD-filmer. Överlag är dock kontrasten mycket bra. Några av testarna tycker inte att projektorn passar bra i mindre rum då den väsnas samt att den måste ställas en bit bort från duken för att man skall kunna få en någorlunda stor bild.

What Laptop & Handheld

"A reliable machine"

What Laptop & Handheld anser att ljusstyrkan är så bra att man inte behöver täcka för alla fönster för att bilden skall bli skarp. Upplösning 800x600 pixlar gör att denna projektor inte riktigt hänger med dagens bärbara datorer. Färgåtergivningen är tillräckligt bra för de flesta arbetsplatser men inte tillräckligt varm för DVD-filmer. Detta kan man dock rätta till genom att gå in i menyn och manuellt justera färgerna. Den 2,9 kg tunga projektorn är i största laget och väsnas lite för mycket för ett litet rum varför den passar bättre i ett större konferensrum. I testet ställs SL1U mot Epson EMP-505, Optoma ExPro 750 och Panasonic PT-LC70E. Mitsubishi kommer på delad tredjeplats med Optoma ExPro. Panasonics och Epsons projektorer får fyra av fem poäng och vinner därmed testet.

Källa: What Laptop & Handheld, dec 2001
What Video & TV, mars 2002
Home Cinema Choice, mars 2002
Till Audioenz hemsida

What Video & TV

"Picture is disappointing"

What Video & TV kommer också fram till att projektorn inte passar speciellt bra i små rum då man måste ställa den flera meter från duken för att få rätt storlek på bilden. Bilden blir dock bra om man använder S-video, även om de allra finaste detaljerna vid uppspelning av DVD kan falla bort. What Video & TV menar att kontrasten är bra men däremot är färgåtergivningen raka motsatsen. De röda färgerna såg orange ut och de gula drog sig åt det gröna hållet i testet.

Home Cinema Choice

"Doesn't set any trends"

Home Cinema Choice tycker också att kontrasten är utmärkt då svart ser ut som svart och inte som någon blaskig gråton. Färgerna är också fina med bra och klar återgivning. Kanter kan dock ibland se lite digitala och kantiga ut och vissa detaljer får ibland ett onaturligt skimmer om bilden är packad med detaljer. Detta gör att projektorn fungerar bättre då man kopplar den till datorn än till exempel en DVD-spelare. I testet ställs SL1U mot Canon LV-7105, Optoma Ezpro 715H, Sanyo PLC-SW20, NEC VT45 och Sony Cineza VPL-HS1. Till slut står NEC VT45 med sin fina bild som vinnare tätt följd av Sony Cineza. Mitsubishi SL1U får nöja sig med att slicka sina sår på en delad sistaplats tillsammans med Canon LV-7105.

Audioenz

"Light output is important"

Audioenz noterar att projektorn är mycket enkel att använda och installera. Ljusstyrkan är mycket bra vilket gör att bilden blir klar även vid större bildstorlekar, något som många andra projektorer har problem med. Testaren anser även ljudvolymen från fläkten vara relativt låg. En annan positiv sak är att projektorn kommer med fästen för både golvet eller taket. Bilden är klar med fina färger och kontraster. Det enda Audioenz kommenterar negativt är det något klumpiga användargränssnittet med en fjärrkontroll som är mer komplicerad än den behöver vara.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Mitsubishi LVP-SL1U är en digital LCD-projektor med måtten 315x237x94 mm. En lampa som enligt Mitsubishi håller 1500 timmar ger en ljusstyrka på 1000 ANSI lumen. Upplösningen är 800x600 pixlar (SVGA). I komprimerad form kan den även återge XGA (1024X768 pixlar). Projektorn har följande ingångar: S-video, kompositvideo, stereoljud samt datoringång. Vill man inte använda fjärrkontrollen kan man styra projektorn från knappar på ovansidan. Vikten är 2,9 kg.

Modell: Mitsubishi LVP-SL1U