Sök
Mitsubishi HC5500

Mitsubishi HC5500

Hög upplösning med låg budget

2008-11-07

Mitsubishi HC5500 är en full hd-projektor baserad på lcd-teknik som imponerar med sina specifikationer. Bildkvaliteten uppges dessutom vara bra överlag.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 77/100 "Brilliante und farbstarke Bilder"
FOTO - "Knepig att bedöma"
Projector reviews - "Overall picture quality is very good"
Projector central 4/5 "Outstanding value"
Trusted reviews 8/10 "Not absolutely jaw-droppingly brilliant"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar inte direkt utformningen hos Mitsubishi HC5500 och menar att den ser lite gammaldags ut med sitt inskjutande objektiv. Två testare anmärker också på byggkvaliteten. Specifikationsmässigt anses dock projektorn erbjuda mycket till sitt förhållandevis låga pris. Bilden som projiceras upplevs överlag vara mycket bra. Vissa av testarna menar dock att kontrastomfånget kunde ha varit bättre men då jämför de med vad andra, dyrare modeller idag klarar av. Det blir genomgående beröm för hur lite det låter om projektorn och för att lampan räcker i upp till hela 5000 timmar.

Audiovision

"Brilliante und farbstarke Bilder"

Audiovision gillar att Mitsubishi HC5500 trots sitt relativt låga pris har en högklassig HQV-processor. Med byggkvaliteten uppges det vara lite sisådär med. Att lensshift och både motoriserad zoom och fokus har behållits från tillverkarens dyrare modeller uppskattas stort. Anslutbarheten uppges också vara god. Dessutom anses bildinställningsmöjligheterna vara bra. Bildmässigt uppvisar projektorn ett brett färgspektra med starka grundfärger. Videoprocessorn gör ett bra jobb med att eliminera kantflimmer och blockbildning och slutresultatet blir mycket bra med sd-material. Det är en lugn och skarp bild som projiceras men kontrasten uppges bara vara genomsnittlig. Med hd-signaler kommer den höga upplösningen väl till pass och bilden blir brusfri med utmärkt djupintryck. Färger blir även här starka och dessutom hanteras 24p mycket bra. Men också här gör den svaga kontrasten att detaljer i de mörkaste delarna inte riktigt framträder.

Källa: Audiovision (DE) nr 11 2008

FOTO

"Knepig att bedöma"

Svenska FOTO menar att Mitsubishi HC5500 är billig med tanke på dess specifikationer och att byggkvaliteten är bra. Men den ser nästan lite gammaldags ut med sitt inbyggda objektiv. Testaren imponeras av hur tystlåten projektorn är och den höga ljusstyrkan som inte har några problem att lysa upp en duk på fyra meters avstånd. Fjärrkontrollen kan vara lite svår att använda då alla knappar ser snarlika ut. Svenska menyer underlättar men instruktionsboken behöver stundtals konsulteras. Den är dock enbart på engelska och inte alltid vidare välskriven. I bildkvalitetsbedömningen skriver testaren att det är svårt att få till en bra svärta utan att skuggor blir alltför omfattande och en grå duk tillsammans med hög ljusstyrka rekommenderas för att undvika att högdagrarna bränner ut. Testaren skriver också att filmer blir märkbart brusig när hdmi-ingången används och bilden upplevs som blek, med smutsiga färger. Med bildvisning från dator blir däremot upplösningen riktigt bra samtidigt som skärpan är utmärkt. FOTO kikar också på Optoma ThemeScene HD80 och Epson EMP-TW2000 där den sistnämna får testarens rekommendationer.

Källa: FOTO (SE) nr 11 2008

Projector reviews

"Overall picture quality is very good"

Mitsubishi HC5500 har sett till konkurrensen ett mycket bra pris för en projektor med 1080p. Dessutom menar Projector reviews att färgåtergivningen är väldigt bra efter kalibrering och att bilden har en mycket bra skärpa. Den dynamiska irisen gör mycket för att påbättra skärpan och detaljer i skuggade områden framträder väldigt tydligt. Dessutom anses bildbruset vara välkontrollerat. Testaren uppskattar även gammakontrollen och att produkten är tystlåten samt att lampan har en lång brinntid, något som bäddar för en låg driftskostnad. Placeringen är dock begränsad på grund av zoomens snäva omfång och frånvaro av horisontell lensshift. Även om vertikal lensshift förekommer menar testaren att den inte är lika bra utförd som hos många konkurrenter. Men sett till det förhållandevis låga priset är detta en projektor med mäkta bra prestation som bjuder på en mycket bra bildkvalitet även om den kanske inte är nog för hårdnackade videofiler.

Källa: www.projectorreviews.com (US)

Projector central

"Outstanding value"

Även Projector central menar att produkten är något begränsad när det kommer till placeringsmöjligheter. Men testaren är glad att uppmärksamma att flertalet funktioner som tidigare enbart funnits hos långt dyrare modeller finns med. Däribland nämns keystone-korrigering, stöd för 1080p/24 och förbättrad videoprocessor. Projektorn uppges ha en mycket bra ljusstyrka och att lampans brinntid kan förlängas till 5000 timmar med eco-läget uppskattas stort. I jämförelse med modellen HC4900 är bildkvaliteten förbättrad med högre kontrast, djupare svärta och en mycket snabbare autoiris. Alla förändringar med bibehållet lågt pris gör enligt Projector central detta till en mycket prisvärd produkt.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Trusted reviews

"Not absolutely jaw-droppingly brilliant"

Mitsubishi HC5500 är inte uttalat ful men har ett utseende som Trusted reviews inte tror kommer att gå hem överallt. Dessutom menar testaren att byggkvaliteten inte är den bästa men att när det kommer till anslutningsmöjligheter finns inget att anmärka på. Osd-menyern är inte bara vackra att se på utan erbjuder också omfattande och avancerade bildinställningsmöjligheter. Separata kontrastinställningar för de tre grundfärgerna och brusreducering för olika typer av brus uppskattas lite extra. Även här menar testaren att placeringen kan bli ett problem med det begränsade zoomomfånget och bästa lämpad för det mindre vardagsrummet. Bilden som projiceras uppges vara dynamisk med bra ljusstyrka och mycket god svärta i de mörkaste scenerna. Med hd-film blir bilden mycket ren utan varken brus, flimrande kanter eller glimmer över de finaste detaljerna. Rörelseoskärpa förekommer heller inte och inte heller något flimmer som uppkommer vid snabba rörelser. Uppskalningen fungerar mycket bra och varken mpeg-artefakter eller brus uppkommer när standardkällor görs om till 1080p. Testaren imponeras också av hur tyst projektorn arbetar. HC5500 anses vara en mycket bra produkt där bilden blir riktigt bra, men aldrig sådär fantastiskt bra som får en att tappa hakan.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Mitsubishi HC5500 är en 16:9 lcd-projektor med full hd-upplösning. Den har en kontrast på 14000:1 och ljusstyrkan 900 cd/m2. Lampans brinntid är upp till 5000 timmar i ekoläge och fläktljudet är 19 dB. Zoomration är 1.2:1 och kastration 1.6-1.9. Anslutningar omfattar dubbla hdmi, komponent, s-video, komposit och vga. Måtten är 334x125x352 mm och vikten är 5,6 kg.

Tillverkare: Mitsubishi