Sök
Mitsubishi HC900

Mitsubishi HC900

Glädjer även utan glädjespecifikationen

2005-03-15

Mitsubishi HC900 är en projektor med imponerande specifikationer. Även om de uppmätta värdena inte når tillverkarnas angivna rekommenderas projektorn av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4/5 “Exemplary and better than many rival DLP”
Videosystems “Displays accurate colors”
Essential Home Cinema 5/5 “Stunning value for money”

Vad tycker testarna?

Testarna konstaterar att även om HC900 har svårt att leva upp till de imponerande specifikationerna så är den enligt testarna fortfarande en mycket bra DLP-projektor. Total mörkläggning är inget måste om man nöjer sig med en bild på upp till två meter. Tack vare sin ganska öppna design låter projektorn ganska mycket och läcker också lite ljus. Testarna gillar dock HC900 och de har inga problem med att rekommendera den, att projektorn också är prisvärd gör inte att helhetsbilden blir sämre.

Home Cinema Choice

“Exemplary and better than many rival DLP”

HC900terminal

Home Cinema Choice tycker att HC900e inte är den snyggaste projektorn på marknaden, även om den har en funktionell design. Den leder dock samtidigt till problem med läckande ljus och odämpat fläktljud. Anslutningarna på projektorn är många vilket gör den hyfsat framtidssäker. Upplösningen är mycket bra för projicering av DVD-material i widescreen då pixlarna inte behöver tänjas speciellt mycket för att fylla bilden. Testaren anser att Mitsubishi har överdrivit en aning i specifikationerna men projektorn imponerar helt klart med hög ljusstyrka och kontrast. Ett vanligt problem med DLP-projektorer är att färgerna blir blekta men då man kan justera vitnivån ganska mycket med HC900 är detta enligt testaren ingenting som stör. Menysystemet är dessvärre ganska dåligt och det kan ta en stund att navigera rätt. Detta är i och för sig någonting som man vänjer sig vid och med tiden försvinner detta störmoment. Bildkvaliteten uppväger det mesta negativa med HC900 och på en bild upp till 2 meter har testaren svårt att hitta jämförbara konkurrenter bland konkurrerande DLP-projektorer.

Källa: Home Cinema Choice, March 2005
Till Videosystems hemsida
Till Essential Home Cinemas hemsida

Videosystems

“Displays accurate colors”

Videosystems finner att HC900 är ljusstarkare än genomsnittsprojektorn för hemmabruk vilket gör att den fungerar utmärkt i lite mer upplysta rum. Den höga upplösningen bedöms också räcka till för de allra flesta ändamålen. Projektorn har dock inte lika mycket funktioner som andra exklusivare modeller med samma upplösning, men HC900 har å andra sidan en prissättning som är betydligt humanare. Testaren ger pluspoäng för kontrastförhållandet, men ljusstyrkan 1500 ANSI lumen uppmättes aldrig av testaren, vid normalt lampläge noterade testaren 1004 ANSI lumen och vid sparläget 740 ANSI lumen. Svartnivån samt färgåtergivningen är mycket bra, även om dova och mörka färger tenderar att förlora i skärpa. Detta hindrar inte testaren att rekommendera HC900 till den som är intresserad av en prisvärd 16:9-projektor.

Essential Home Cinema

“Stunning value for money”

HC900front

Essential Home Cinema tittar på sex projektorer i ett jämförande test. De anser att HC900 är en kompakt skapelse som ståtar med imponerande specifikationer. Maximal kontrast uppnås dock inte av testaren men det är ganska enkelt att hitta en bra balans mellan de olika inställningarna vilket ger en bra bild i många olika situationer. Det finns många anslutningsmöjligheter även om HDMI-kontakten saknas. Det smäckra chassiet gör att testaren misstänker att modellen delvis är skapad för normalt skol- och företagsanvändande lika mycket som för hemmabion. Användbarheten är ganska bra, men menysystemet kan enligt testaren vara lite förvirrande. Vid testprojicering förvånas testaren av hur ljusstark modellen är samtidigt som svärtan är klart godkänd. Har man för högt ljusvärde så försvinner dock detaljer i skuggområden på duken. Testaren finner att projektorn även med nedsatt ljusstyrka lyser tillräckligt mycket för att man skall få en bra bild i normal belysning, total mörkläggning är således inget måste. Sammanfattningsvis anser testaren att HC900 är en klart prisvärd projektor som utses till testvinnare och erhåller utmärkelsen “Best Buy”.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Mitsubishi HC900e är en widescreen en-chips DLP-projektor med upplösningen 1024x576 bildpunkter. Den klarar av att återge en bild på mellan 40-275 tum. Ljusstyrkan är på maximalt 1500 ANSI lumen och kontrasten 4000:1. Lampan är på 250 watt och har ett sparläge där livslängden är angiven till 4000 timmar. Manuell fokus och zoom finns. Den inbyggda högtalaren är på två watt. Projektorn kan hantera såväl PAL som NTSC-material och är HDTV-kompatibel (1080i, 720p). Anslutningsmässigt finns en mini D-sub, en DVD-D, ett stereo minijack, en komposit- och S-videoingång, komponent samt audio-ingång. Ljudnivån är på cirka 35 dB och 30 dB i sparläget. Projektorn väger ca 2,9 kg och har måtten 310x100x245 mm.

Modell: Mitsubishi HC900